Septemberpocket: Anmelderfavoritter klare i pocket

Hvordan-elske-en-far-og-overleve-Fiskene-har-ingen-føtter-Den-hvite-byen

Jón Kalman Stefánsson høstet seksere fra flere norske anmeldere da hans siste roman ble lansert på norsk i fjor høst. Her er noen av høydepunktene som utgis i pocket i september.

«Fiskene har ingen føtter» er en slektsroman som spenner over tre generasjoner på Island. Det handler blant annet om søken etter identitet. Boken ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, en pris Stefánsson har blitt nominert til tre ganger tidligere. Han regnes som en av Islands beste forfattere, og har sagt at Knut Hamsun er hans store forbilde.

Vetle Lid Larssen «tok en Knausgård» og skrev om forholdet til sin far i «Hvordan elske en far – og overleve». Her skildret han blant annet hvordan han langsomt og ubønnhørlig mistet faren til Alzheimers. Alzheimer er også et tema i amerikanske Thomas Matthews kritikerroste debut, «Når vi mister oss selv». Her handler det om tre generasjoner immigranter som er bosatt i New York. Matthews brukte ti år på å skrive romanen.

Når vi mister oss selv

Karolina Ramquists to bøker «Kjæresten», og den frittstående oppfølgeren «Det hvite byen», utgis i en heftet dobbeltutgave i midten av måneden. Ramquist regnes som en viktig stemme i den svenske samtidsdebatten, og hun har mottatt flere priser for bøkene sine. – Jeg vil skrive om det som ikke vises fram, har hun sagt i et intervju med en svensk avis. I oktober kommer Eowyn Iveys nyeste roman, «Den glitrende snøen ved verdens ende», ut på norsk. I den forbindelse relanseres boksuksessen «Snøbarnet» i pocket. snøbarnet

Geir Olav Jørgensen er pocketaktuell med «Marathon Berlin», og Gro Dahles novellesamling «Amerika» kommer også ut i pocket. «Hotel Eldorado», som Tor Even Svanes tidligere utga hos Schibsted, gjenutgis av hans nåværende forlag Cappelen Damm. Nina Stibbe er pocketaktuell med «En mann ved roret». Hanne Ørstadviks «Tiden det tar kommer» i pocket på nytt i midten av måneden.

marathon berlin

Sarah Jio har fått mange norske lesere med sine romaner hvor hun ofte utforsker hvordan fortiden påvirker nåtiden. «Fioler i mars» handler om forfatteren Emily som finner en dagbok fra 1943 med overraskende informasjon. Det kommer tre nye utgaver i Aschehougserien «Sidepor», «Døren» av Magda Szabo, «I skyggen av Bysants» av William Dalrymple  og «Theres» av Steve Sem-Sandberg.  Heidi Bjørnes er pocketaktuell med sin debut, «Blondehuset». Den andre boken i serien om Andreas Doppler, «Volvo Lastvagner», kommer i ny pocket i slutten av måneden.

Theres

Tora Ørdal Mikkelborg skriver om åpenheten på sosiale medier i sin debut, novellesamlingen «Ennå er det tid». Vi får dikt fra Terje Dragseth i «Jeg skriver språket». Fra Rannveig Moen Leite kommer «Der skyene begynner», og Ellisiv Lindkvist er pocketaktuell med «Selvopptatt». «Stigninger og fall» av Josefine Klougart ¨ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2011, og Tomas Espedal har blant annet sagt at «boken nesten reddet livet hans på et tidspunkt».  Anne Karin Elstads store suksess, «Folket på Innhaug», kommer i pocket igjen i midten av måneden.

stigninger og fall josefine klougart

Flere av Jan Mehlums tidligere krimutgivelser gis ut på nytt i pocket hos Goliat Forlag. Mehlum er fortsatt tilknyttet Gyldendal forlag, og det er kun i en avgrenset periode at hans tidligere bøker utgis i pocket et annet sted. Emelie Schepp opplever stor suksess med sine krimbøker, og ble kåret til Årets krimforfatter på krimfestivalen Crimetime Gotland i august i år. «Hvite spor» er hennes andre krim, og den er ute i pocket i midten av måneden.

gylne tider jan mehlum
Leona Rogneby er en ny, svensk krimstemme som har høstet flere gode anmeldelser blant norske anmeldere. Hennes debut, «Terningen er kastet», handler om krimetterforsker Leona Lindberg. Carl Johan Vallgren er pocketaktuell med «Svin». Senere denne måneden kommer det en ny krim fra Øystein Wiik med Tom Hartman i hovedrollen. Hans forrige, «Rekviem», kommer i pocket. Christoffer Carlsson er også Norgesaktuell med sin andre krim om Leo Junker i slutten av måneden. Den første boken i serien, «Den usynlige mannen fra Salem», kommer i pocket. Den tredje filmen basert på Dan Browns bøker, «Inferno», kommer på norske kinoer i oktober. Filmpocketen  kommer i salg allerede denne måneden.

Legg inn en kommentar