Bokelskerinnens julegavetips

julegavetips-bøker-lesestund

Om 12 dager er det jul. Her er mine tips til hvilke bøker du kan legge under treet i år.

2016 har vært et godt bokår som ble avrundet med en veldig god bokhøst hvor det har vært mange norske utgivelser som har kjempet om plass i avisspaltene. Noen bøker har skapt mer debatt enn andre, som «Arv og miljø» av Vigdis Hjorth. Og noen, som «To søstre» av Åsne Seierstad, har etter knappe to måneder i salg nådd et opplag på utrolige 100.000 eksemplarer. I bokhandelen bugner bord og hyller av julegavetips til bokleseren.

Her er mine julegavetips for året:

Krim:

julen2016-julegavetips-boktips-bokhøst-krimbøker-spenning
Karin Fossum: Hviskeren (Cappelen Damm)
Årets beste norske krim. En ubehagelig og nifs psykologisk thriller om mørke sinn og galskap midt i en vanlig hverdag.

Roar Ræstad: Elven (Vigmostad & Bjørke)
Ræstads andre roman med handing fra Trondheim under andre verdenskrig. Debuten var god, men denne er bedre. Han skriver mørkt, fengende og spennende – og i tillegg er det lærerikt.

Øystein Wiik: Skorpionen (Aschehoug)
Øystein Wiik har vist at han både er en god plotsnekrer og en god forteller i sin krimserie med Tom Hartmann i hovedrollen. Denne gangen har han kombinert drivende action med sterk samfunnskritikk, og resultatet er meget spennende og skremmende.

Steffen Kverneland: Vampyr (Cappelen Damm)
Kverneland skriver seg selv inn i denne gotiske boken som hyller og parodierer eldre krimromaner.  Kan Edvard Munch ha vært Kristianias svar på Jack the Ripper? Minner om den amerikanske «Abraham Lincoln Vampire Hunter». En humoristisk og kul sidevender som er et lite kunstverk i seg selv med fantastiske illustrasjoner.

Romaner og noveller:

julegavetips-romantips-julegaver-bokhøst2016-elskere-anna munch-anna north
Selma Lønning Aarø: Hennes løgnaktige ytre (Cappelen Damm)
En besettende og fascinerende bok om forfatterinnen Anna Munch som skal ha stalket Knut Hamsun. En kunstnerroman om trangen til å skrive, og om kvinneliv på slutten på 1800-tallet. Denne boken sugde meg inn, opprørte, og overrasket meg.

Mattis Øybø: Elskere (Forlaget Oktober)
Nydelig og sterkt skrevet om sorg, begjær og utroskap i skyggen av 22.juli. En velskrevet, sanselig og aktuell roman om hvordan vi lever våre liv i dag, og om kjærligheten mellom mann og kvinne. Denne boken oppslukte meg, og jeg tenkte på den lenge etter at siste side var lest.

Anna North: Sophie Starks liv og død (Pax)
Et mørkt portrett av et fascinerende kunstnersinn og om komplekse kvinneskikkelser. En medrivende og gripende roman som gjorde inntrykk på meg og som ledet tankene mine til Gillian Flynn. En roman med flere thrillerelementer.

julegavetips-boktips-bokhøst-antologi-noveller

Nikolaj Frobenius: Alle mine demoner (Gyldendal)
Det har kommet ut flere gode novellesamlinger i år. Denne passer for leseren som liker skrekk og Stephen King. Frobenius deler ut sin dose samfunnskritikk i mørke noveller som blant annet kretser rundt paranoia, paralyse og skillet mellom drøm og virkelighet.

Jan Kristoffer Dale: Arbeidsnever (Kolon forlag)
Dale har gjort en kometdebut med denne novellesamlingen som allerede er trykket i flere opplag. Det handler om mørke temaer, om ensomhet og håpløshet men det er så bra og ekte skrevet at novellene likevel er gode å lese. Jeg fikk assosiasjoner til amerikanske Frank Bill.

Antologi: Lesehistorier (Flamme forlag)
Denne antologien er en liten skatt for bokelskeren. Et knippe bokfolk forteller om bøker som gjorde inntrykk, og som har preget dem i livet. Du får mange lesetips i tillegg til at du blir inspirert til å sette deg ned og lese bøker du allerede har. Boken passer perfekt i vesken slik at du kan ha den med rundt og lese når du har ledig tid.

Sakprosa:

julegavetips-sakprosa-dokumentar-bokhøst-julegaver-kjøpe til jul-bokelsker-leser
Erik Larson: Djevelen i den hvite byen (Font)
Det er nesten som å lese en roman, bortsett fra at historien som fortelles i denne dokumentaren tidvis er så utrolig at den ikke ville blitt troverdig som fiksjon. Det handler om verdensutstillingen i Chicago i 1893 og om USAs verste seriemorder som opererte i skyggen av attraksjonene. Boken blir storfilm med Leonardo DiCaprio i hovedrollen i 2017.

Lars West Johnsen og Jens Marius Sæther: Kongens flukt (Kagge)
En thrilleraktig dokumentar som kaster lys over de samme hendelsene som vi ser i filmen «Kongens nei». En godt researchet bok som er vanskelig å legge fra seg, det er som å lese en dramatisk krigsfilm spille seg ut på netthinnen. I tillegg lærer du mye nytt om hva som skjedde da kongen og regjeringen måtte flykte fra tyskerne 9. april 1940.

Linn Kongsli Hillestad: Flukten fra Syria (Gyldendal)
Det er lansert flere bøker om krigen i Syria denne høsten. Åsne Seierstads dokumentar «To søstre» står på flere anbefalingslister for julen. Jeg ønsker å trekke frem Hillestads dokumentardebut som gir flere viktige perspektiver på det som skjer det nede, og på menneskene som flykter fra urolighetene. En interessant, lettfattelig og gripende bok som forhåpentligvis får deg til å se på flyktninger på en annen måte.

Marita Hansen: Og hver morgen våkner jeg (Cappelen Damm)
Hva gjør man når den man elsker plutselig dør? Hvordan greier man å gå videre? Hansens dokumentardebut har litterære kvaliteter som gjør at den kan leses som en roman. Hun skriver varmt, reflekterende, sterkt og godt om menneskelige relasjoner og om det beste og verste i livet.

(Hovedfoto: iStockPhoto)

Legg inn en kommentar