Fem trender i årets bokvår

Bokvåren 2017-litteraturtrender-bokvår

Våre travle hverdager preger årets bokvår hvor utgivelser med fokus på en bærekraftig livsstil og helse preger forlagsenes lanseringslister.

Vi får et stadig mer hektisk liv. Jobb, skole og studier krever mer og mer av oss, vi skal spise sunt, trene og være sosiale. Og hele tiden bombarderes vi med inntrykk via mobilen og internett. Stressrelaterte lidelser øker, også blant unge – og det oppstår et behov for å ta det mer rolig i hverdagen. Vi vender oss mer innover, og samtidig med at vi søker å optimalisere helsen og livsstilen vår oppstår det et behov for å vite mer om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Alt dette er tydelig i trendene i årets bokvår:

1. Yoga

yogabøker

De siste årene har det vært stort fokus på styrketrening og muskelmat i bokhandlernes faktahyller. Nå skifter fokuset til mer mindful trening, og yoga er det nye store. Blant de mange forfatterne finner vi Bente Helen Schei, kvinnen bak den populære «Fletteboka.». Hun kommer med «Yoga helt enkelt», en bok som skal gjøre yoga tilgjengelig for flere. Kimberley Parsons deler 100 oppskrifter som skal styrke og balansere kroppsenergien i «Ditt yogakjøkken». Kunstner Hanne Taraldsen har alltid vært opptatt av kroppen i sine verker og i «Yoga Sutra» bruker hun kunsten for å tolke og reflektere over yoga.

2. Grønn, bærekraftig matlaging og magevennlig kost.

Fokuset på en bærekraftig livsstil gjelder ikke bare for kroppen vår. Det er populært med en grønn livsstil på kjøkkenet også. Blant utgivelsene denne bokvåren finner vi «Carinas sunne kjøkken», skrevet av juicedronningen Carina Hultin Dahlmann. Her skriver hun om plantebaserte matvarer som skal styrke kroppen. I «Den moderne jeger» skriver Gry Hammer om hvordan du kan bruke moderne våpen som internett og sosiale medier for å jakte på de gode råvarene, og hvordan du tilbereder dem etterpå. Fjorårets svar på lavkarbo, Lav FOODMAP fortsetter suksessen med flere kokebøker denne våren.

3. Feminisme og unge kvinneliv

Det kommer flere dokumentarer og romaner som tar for seg kvinneliv, og da særlig livet til unge kvinner. Kagge forlag skal utgi «Chicks o’Hoi; en ung kvinnes bekjennelser» – den usensurerte dagboken til en ung, anonym kvinne som blant annet liker å se på porno og stiller spørsmål ved hvordan jenter fremstilles. Juritzen forlag utgir «Tinderella» av Heidi Nathalie Hovland, som beskrives som den første romanen om Tinder. I tillegg har de den erotiske romanen «Et sted på grensen» av pseudonymet Emilie Edland på utgivelseslisten. Tiden forlag satser på memoarene til Glennon Doyle Melton; «Love Warrior – en kjærlighetskrigers bekjennelser». Den skal utgis på kvinnedagen. Melton opplevde en livsomveltning da mannen hennes innrømmet utroskap. Aschehoug utgir en gammel feministisk kultklassiker kalt «I Love Dick» av Chris Kraus.

Les mer: 15 oversatte romaner du bør legge merke til denne våren

4. Populærvitenskap


Suksessen til bøker som «Sjarmen med tarmen» og «Hjernen er stjernen» baner vei for nye titler som tar for seg deler av kroppen og helsen vår. Pax utgir «Et skritt foran; om mannens underliv». Aschehoug har akkurat utgitt «Gleden med skjeden», og Cappelen Damm kommer snart med «Hjernesterk». Spartacus skal lansere «Bevissthet; forstå hjernen og få et bedre liv». Det kommer dessuten flere utgivelser som fokuserer på hvordan vi kan sove bedre og smartere, blant annet «Sov godt» av søvnforsker og lege Harald Hrubos-Strøm.

5. Søken etter røtter og identitet


I flere av vårens romaner og dokumentarer leter personene etter hvem de er og hvor de kommer fra. Vi har for eksempel fosterdatteren som søker å forstå sin fortid i Britt Karin Larsens «Av lys er du kommet». Den svenske hip-hop artisten Jason Timbuktu Diakite har skrevet sin famiiebiografi i «En dråpe midnatt». Monica Csango begynte å undersøke sine jødiske røtter i voksen alder og hennes opplevelser formidles i «Fortielser». Eirik Eikehaug debuterer med romanen «James Franco spytter når han snakker», om en ung, homofil gutt. Brynjulf Jung Tjønn skriver om å leve med fortiden i «Alt det lyse og alt det mørke»

Ved siden av trendene nevnt ovenfor fortsetter blant annet fokuset på strikking og annet håndarbeid. Den verdenspolitiske situasjonen med urolighetene i Syria og terror er fortsatt aktuelt i sakprosahyllene, og innenfor krimlitteraturen er det flere oversatte, psykologiske thrillere. God bokvår!

Legg inn en kommentar