Nå er hygge trendy

Denne høsten og vinteren skal det engelske bokmarkedet fores med bøker om hvordan man hygger seg på skandinavisk vis.

-Glem Henning Mankell og Jo Nesbøs blodige krimbøker, og dystre krimtv-serier som «Broen» og «Forbrytelsen». Den siste skandinaviske eksporten er det danske konseptet «hygge», som vil være i alle bokhandlere rundt juletider, skriver den britiske avisen The Guardian, og siterer sakprosaekspert i bransjebladet the Bookseller som hevder at hun aldri har opplevd en liknende markedstrend.

Hygge er nemlig på vei til å bli et nytt, engelsk trendord med en hel haug nye bokutgivelser som utforsker og forklarer fenomenet. Hygge er det som shabby chic og fransk landstil lenge var på interiørmarkedet: Det handler om å omfavne det enkle livet og gjøre det koseligere, enten det er sammen med venner, familie eller på egen hånd. Hygge kan til og med gjøre deg tynnere og sunnere, i følge avisen the Daily Mail. Og på nettsteder som Etsy har selgere kastet seg på med egne produkter for folk som vil ha det hyggelig.

the-ittle-book-of-hyggeDansk lykke

Det er Danmark forfatterne først og fremst ser til, når de skal lære briter og amerikanere hvordan man hygger seg. Danskene er, i følge undersøkelser, blant de lykkeligste menneskene i verden, og svaret kan være at de vet hvordan man hygger seg.

– Ordet hygge har sin opprinnelse i Norge, men det som er unikt dansk er hva vi legger i ordet og hvor ofte vi bruker det. Det er alltid tilstedeværende i språket vår, og vi ser det også som en del av vårt nasjonale DNA. Hygge er for danskene det frihet er for amerikanerne, sier Meik Wiking,  til The Guardian.

Levende lys og hyggebukser

Wiking er direktør for et dansk intitutt som forsker på lykke, og bokaktuell med «The Little Book of Hygge», hvor han blant annet forklarer konseptet bak kosebukser og vier egne kapitler til levende lys – en viktig del av en hyggelig stund. Wiking driver også sitt eget hygge-nettsted, med artikler og tips til hvordan man får et hyggelig liv.

– Hygge er en følelse som handler om å tilbringe tid med vennene dine og familien din hjemme. Det finnes ingen regler, du trenger for eksempel ikke å meditere, og det virker veldig oppnåelig. Ordet hygge er vagt forbundet med det engelske ordet «hug», det betyr at man tar vare på seg selv og sørger for at man har det komfortabelt og koselig, forklarer Charlotte Abrahams til den samme avisen. Hun er bokaktuell med «Hygge».

say-ja-to-hyggeGir Lars Mytting æren

Bea Carvalho, innkjøper for den britiske bokkjeden Waterstones, tror at hygge-trenden følger i fotsporene til Lars Myttings suksess med «Hel Ved» på engelsk.  En bok som har solgt over 100 000 eksemplarer på engelsk så langt, og at det også har sammenheng med de siste års fokus på mindfulness. Hygge har blitt så populært at det, i følge Publishers Weekly, kommer en egen hygge-parodibok i november: «Say ja to hygge».

Det hellige i det verdslige

Louisa Thomsen Brits har tilbrakt flere somre i Danmark, og det har gitt henne inspirasjonen til «The Book of Hygge».

– Jeg hygger meg når jeg lager risotto, elsker, lager te eller leser i sengen. Jeg finner hyggen i hjertet av dansegulvet, når jeg spaserer gjennom den lokale byen vår, telter på små festivaler eller møter venner for kaffe. Hygge handler om det vanlige livet. Det er en måte å omfavne det hellige i det verdslige, av å gi noe en spesiell kontekst, ånd og varme, og ta seg tid til å gjøre det helt spesielt. Hygge skjer når vi  hengir oss til gleden der og da,  i all sin enkelthet, sier Thomsen Brits til avisen The Daily Mail.

Hvis du vil ha det hyggelig bør du, i følge The Daily Mail, skaffe deg disse tingene: Stearinlys (NB: ikke luktlys), lysekroner med behagelig lys, sokker, kosebukser, ullpledd, sykkel, store gensere og brettspill.

Her er noen av de hyggelige titlene som er ute, eller på vei til bokhandlene i USA og England:

hyggebilde-1hyggebilde2hyggeilde-3

hyggebilde4hyggebilde-3

(Hovedfoto. iStockPhoto)

En mening om “Nå er hygge trendy

  1. Tilbaketråkk: Helt rått - KOSTNYTT

Legg inn en kommentar