15 oversatte romaner du bør merke deg i vår

En rekke prisvinnende og mye omtalte, oversatte romaner står på forlagenes utgivelseslister denne våren. Her er et knippe av dem jeg mener du bør legge merke til.

1. Han Kang: Levende og døde (Pax)Han Kang-Levende og døde-Pax forlah-bokvår-oversatt roman-lesetips

Vi befinner oss i byen Gwangju i Sør-Korea i 1980 hvor et studentopprør ender i en massakre som senere blir dysset ned. Leseren følger 14 år gamle Dong-ho som leter etter liket av sin beste venn, og rundt ham er flere merket av massakrens etterdønninger. Han Kang regnes som en viktig stemme innen dagens verdenslitteratur og vant fjorårets Bookerpris for romanen «The Vegetarian» – en roman som kommer på norsk i 2018. «Levende og døde» har også vunnet flere priser, og den skapte debatt i Sør-Korea da den utkom der i 2007. Utgis 24.1

2. Chigozie Obioma: Den forbudte elven (Font)

den forbudte elven-bokvår-font forlag

Det handler om oppvekst, overtro og brutt tillit i Obiomas debutroman. Handingen foregår i Nigeria i 1990-årene. Fire brødre blir utsatt for en spådom som skal forfølge dem resten av livet. Boken fikk fantastiske anmeldelser da den utkom og Obioma har blitt kalt arvtakeren til Chinua Achebe. Boken har vunnet en rekke priser og ble nominert til Bookerprisen i 2015. Den er så langt under oversettelse til 22 språk. Utgis 5.4

3. Emma Cline: Jentene (Cappelen Damm)

bokvår-emma cline-jentene

Cline brakdebuterte i USA i fjor med denne romanen som har handling fra sommeren 1969. 14 år gamle Evie sliter med de vanlige tenåringsproblemene og er lei seg fordi foreldrene hennes skal gå fra hverandre. Så blir hun kjent med Suzanne som trekker henne med i kulten rundt en karismatisk mann. Cline har basert disse hendelsene på Charles Manson.  12 amerikanske forlag bød mot hverandre for å sikre seg rettighetene til denne boken, og filmrettighetene ble også solgt tidlig. Romanen er senere solgt til en rekke land. Utgis 3.3

4. Nathan Hill: Nøkken (Gyldendal)Nathan Hill-Nøkken

Hill har blitt sammenliknet med John Irving for denne debutromanen som tar for seg femti år av amerikansk historie. Irving selv sammenlikner Hill med Dickens. Samuel har ikke snakket med moren sin på mange tiår da hun tar kontakt med ham igjen. Hun står bak en forferdelig forbrytelse og media tegner fæle portretter av henne. Samuel må tråkke opp morens fortid for å finne ut hvem hun egentlig er, og noe av veien fører ham til Norge. Hill har norske aner og boken er blant annet inspirert av norsk folkloristikk. Utgis 12.5

5. Chris Kraus: I Love Dick (Aschehoug)I Love Dick-Chris Krauss-Aschehoug-sidespor-bokvår-feminisme

Tyve år etter at Kraus utga denne feministiske kultklassikeren har den fått ny oppmerksomhet og pilotepisoden til en planlagt tv-serie er lagt ut på amerikanske Amazon. Boken er selvbiografisk og handler om Chris som nærmer seg førti år og befinner seg i et skrantende ekteskap. Under en middag faller hun pladask for kunstkritikeren Dick og hun begynner å brevveksle med ham – med ektemannens hjelp. Utgis 1.2

6. Shin Kyung-Sook: Jenta som skrev ensomhet (Press)

Korea-Jenta som skrev ensomhet-Shin Kyung Sook-Forlaget Press-bokvår
En ny roman fra forfatteren bak bestselgeren «Ta vare på mamma». Denne boken regnes som en av de viktigste bøkene i Korea det siste tiåret. Vi befinner oss på 1970-tallet og en ung jente flytter fra landsbygda og inn til Seoul hvor hun tar seg jobb på en fabrikk. Hennes største drøm er å bli forfatter. Deler av boken er inspirert av Kyung-Sooks egne følelser og opplevelser som ung jente. Utgis 20.4

7. Stina Stoor: Bli som folk (Gyldendal)stina stoor-bli som folk-noveller-bokvår
Denne svenske novellesamlingen bestående av ni noveller er Stoors første og den har vunnet flere priser samt vært nominert til Augustprisen. Novellene kretser rundt barn som kjenner seg utenfor og opplever tilhørighet til naturen. Det handler om et Västerbotten som er i ferd med å bli forandret for alltid. Utgis 28.4

8. Glennon Doyle Melton: Love Warrior; en kjærlighetskrigers bekjennelser  (Tiden)

Love warrior-Glennon Doyle Melton-bokvår
Melton har blitt sammenliknet med Elizabeth Gilbert og hennes «Spis, lev, elsk» for denne selvbiografiske boken. Melton.  levde et godt liv med tre barn, en oppmerksom mann og en god karriere. Så fortalte mannen hennes at han hadde vært utro – en erkjennelse som sendte henne rett i kjelleren. Boken var en bestselger i USA i fjor, hvor den også ble utvalgt til Oprahs bokklubb. Utgis 17.2

