Fem gode bokpodcaster

Enten du sitter på bussen, toget, lager middag eller slapper av i sofakroken; podcaster om bøker er interessante og kan inspirere til leselyst.

Podcast er et forholdsvis nytt medium. Den første podcasten ble lansert i 2004 og rettet seg mot lyttere som var interessert i teknologi.  I løpet av 2005 lanserte Apple en egen podcast app. I starten var det i all hovedsak hvite menn  i alderen 25 til 44 år som lyttet til en podcast, men dette har endret seg.

Podcastens popularitet øker blant flere grupper. Fra 2015 til 2016  økte antall personer som lytter til en podcast med 23 % i USA, i følge mediaundersøkelsen The Infinite Dial. Totalt hadde 36 % av den amerikanske befolkningen lyttet til en eller flere podcaster det siste året. 56 % av podcastlytterne var menn og 44 % kvinner.

Utdannelse og mobilitet

Vår hyppige mobilbruk lanseres som en av årsakene til at podcasten blir stadig mer populær. Folk lytter gjerne til en podcast mens de er på farten, og flere podcastprodusenter tar hensyn til dette og skreddersyr podcaster som skal vare akkurat en gjennomsnittlig buss- eller tbanetur.  En gjennomsnittlig podcastbruker er høyt utdannet og lytter i snitt til fem ulike podcaster i uken. Mange bruker podcaster for å snappe opp nye trender og holde seg oppdatert innen ulike interessefelt.

Med tanke på den økende listen av gode, norske podcaster vil jeg anta at lyttertallet øker også her i Norge. Selv liker jeg å lytte til podcaster i bilen, når jeg lager mat eller tar t-banen. Jeg synes også det er fint å lytte på sengen før jeg skal sove eller når jeg legger kabal på pc’ en. Flere ganger har jeg fått tips til interessante bøker og forfattere, og blitt inspirert til videre lesing.

Her er fem av mine podcastfavoritter:

1. Inside the New York Times Book Review

Ukentlig podcast som tar for seg aktuelle bøker og boktrender i USA. Noen ganger fokuserer de utelukkende på en sjanger og tipser om nye, gode bøker innen denne. Andre ganger har boktipsene en bredere spredning. De har interessante forfattere på besøk, og engasjerer ofte lytterne til å sende inn sine boktips.

2. The Guardian Books podcast

Denne podcasten kommer også ut en gang i uken, og har interessante intervjuer og møter med forfattere. Den siste høsten har de blant annet feiret utgivelsen av John Le Carrés selvbiografi med å la utvalgte forfattere lese fra Carrés tidligere bøker. Redigering av bøker og flyktningekrisen er andre aktuelle temaer de har diskutert i podden. De har også en egen podcast for barne-og ungdomsbøker: The Guardian Children’s Books podcast.

3. Forlagspodder

Cappelen Damm var det første norske forlaget som startet podcastsendinger med BokPod i 2015 hvor de intervjuer aktuelle og interessante forfattere fra flere forlag. Nylig kom flere av forfatterintervjuene ut i bokform. Aschehoug har Ugla podcast hvor de i all hovedsak fokuserer på bøker og forfattere fra sitt eget forlag. Radio Gyldendal har også fokus på egne forfattere i sin podcast.

4. BOBcast

Bergen Bibliotek var første norske bibliotek med egen podcast. BOBcast har godt og variert innhold. Her kan du høre alt fra Tomas Espedal og Hanne Østadvik snakke om litterær sex til Gunnar Staalesen og Ingar Johnsrud samtale om vold i kriminallitteraturen. Av andre bibliotekspodder er Ås biblioteks podd verdt å merke seg.

5. LittPod

Hvis du ikke bor i Bergen og omegn kan du likevel lytte til flere av arrangementene på Litteraturhuset i Bergen i denne podcasten. Her kommer det ofte oppdateringer. Har du ikke oppdaget denne podcasten enda kan du lytte til et arkiv som spenner helt tilbake til 2013. Jeg liker også podcasten til Litteratur på Blå, hvor det er samtaler om alt fra kritikk til klassikere og aktuelle bøker.

Glem heller ikke norske mediepodcaster som NRK Bok, VGs Pocket og Morgenbladets podcast.

God lytting!

(Hovedfoto: iStockPhoto)

3 meninger om “Fem gode bokpodcaster

  1. Eg trur eg har alle dei du nemner på mi podcast-liste, ikkje verst. Eg liker og Man Booker Prize sin podcast. Den er naturleg nok aktiv når det er Booker-sesong, og er meget interessant 🙂 Anbefales!

Legg inn en kommentar