Bokanmeldelse: To the Bright Edge of the World

Eowyn Ivey følger opp suksessen «Snøbarnet» med en enda mer ambisiøs historisk roman.

«To the Bright Edge of the World» handler om en ekspedisjon i Alaska 1885.  Oberst Allen Forrester får i oppdrag å lede en gruppe menn opp Wolverine-eleven for å utforske og kartlegge et territorium som staten nylig har tilegnet seg. For å delta må Forrester reise fra sin gravide kone, Sophie. Reisen blir svært strabasiøs og de støter på en rekke utfordringer.  Handlingen i boken fortelles via Forresters og Sophies dagboknotater, gjennom brev og avisartikler mens fortellingen pensler frem og tilbake i tid. Boken er basert på virkelige hendelser.

To the Bright edge of the world

Ivey opplevde stor suksess med sin debutroman «Snøbarnet», som også gikk inn på de norske bestselgerlistene, og hennes nyeste roman har flere likhetstrekk med denne. Også denne gangen foregår handlingen i Alaska, og forholdet mellom et ektepar står sentralt. Lengselen og ønsket om et eget barn, og opplevelsen av å få et barn mot alle odds er også en viktig del av handlingen. «To the Bright Edge of the World» er dessuten magisk realisme. Vi presenteres for legender og myter, og flere av hendelsene i boken har et overnaturlig preg og blir stående åpne for leserens tolkning. Feminisme står også sentralt. Sophie er en sterk og foretaksom kvinne som nekte rå være hemmet av datidens konvensjoner. Det er tydelig at Ivey har utviklet seg sterkt som forfatter siden debuten. Hun har beholdt det stemningsfulle og poetiske språket, men hun tar seg enda mer tid til utbroderinger.

What is it that causes us to fall in love? We are met with those first, initial glimpses– a kind of curiosity, a longing for that which is both familiar and unknown in the other. And then comes the surprise of discovery; we share certain aspirations, certain appreciations, and that which is different excites us. Before each other, we are moved to bravery and we come to reveal more and more of ourselves, and when we do, those very traits that caused us some embarrassment or shame become beautiful in ways we did not understand before, and the entire world becomes more beautiful for it. There are, too, those intimate and nearly primitive stirrings, the scent of the neck, the delicious tremble of skin and breath. Yet for all their pleasures, they are as tenuous as light and air, and demand no fidelity.

«To the Bright Edge of the World»  er ingen sidevender. Det er en langsommere bok  og den er også mer ambisiøs. Her er det mange tråder som skal veves sammen, flere karakter og en enda mer omfattende research. Det kan til tider bli litt mye detaljrikdom, noe som går på bekostning av fremdriften.

Det episke temaet «mennesket mot naturen» er sentralt, men boken er også en kjærlighetserklæring til Alaska.  Og ikke minst er det en vakker kjærlighetshistorie mellom to sterke mennesker som portretteres på en levende og god måte. Det største problemet med denne boken er at historiene ikke engasjerer nok. Ivey vil så mye og hun har så mye historie hun vil dele noe som tidvis tar oppmerksomheten bort fra de menneskelige dramaene. Jeg opplevde også romanen som for lang, og savnet det lille ekstra som gjorde «Snøbarnet» til medrivende lesing. Likevel, en god og velskrevet andreroman som trolig vil gi Ivey et enda større og mer kresent bokpublikum.

Den norske utgaven av denne boken har fått tittelen «Den glitrende snøen ved verdens ende» og kommer på norsk 10. oktober.

  • Sjanger: Roman
  • Sider: 438
  • Forlag: Headline Books
  • Utgitt: 2016
  • Anmeldereksemplar

(Hovedfoto: Pressebilde/Stephen Nowers)

Legg inn en kommentar