11 norske bøker du bør legge merke til i vår

Fra hellig krig til homofili og myter. Her er 11 skjønnlitterære titler jeg mener du bør se nærmere på denne våren.

Listen spenner fra debutanter til kritikerroste forfattere, fra romaner til dikt og noveller. I bøkene handler det blant annet om ekstremisme, identitet, skyld, skam, fortid, myter, familieforhold og hemmeligholdelse.

1. Demian Vitanza: Dette livet eller det neste (Aschehoug)Demian Vitanza, dette livet eller det neste

Da Vitanza var skrivelærer i et norsk fengsel ble han kjent med norskpakistanske «Tariq» som reiste fra Halden til Syria for å verve seg til hellig krig. I denne boken forteller Vitanza «Tariqs» historie og beskriver hvordan fremmedkrigeren ble radikalisert. Utgis 31.1

2. Sondre Midthun: Farvel til alt dét (Cappelen Damm)Sondre Midtu7n

Midthun regnes som en av våre mest lovende, unge forfattere. Hans debut i 2011 ble omtalt som «en av høstens sterkeste» av Dagbladet. I romanen skriver han om en sønn som må forholde seg til en svært uberegnelig far. Denne våren kommer oppfølgeren. Sønnen har blitt voksen og må møte barndomsminnene. Utgis 9.2

3. Erik Eikehaug: James Franco spytter når han snakker (Gyldendal)James-Franco-spytter-n-r-han-snakker

Klassekampen har fremhevet Eikehaug som et av navnene man bør merke seg i 2017. Hans debutroman handler om Kenneth, som finner ut at han er homofil og synes at det er fantastisk. Men Kenneth har vanskelig for å forholde seg til hvordan omverdenen mener at han skal opptre som homofil, og han lever i en familie som har flere utfordringer. Boken er utgitt.

4. Anders Bortne: Ulvens år (Tiden)anders bortne, ulvens år

Bortne har fått gode kritikker for sine forrige bøker, og fremheves blant annet som en god observatør. I hans femte roman handler det om familieforhold i en ekstrem og farlig tid. Myndighetene melder om et nært forestående terrorangrep på norsk jord og Daniel frykter hva som vil kunne skje med dem som står ham nærmest. Utgis 13.2

5. Ingrid Melfald Hafredal: Harehjerte (Forlaget Oktober)Da Hafredal debuterte i 2013 skrev blant annet en kritiker at hennes styrke lå i det antydende og hemmeligholdte, og hun ble rost for sitt såre og poetiske språk. I sin andre roman skriver hun om unge og voksne mennesker på en institusjon. Utgis 14.2

6. Ragnhild Kolden: Det gode vi ikkje gjer (Samlaget)

I Koldens syvende bok handler det blant annet om unnlatelsessynder og skyld, temaer hun også har tatt for seg tidligere i forfatterskapet. Selmas liv snus på hodet da Paul flytter tilbake til bygden, en mann hun tidligere beskyldte for en alvorlig forbrytelse. Selma foretar seg drastiske ting for å rette opp i fortiden. Utgis 14.2

7. Therese Tungen: Ein gong var dei ulvar (Aschehoug)Tungen arbeider som redaktør i Samlaget. Hun har tidligere vært redaktør i Forlaget Oktober og i Kagge, samt virket som litteraturanmelder i Morgenbladet og Klassekampen. I sin novelledebut skriver Tungen om mennesker som møter det ukjente og som presses langt. Utgis 1.3

8. Eli Fossdal Vaage: Enno er det tid (arb.tittel) (Cappelen Damm)Vaage debuterte med den nydelige diktsamlingen «Hekla myter» i 2014. Den kom på langlisten til Bokbloggerprisen og ble blant annet sammenliknet med Ruth Lillegravens «Urd». I sin andre lyrikksamling skriver Vaage om oppvekstminner og det å være mor. Utgis i mars

9. Kristin Sørdal: Mare (Samlaget)

Sørsdal er kvinnen som oppdaget Elena Ferrante og fikk Samlaget til å kjøpe de norske rettighetene. Hun oversetter også forfatteren til norsk. Nå er Sørsdal aktuell med sin tredje roman som har et svært aktuelt tema. Solveig reiser til Afrika, til stedet hvor flere flyktninger og migranter druknet. Samtidig følger vi en gutt som står i Libya og drømmer om å ta seg til Bodø. Utgis 20.2

10. Lars Lenth: Menn som hater ulver (Kagge)Lenth er opptatt av menneskets påvirkning på naturen i sine bøker, og i sin nyeste roman, som beskrives som en svart komedie, tar han for seg den stadig pågående ulvedebatten. En kvinne blir drept av ulv i Østerdalen, men ulveforskerne nekter å akseptere at ulv kan stå bak. Leo Vangen og Rino Gulliksen kommer i sentrum av konflikten som oppstår. Utgis 15.2

11. Eirin Gundersen: Alt som ikke har blitt tjoret fast (Gyldendal)
Gundersen debuterte til fine kritikker med «Du er menneske nå» i 2015; utgivelsen kom også på langlisten til Bokbloggerprisen. Nå er Gundersen ute med nye dikt hvor det handler om møtet mellom fortid og nåtid. En kvinne reiser til en fraflyttet øy i nord, og her blandes myter og overtro sammen med fortellingene til slektningene hennes.

(Hovedfoto: iStockPhoto)

2 meninger om “11 norske bøker du bør legge merke til i vår

Legg inn en kommentar