En historisk bokvår

bokvåren 2017

Lesere som er glade i bøker med handling fra tidligere tider har mye å glede seg til denne bokvåren. Her er en oversikt:

 

Fartein Horgar: I slaktemåneden (Aschehoug)

FarteinHorgar-I Slaktemåneden-Ascheoug forlag-bokvår-2017-bokblogg-historisk roman
Horgars andre roman i den historiske serien, som startet i Bergen på slutten av 1600-tallet, tar til i Dansk Vestindia i 1730. Det er blodig oppstand mot plantasjeeierne og en datter og en mor er på flukt for å slutte seg til flere rømte fanger. Så blir moren drept og den unge jenta befinner seg helt alene. Utgis 24.4

Gunhild Haugnes: Kvinnen ved jordas kant (Juritzen)

Kvinnen ved jordas kant-Frøya Eiriksdatter-viking-juritzen forlag-bokvår
Det handler om halvsøsteren til Leiv Eiriksson, Frøydis Eiriksdatter, i Haugnes’ andre roman. Frøydis blir med broren på ferden til Vinland og skal ha vært like stri som sin far Eirik Raude, og hun er opptatt av sin egen frihet. Utgis 26.1

Bjørn Andreas Bull-Hansen: Jomsviking (Nidhogg)

Jomsviking-Bjørn Andreas Bull Hansen-Vikinger-bokvår-idhogg forlagDet blir mer fra vikingtiden i Bull-Hansens nyeste roman som er basert på livet til Torstein Knarresmed. Her skal vi til årene 993-1000 e.kr. Torstein Tormodson er bare tolv år gammel da han blir tatt som trell av mennene til Olav Trygvasson. Senere blir han lært opp i krigerkunst av jomsvikingene. Utgis 27.3

Kurt Aust: Skipet med det onde øyet (Aschehoug)

Kurt Aust
Austs nyeste historiske krim foregår i desember og januar 1706/1707. En dansk-norsk slaveskip er på vei til København i året 1704, men før det legger til havn forsvinner kapteinen og masse gull sporløst. To år senere stifter Thomas av Boueberge og Petter Hortten bekjentskap med saken. Utgis 6.3

Jan Boris Stene: I djevelens klør (Vigmostad & Bjørke)

I djevelens klør-Jan Boris Stene-Bokvår-historisk krim
Stenes andre historiske krim er satt til påsken 1917. På Fjeldsæter Turisthotel i Bymarka i Trondheim hersker en uhyggelig stemning mellom personale og gjestene. Det spøker og etter hvert blir direktøren for hotellet skutt. Utgis 15.3

Lisa Strømme: Malerens muse (Vigmostad & Bjørke)

Malerens muse-Edvard Munch
Norsk-bosatte Strømme debuterer med en historisk roman fra sommeren 1863 som blant annet handler om tilblivelsen av maleriet Skrik. Unge Johanne Lien står modell for malerne som kommer til Åsgårdstrand, og hun blir viklet inn i det intense forholdet mellom maleren Edvard Munch og en ung pike.  Utgis 3.4

Susann Meissner: Nattergalen i Sunset Boulevard (Tigerforlaget)

Nattergalen i Sunset Boulevard-Susan Meissner-Tigerforlaget
Vi befinner oss i Los Angeles i 1938 hvor Violet Mayfield får jobb på filmsettet til «Tatt av vinden». Her møter hun en kvinne som hun får et sterkt vennskap til. Mange år senere, i vår tid, finner Christine McAllister en ikonisk hatt og hattens historie tar henne med på en spesiell reise. Utgis 1.4

Catherine Banner: Huset ved nattens begynnelse (Vigmostad & Bjørke)

huset ved nattens begynnelse-Catherine Banner-Bokvår-Historisk roman-familiesaga
Banners første roman for voksne er så langt solgt til 22 land og beskrives som en familiesaga hvor blant annet hemmeligheter og mysterier står sentralt. Vi befinner oss på en øy utenfor Sicilla og følger Esposito-familien gjennom et helt århundre. Utgis 13.1

Nickolas Butler: Camp Chippewa (Pax)
Camp Chippewa-bokvår
Forfatteren av «Shotgun Lovesongs» er tilbake med en ny roman som starer i 1962 og beveger seg seksti år frem i tid. Vi følger tre gutter og deres oppvekst i et land som skal endre seg radikalt og hvor de moralske kodene etter hvert går i oppløsning. Boken er utgitt.

