Skriver om terror og russisk mafia i Oslo

Til våren kommer Eystein Hanssen og krimduoen Mostue & Brenna med nye krimbøker med høyaktuelle temaer.

Det kom frem under Cappelen Damms arrangement Krimfest tirsdag kveld. Forlaget tror at disse våraktuelle krimforfatterne står foran sine kommersielle gjennombrudd med disse titlene.

Eystein Hanssens «Jaget» er den sjette boken i serien om politietterforskeren Elli. Handlingen foregår sommeren 2016, samme år som Elli fyller 40. Siden forrige bok har hun fått en liten datter som heter Mali, og det byr på forandringer for den handlekraftige og dristige politikvinnen.

Bjørvika står sentralt

Et lik flyter til overflaten i Bjørvika, og det blir starten på det Hanssen beskrev som en heseblesende historie hvor avlytting står sentralt.

jaget-eystein-hanssen

– Denne gangen har jeg vært litt opptatt av byen. I en krimroman er ikke byen bare en kulisse, men den er også en karakter; et landskap som påvirker de andre karakterene, pulsen og handlingen. Og Bjørvika er et område som har fascinert meg. Det var her man grunnla Oslo, og der den første kongen og dronningen bodde. Lenge var dette et viktig sted i byen. De siste hundre årene har det vært veldig mye kriminalitet og fattigdom på stedet. Nå er strøket i ferd med å gjøres luksuriøst, men forsvinner da Bjørvikas sjel? sa Hanssen.

Terror i tunneller

Tittelen, «Jaget», beskriver i følge Hanssen livene til karakterene.

– I boken er det mange skikkelser hvis skjebner er vevd sammen i flere land, og hvor det hele faller sammen i Oslo. Alle har de et jag i ryggen, og de tvinges til å gjøre ting de ikke vil, men som de må, sa han.

Terror som rammer Oslos tunneller  er et annet tema i Hanssens kommende krim. Hanssen arbeider til daglig som kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, og arbeidsgiveren ba om å få lese manuset før det gikk i trykken.

– Det er et element av sårbarhet her. Oslo er en by som har opplevd vold før, og da var vi sårbare. Hvordan er dette nå? sa Hanssen.

operasjon-helenaBrutale Bratva

Sigbjørn Mostue og Johnny Brenna debuterte som krimduo med «Operasjon Helena» i 2012. Til vinteren kommer deres fjerde bok i serien om politispaneren Axel Th Munthe og makkeren Tobben. I boken, som har fått tittelen «Operasjon Hades», står den russiske mafiaen sentralt.

– Bratva er verdens mektigste kriminelle organisasjon. Den brer seg ut fra Russland og strekker seg over halve kloden. I USA anses Bratva som en trussel mot nasjonens sikkerhet. Organisasjonen kjennetegnes ved en ekstrem grad av brutalitet. Mange av dem som er med der er veteraner fra krigen i Tsjetsjenia, fortalte Mostue.

Uheldige dyrevernere

I «Operasjon Hades» begynner Axel og Tobben å skjønne at noe helt spesielt er på gang i Oslos underverden.

– De forstår at hvis dette er Bratva vil absolutt alt blir endret i det kriminelle miljøet, og for vanlige mennesker. Parallelt følger vi en gruppe dyrevernsaktivister. De har fått tips om at det på en gård i Øvre Rendalen eksisterer et helt forferdelig dyrehold. Et par stykker reiser opp dit for å ta bilder og filme, og vel inne i fjøset møtes de av et forferdelig syn; det er døde og døende dyr. I naborommet oppdager de et supermoderne narkotikalaboratorium. Men før de får kommet seg ut blir de overfalt, teaset Mostue til de fremmøtte krimleserne.

krimfest-cappelen-damm
BOKAKTUELLE: F.v: Torkil Damhaug, Chris Tvedt, Hans Olav Lahlum og Marte Spurkland. FOTO: BOKELSKERINNEN

Anstrengt gjenforening

Krimkvelden bød også på en samtale mellom Torkil Damhaug, Chris Tvedt og Hans Olav Lahlum under ledelse av TV2s Marte Spurkland. Alle de tre forfatterne har gitt ut nye krimbøker dette året. Chris Tvedt har skrevet ny bok om sin krimhelt Mikael Brenne. Hans forrige Brenne-bok, «Dødens sirkel», kom ut i 2010 og fikk Rivertonprisen. Tvedt avslørte at gjenforeningen med krimhelten var noe anstrengt i starten.

– Jeg hadde ikke tenkt å ta så lang pause fra ham, men så viste det seg at det ble tre Edvard Matre bøker først. Når jeg skulle begynne på «Den som forvolder en annens død» opplevde jeg to ting: For det første var det ikke så lett som jeg trodde. Det var som å hente ned en vinterfrakk fra loftet og oppleve at den ikke passet helt. Så var det forventningspresset, som kanskje var imaginært. Jeg fikk Rivertonprisen for den forrige Brenne-boken, og da burde også den neste være en bra bok, tenkte jeg. Men jeg fikk det ikke helt til i begynnelsen. Jeg har også kjent tydelig på at jeg ikke lenger er advokat. Det er en verden jeg forlot, og som jeg måtte bruke litt tid på å gjenskape, innrømmet Tvedt.

Kryssende spor

Lahlums syvende bok om K2 og Patricia, «Sporvekslingsmordet», skiller seg fra den historiske krimforfatterens tidligere krimbøker.

– Dette er den første boken hvor Patricia snakker direkte til leseren, og jeg er nok mer sosialrealistisk her enn jeg har vært i de forrige bøkene, understreket Lahlum, og forklarte at bokens tittel henspeiler på at alle mennesker er en sentralbanestasjon.

– Vi står alle i sentrum for ulike spor som krysser hverandre. I min bok er det tre sånne kryssende hovedspor. Hvilke av disse sporene skal man være på og hvilken stasjon stopper man på? K2 og Patricia er fortsatt et kjærestepar i denne boken, men det går ikke så bra mellom dem. Flere av politifolkene på jobben til K2 har også begynt å mistenke at han kanskje ikke løser alle sakene selv. Hvis sannheten kommer ut vil det bli skandale, og han kan miste jobben.

Mørkere fra Damhaug

Lahlum skriver på en ny krim som skal utgis i 2017, men denne gangen tar han en pause fra sin faste krimduo.

– Den nye krimboken blir en spenningsroman med handling som befinner seg både før og etter i tid. Jeg kan imidlertid røpe at jeg på fredag fikk ide til en helt ny K2 og Patricia roman og skrev ut begynnelsen på den, så hvis det blir tid kommer den kanskje i 2018, sa Lahlum.

Chris Tvedt er i gang med en ny ungdomsroman, Han planlegger å skrive ferdig sin påbegynte ungdomstrilogi før han vender tilbake til krimuniverset. Han vet imidlertid ikke om hans neste krim blir en bok med Mikael Brenne alene, eller med både Matre og Brenne i rollene. Torkil Damhaug, som har mottatt strålende kritikker for «En femte årstid», skriver på en ny psykologisk thriller.

– Denne gangen skriver jeg på noe som blir mørkt, mørkere enn jeg har skrevet tidligere, og jeg synes det er veldig ubehagelig å holde på med denne boken, røpet Damhaug for de fremmøtte krimleserne.

Foruten de norske forfatterne omtalt i denne artikkelen var også det svenske krimekteparet Lars Kepler til stede på arrangementet. En sak om dem kan du lese her på Bokelskerinnen senere denne uken.

(Hovedfoto: Cappelen Damm)

En mening om “Skriver om terror og russisk mafia i Oslo

Legg inn en kommentar