Fem julete novellesamlinger

Noen av dem er klassiske og har gitt opphav til ord og tradisjoner. Andre er nyskrevne av året. Her er fem novellesamlinger som kan gi deg fine litterære avbrekk i desember.

1. Rivertonklubben: Julekrim (Egmont, 2016)

Julekrim-julefortellinger-julenoveller
Krimforfatter Tom Egeland har vært redaktør for denne samlingen med julekrimnoveller. Store krimnavn som Karin Fossum, Unni Lindell og Jørn Lier Horst har bidratt med helt nyskrevne krimnoveller. Samlingen inneholder også en klassisk novelle fra Maurits Hansen. Heftet har et opplag på imponerende 45.000 eksemplarer.

2. Verbum forlag: I de dager (2016)

Julenoveller-julefortelinger-antologi
Brynjulf Jung Tjønn har redigert denne antologien hvor 24 norske forfattere har bidratt med nyskrevne tekster inspirert av juleevangeliet. Tekstene ble opprinnelig skrevet for julekalenderen til nettstedet Kirken.no i fjor, men det er første gang de er utgitt i bokform. Forfatterlisten er sterk, og består av flere prisvinnende og anerkjente navn, blant andre Lars Petter Sveen, Gaute Heivoll, Ruth Lillegraven, Jon Fosse og Ragnar Hovland. Boken har allerede blitt trykket i flere opplag.

3. Levi Henriksen: Hjem til jul (Gyldendal, 2010)

Hjem til jul-levi henriksen-julenoveller-julefortellilnger
Denne novellesamlingen er satt sammen av to tidligere novellesamlinger som Henriksen har utgitt: «Alt det som lå meg på hjertet»fra 2009 og «Bare mjuke pakker under treet» fra 2005.  Alle fortellingene handler om julen. Noen av fortellingene har dannet utgangspunktet for filmen «Hjem til jul» fra 2010. Henriksen har også skrevet «Nå plutselig en natt», som også inneholder julenoveller.

4. Aschehoug forlag: Julefortellinger (2013)I de dager-Julenoveller-Julefortellinger-noveller-antologi
Både nyskrevne og klassiske noveller er til stede i denne samlingen. Her finner du bidrag fra blant andre Johan Harstad, Helga Flatland, Ketil Bjørnstad og Anne B. Ragde side om side med Leo Tolstoj og H.C. Andersen. Den innbundne versjonen av denne boken er visstnok utsolgt, men ebok-versjonen er tilgjengelig. Du kan også kjøpe novellene i boken enkeltvis digitalt.

5. Charles Dickens: Christmas books (Wordsworth Classics, 1995)

Charles Dickens-Julefortellinger-A christmas carol-julenoveller
Charles Dickens har lenge vært en del av min jul. I denne samlingen får du fem av Dickens klassiske julefortellinger: «A Christmas Carol», «The Chimes», «The Cricket on the Hearth», «The Battle of Life» og «The Haunted Man». En morsom kuriositet er at begrepet «Merry Christmas» har sitt opphav nettopp fra «A Christmas Carol» og vår egen Dronning Maud skal ha blitt så påvirket av den fortellingen at hun på starten av 1900-tallet sendte gaver til Londons vanskeligstilte barn signert «With Tiny Tim`s Love». Kombinér gjerne med å se filmversjonen av den samme historien fra 1984.

God julenovellelesning!

(Hovedfoto: iStockPhoto)

Legg inn en kommentar