Jessie Burton: Gåten (Font)
Jessie Burton, Gåten
Burtons andre historiske roman har handling fra England i 1967 og Spania i 1936. Et gåtefullt maleri skal vise seg å avdekke historien om noe som skjedde på den spanske landsbygda 30 år tidligere. Utgis 15.2

Javier Marías: Det onde er begynt (Press)


En av Spanias største nålevende forfattere kommer med en roman som har handling fra Madrid på 1980-tallet. Juan De Vere oppdager at mannen han arbeider for har et svært ulykkelig ekteskap. Da han forsøker å finne ut hvorfor trekkes han tilbake i historien og til diktaturets mørke. Utgis 12.5

Evelyn Waugh: Gjensyn med Brideshead (Gyldendal)

Gjensyn med Briedshead
Waughs roman ble utgitt på norsk for første gang i 1950 med tittelen «Gjensyn med fortiden». Det handler om Oxford-studenten Charles Ryder som blir kjent med Sebastian Flyte og hans herskapelige familie. Handlingen foregår rett før første verdenskrig. Utgis 24.3

Corina Bomann: Sjaminsøstrene (Cappelen Damm)

Melanies oldemor, Hannah, forteller sin dramatiske historie i en roman om håp og sorg. Handlingen går fra Saigon til Hamburg og Berlin. Utgis 16.2

Patrick O’Brian: 13-skudds salutt (Oktober)

Patrick O'Brian
Dette er det trettende bindet i romanserien om kaptein Jack Aubrey fra den britiske marinen. Aubrey setter seil for Sør-Kinahavet for å forhindre allianser mellom Napoleon Bonaparte og malayiske fyrster. Utgis 1.4

Dinah Jefferies: Silkehandlerens datter (Vigmostad & Bjørke)


Vi befinner oss i Fransk Indokina i 1952 hvor vi følger to søstre som er halvt franske og halvt vietnamesiske. Militante opprørere vil ha slutt på det franske styret i området hvor søstrene bor, og etter hvert trappes konflikten opp. Utgis 2.5

Alix Rickloff: Hemmelighetene på Nanreath Hall (Vigmostad & Bjørke)


Vi befinner oss i Cornwall i England i 1940. Sykepleieren Anna Trenowyth får vite at adoptivforeldrene hennes er drept i et flyangrep. Hun blir stasjonert på et militærsykehus på et stort gods og her får hun anledning til å komme tettere på sin egen fortid. Utgis 1.6

Bernard Cornwell: Stormens krigere (Bazar)

Stormens krigere
I Wessex hersker det en skrøpelig fred og rastløse nordboere truer med å angripe. Uthred frykter disse krigerne som ledes av Ragnall Ivarson, en mann som er gift med Uthreds datter. Dette er den niende boken i serien om Uthred og Kong Alfred. De første bøkene i serien ble tv-serie i 2015. Utgis 10.2

Kristin Harmel: Når vi møtes igjen (Cappelen Damm)
Når vi møtes igjen

Emily mottar et vakkert maleri med en kvinne som likner på hennes nylig avdøde bestemor. Da hun begynner å nøste i maleriets historie blir hun ledet tilbake til andre verdenskrig og til en fangeleir for tyske krigsfanger i Florida. Utgis 6.4

Maria Àngels Anglada: Fiolinen fra Auschwitz (Bazar)


Under en konsert vinteren 1991 møter en musiker en eldre kvinne med en helt spesiell fiolin, men historien om hvordan hun fikk instrumentet skal vise seg å være enda mer bemerkelsesverdig. Leseren tas med tilbake til krigen og en beryktet konsentrasjonsleir hvor en fange stilles overfor en vanskelig oppgave. Utgis 15.2

Santa Montefiore: Toner av kjærlighet og krig (Bastion)


Montefiores nyeste roman på norsk beskrives som en episk saga fra første del av 1900-tallet. Vi følger tre kvinner som alle fødes i år 1900 og vokser opp på familiens gods. Men deres fredelig oppvekst trues av Irlands kamp for selvstendighet. Dette er første bok i serie. Bok 2 kommer på engelsk til sommeren. Utgis 28.3

Armando Lucas Correa: Reisen til Havanna (Gyldendal)


Denne romanen er basert på en sann historie om de jødiske passasjerene som skulle fraktes fra Berlin til asyl på Cuba i 1939. Vi følger 12 år gamle Hannah og hennes familie i en roman som pendler mellom fortid og nåtiden på 2000-tallet. Utgis 10.2

Elif Shafak: Kjærlighetens førti bud (Font)

Fortid og nåtid forenes også i denne romanen hvor deler av handingen finner sted på 1200-tallet. Det oppstår et sterkt bånd mellom en poet og en åndelig veileder, og deres historie inspirerer en amerikansk husmor i nåtidens USA. Utgis 5.4

Jeffery Archer: Men timen kommer (Vigmostad & Bjørke)


Dette er den sjette og neste siste boken i Archers populære serie Clifton-krøniken. Vi befinner oss på 1970-tallet. Boken starter med et selvmordsbrev som skal bli svært ødeleggende for noen av karakterene i serien. Boken er utgitt.

Domenica de Rosa: Napolislekten (Juritzen)

En journalist begynner å stille Sophie spørsmål om hennes bestefars sympatier under krigen, og det fører Sophie ut på en reise i fortiden som går fra 1800-tallets Napoli, til London og andre verdenskrig. Utgis 16.1

Rosie Thomas: Iris & Ruby (Juritzen)


Barnebarnet til Iris dukker overraskende opp hos henne i Kairo i Egypt og vennskapet som oppstår mellom dem ansporer Iris til å fortelle om sitt usedvanlige liv i Egypt og valg hun tok som skulle komme til å prege tre generasjoner kvinner. Utgis 23.1

(Hovedfoto: iStockPhoto)

Legg inn en kommentar