9. Dörte Hansen: Kirsebærlandet (Bastion)kirsebærlandet
Tyske Hansens episke debutroman har vært en bestselger i hennes hjemland og er under oversettelse til flere språk. Handlingen i romanen strekker seg over 70 år, fra 1945 og frem til våre dager. Vi følger Vera som må forlate sitt hjemland i 1945 og dette skal hjemsøke henne. Da hennes niese kommer på besøk viser det seg at de har mye til felles. Utgis 27.1

10. Jenny Erpenbeck: Går, gikk, har gått (Oktober)

går fikk har gått-jenny erpenbeck
Erpenbecks syvende prosautgivelse beskrives som en skarp kommentar til vår tids flyktningekrise. Ti menn samles utenfor rådhuset i Berlin en dag i slutten av august for å sultestreike. De ønsker seg arbeid og muligheten til å bo i Tyskland.  En enkemann blir vitne til mennenes demonstrasjon. Han oppsøker dem og får dem til å fortelle om sin fortid, sine tap og sorger og sine drømmer. Boken er utgitt.

11. Elena Ferrante: Svikne dager (Samlaget)svikne dagar-elena ferranteForfatteren bak bestselgerserien Napolikvartetten kommer med en roman som betegnes som en samtidsklassiker. Olgas mann forlater henne etter 12 års ekteskap og det får katastrofale følger for Olga. I romanen skildrer Ferrante morskap, ekteskap og ensomhet. Samlaget utgir også Ferrantes «Kvelande kjærleik» denne våren. Begge bøkene utgis 8.3.

12. Cynthia D’Aprix Sweeney: Familieoppgjøret (Gyldendal)familieoppgjøret
Denne debutromanen gikk rett inn på tredjeplass på den amerikanske bestselgerlisten da den ble lansert i mars i fjor. Romanen handler om fire søsken som opplever at arven de har sett frem til forsvinner på grunn av hasardiøs atferd fra en av dem. Rettighetene til boken er solgt til 14 land og Amazon Films har kjøpt opsjon på filmrettighetene. Utgis 24.3

13. Sacha Batthyany: En forbrytelse i familien (Press)en forbrytelse i familien
Batthyanys tante var involvert i en grusom forbrytelse mot slutten av 2. verdenskrig, en massakre som det senere ble lagt lokk på. Da Batthyany ble kjent med den mørke hemmeligheten bestemte han seg for å grave mer i saken. Boken har blitt nominert til flere priser og er under oversettelse til flere språk. Utgis 28.2

14. Max Porter: Sorg er den greia med fjær (Cappelen Damm)sorg er den greia med fjær

Max Porters debutroman har mottatt fantastiske anmeldelser i britisk presse. En kvinne har dødd og tilbake sitter hennes sønderknuste mann og to sønner. Plutselig banker en kråke på døren og den blir værende i leiligheten for å hjelpe familien med å komme videre. Porter er redaktør for det britiske forlaget Granta Books. Han vant the Dylan Thomas Prize for boken og har også vært nominert til flere andre priser. Utgis 20.4

15. Graham Norton: Jordfest (Juritzen)

jordfest

Komiker og tv-stjerne Nortons litterære debut utspiller seg i en liten landsby i Irland. Menneskelige levninger blir funnet på en avsideliggende gård og man antar at de tilhører en mann som var elskeren til to av landsbyens kvinner. Det skal vise seg at landsbyen skjuler flere mørke hemmeligheter og gammelt agg. Utgis 10.2

Ved siden av de overnevne romanene kommer det blant annet utgivelser fra storheter som Haruki Murakami, Margaret Atwood, Siri Hustvedt, Linda Boström Knausgård, Ian McEwan, Katja Kettu, Orhan Pamuk og Elizabeth Strout.

(Hovedfoto: iStockPhoto)

6 meninger om “15 oversatte romaner du bør merke deg i vår

  1. Her var det mykje bra, fortsett med slike innlegg! Obioma-boka las eg då den var på Booker-lista, det same med Kangs The Vegetarian. Levende og døde har eg på engelsk på kindle, men den har hamna i bakhodet mitt. Det må bli neste bok ut på sengekanten (leser mest på kindle der). Takk for gode tips, Elin!

    1. Tusen takk, Elida. Det kommer flere på andre sjangere utover de neste ukene. Jeg husker at et par av dere andre bokbloggere skrev om Obiomas og Kangs bøker. Plukker ofte opp tips på den måten også.

  2. Takk for alltid like gode tips! Du har blitt min go to-person når jeg trenger boktips, og tips om kommende bøker. Det har skjedd noe med bloggrullen min, for av en eller annen grunn ligger du nederst og siste innlegg er (påstår rullen min) for ti måneder siden. Jeg trykte tilfeldigvis inn likevel og det var jammen bra, for du skriver jo som aldri før. Nå har jeg mange innlegg å kose meg med – samt oppdatere meg.

    1. Tusen takk for kjempeinspirerende og fin kommentar! Jeg flyttet bloggen fra blogspot til wordpress, og da fungerer ikke lenger den gamle linken til bloggen. Det siste jeg skrev på blogspot var et innlegg som sommerbøker, og det er det som vises i blogrolls.

  3. Ps. Jeg visste selvsagt at du har oppdatert for mindre enn ti måneder siden, altså. Jeg følger da litt med.. Men tydeligvis ikke godt nok.

Legg inn en kommentar