– Romantiserer ikke vold

De skriver krimbøker fulle av uhyggelige detaljer, men ekteparet bak Lars Kepler-navnet mener virkeligheten er enda verre.

– Krimsjangeren speiler bare vår virkelighet. Vår verden er voldsom, men i krimromanene har vi skapt en voldelig verden med helter – slik det burde være. Vi har Joona Linna, og derfor går det bra til slutt, fortalte Alexandra og Alexander Ahndoril alias Lars Kepler til de fremmøtte krimleserne på arrangementet Krimfest i Oslo tidligere denne uken.

Forfatterekteparet har akkurat lansert sin nyeste krimroman, «Kaninjegeren», på norsk; den sjette Joona Linna-boken. Med et førsteopplag på 50.000 eksemplarer, og et nytt opplag på 25.000 eksemplarer etter én ukes boksalg, var det ingen overraskelse at boken gikk rett inn på førsteplass på den norske bestselgerlisten denne uken.

kaninjegeren
FOTO: BOKELSKERINNEN

Dreper Sveriges utenriksminister

I «Kaninjegeren» handler det om en seriemorder hvis ofre alle hører et barn leser opp en regle om kaniner før de dør. Romanen innledes med et drap på Sveriges utenriksminister, og Joona Linna og Saga Bauer må samarbeide i hemmelighet for å stanse morderen før vedkommende begår nye, brutale drap.

– Vi vil ikke romantisere vold. Underholdningselementet i bøkene våre handler om at det går bra til slutt. Joona Linna bidrar til at kaos blir orden, og vi får en slags happy ending som gir en forståelse for hvorfor det voldsomme hendte. Det er viktig for oss at det er en lykkelig slutt i bøkene, hvis ikke ville de sett ut som virkeligheten, mener de suksessrike forfatterne.

Skriver ikke fra virkeligheten

Ekteparet Kepler er blant de nordiske krimforfatterne som gjør mest research til bøkene sine.

– Krimromanen må stå med en fot i den autentiske virkeligheten, selv om resten av plottet er fiksjon. Men vi kunne aldri basert bøkene våre på virkelige krimsaker. Der finnes det ekte ofre og pårørende, sier de, og forteller videre at det var først da de fant på navnet Lars Kepler at de greide å samarbeide om et manus.

– Vi prøvde å skrive en barnebok og et skuespill sammen, men da ble det nesten skilsmisse. Da vi fant Lars Kepler-navnet falt alt på plass. Vi visste akkurat hvordan Lars Kepler skrev og slapp taket i prestisjen vår, sier de.

hypnotisorenAstrologisk inspirasjon

Lars Kepler er inspirert av to andre, kjente navn. Den tyske astrologen Johannes Kepler, som arbeidet for Tycho Brahe, og Stieg Larsson.

– Johannes Kepler arbeidet som en kriminaletterforsker, og Alexandra skrev sin debutroman om Tycho Brahe. Lars er en hyllest til Stieg Larsson. Vi var ikke interessert i svensk krim før Stieg Larsson kom på banen, sier de.

De krimdebuterte til stor suksess med «Hypnotisøren» i 2009, og da boken ble lansert på norsk året etter, trykket det norske forlaget det dyreste omslaget: Et bokomslag som reagerte på varme.

Vanskelig andrebok

I lanseringsintervjuene til «Hypnotisøren» gjorde ekteparet det klart at de så for seg en krimserie på syv bøker. Den andre boken fikk tittelen «Paganinikontrakten», og hittil er det den de har strevd mest med å skrive.

– Andreboken er alltid vanskelig. Med «Hypnotisøren» hadde vi skrevet en psykologisk thriller, nå ville vi vise at vi kunne sjangeren også, så vi bestemte oss for å skrive en klassisk politiroman. Vi ønsker at hver bok skal ha noe eget. Med «Ildvitnet» skrev vi en spøkelseshistorie. «Sandmannen» er en undercoverhistorie, og med «Stalker» var vi tilbake ved den psykologiske thrilleren. «Kaninjegeren» er første gangen vi skriver fra gjerningsmannens perspektiv, sier forfatterparet.

playgroundSkriver på bok 7

De har også vært innom skrekksjangeren, i den overnaturlige thrilleren «Playground», som ble markedsført som første bok i en ny trilogi. Mottakelsen var blandet. Når de neste bøkene i trilogien kommer er ikke sikkert. For tiden er forfatterparet i full gang med oppfølgeren til «Kaninjegeren».

– «Playground» var en bok vi følte vi var nødt til å skrive, men vi tenkte mye på Joona Linna mens vi skrev den. Vi lurte på  hvordan han hadde det, og hva som hadde hendt med ham. Umiddelbart etter at manuset var ferdigskrevet fikk vi ideen til «Kaninjegeren», og det viste seg at Joona Linna hadde klart seg ganske bra, sier ekteparet.

Da «Kaninjegeren» var skrevet ferdig fikk de ideen til bok syv i serien, som de er i gang med å skrive på nå. Slutten på «Kaninjegeren» vitner om at de i neste utgivelse kanskje trekker noen linjer til en tidligere bok, «Sandmannen». Det som i hvert fall er sikkert er at Joona Linna vil ha en rolle i den krimromanen også.

(Hovedfoto: Cappelen Damm)

Legg inn en kommentar