Utforsker mørket med Buffy

Erik Eikehaug debuterer med en roman som blant annet er inspirert av en av nittitallets største kultserier.

– Jeg elsker «Buffy», og det gjenspeiler seg i boken hvor jeg har stadige referanser til tv-serien, sier Eikehaug til Bokelskerinnen.

James-Franco-spytter-n-r-han-snakkerRomanen «James Franco spytter når han snakker» handler om Kenneth som lever i en familie med mørke hemmeligheter. Han er homofil, men har ikke kommet ut av skapet enda. Omgivelsenes reaksjoner til Kenneths legning skaper flere indre konflikter for ham, og i likhet med nittitallets vampyrdrepende heltinne må han vandre gjennom mørket for å kjempe mot indre og ytre demoner. Dette har gitt bokens første del et gotisk preg. Flere av kapitlene har fått titler som «Monster» og «Skjelett» Leseren følger Kenneth fra han er 13 og til han blir 32 år.

Personlig, men ikke selvbiografisk

Eikehaug har tatt utgangspunkt i seg selv og sine egne erfaringer fra oppveksten i Kragerø når han har skrevet boken.

– Dette er absolutt en personlig roman, samtidig har jeg ingen interesse av å skrive en roman om meg selv og mitt liv. Det hadde blitt en veldig kjedelig roman da jeg er en trygghetssøkende person som er på mitt lykkeligste når livet er ukomplisert. Det er derfor et privilegium og kunne, igjennom fiksjon, utforske eget mørke, plassere meg selv i etiske dilemmaer uten at så mye står på spill. Men oppveksten i Kragerø vil nok prege alt jeg skriver. Behovet for å slippe unna, fulgt av lengselen tilbake, det er der i alt jeg skriver, sier han.

Antatt på første forsøk

Skrivingen var Eikehaugs overlevelsesmekanisme i vanskelige ungdomsår med skjulte følelser. Leselysten ble stimulert av forfattere som Astrid Lindgren, Roald Dahl og Jostein Gaarder. «Fuglane» av Tarjei Vesaas ble også viktig, og drømmen om selv å bli forfatter vokste.

– Mens Kenneth i romanen samler på stjerneskudd for å ønske seg et bedre liv for søsteren, har jeg alltid ønsket å bli forfatter, og da helst en utgitt forfatter. Men det var først da jeg sluttet å ønske og jobbet hardere med skrivingen at forfatterdrømmen ble en realitet, forteller debutanten, som ble antatt av Gyldendal forlag på første forsøk. Før det hadde han gått på forfatterutdanningen til Norsk Barnebokinstitutt og gjennomført en master i kreativ skriving ved Kingston University i London.

Startet som novelle

– «James Franco spytter når han snakker» begynte som en ti siders novelle jeg sendte inn til en tekst-konkurranse Gyldendal utlyste i 2012. Forlaget tok kontakt og oppfordret meg til å skrive om novellen til en roman, de mente nemlig at den minnet mer om et synopsis til en større historie enn en fullverdig novelle. Novellen handlet kort fortalt om en fyr som flytter til New York for å studere Creative Writing på Columbia University. Etter hvert begynte historien og vokse inn i både fortid og fremtid. Tittelen var det første jeg skrev, og har vært den samme siden, forklarer Eikehaug.

– Hvorfor var det viktig for deg å skrive en roman en ung gutt som finner ut at han er homofil?`

– Ikke problematisk å være homofil

– Jeg ønsket å vise hvordan det å innse at man er homofil ikke nødvendigvis trenger å være så problematisk i seg selv. Da vi møter Kenneth i bokens første del er han tretten år og forelsket i en gutt på skolen. Dette opplever han som både naturlig og fantastisk, ikke skamfullt. Det er først i møte med andre mennesker, både de som mobber ham og de som tvinger sin aksept på ham, at det å være homofil blir utfordrende for ham. Det at folk tar seg til rette i din private sfære, og liksom skal hjelpe deg ut av skapet, oppleves, til tross for gode intensjoner, som fremmedgjørende og isolerende. Kenneth er selv lite opptatt av at han er homofil. Det er menneskene rundt ham som gjør det betydningsfullt, sier Eikehaug.

I 2016 var det en økning i antallet utgitte ungdomsromaner i Norge med homofil hovedperson. Og i tv-serien «Skam» fikk seerne servert en vakker kjærlighetshistorie med Isak og Even i sentrum. Eikehaug synes det er flott at fokuset på realistiske og fine skildringer av hvordan det er å være homofil i dag øker innenfor populærkulturen.

– All kjærlighet er sensasjonell

– Jeg faller inn i denne trenden ved en tilfeldighet, siden jeg begynte å arbeide med denne boken for fem år siden. Men det var viktig, også for meg, å fortelle en kjærlighetshistorie som ikke er sensasjonell fordi den er mellom to menn, men fordi all kjærlighet er sensasjonell i seg selv. Tredje sesong av «Skam» har ikke blitt så godt mottatt bare fordi den handler om homofil kjærlighet, men fordi serieskaper Julie Andem har fortalt en utrolig god historie med overbevisende karakterer og konflikter som alle kan kjenne seg igjen i. Men jeg må innrømme at jeg blir merkelig rørt av hvor engasjert folk blir i forholdet til Isak og Even. Det gir meg tilbake troen på menneskeheten, sier Eikehaug.

Flere av kapitlene i boken hans innledes med illustrasjoner av billedkunstner Daniel Lynau. Eikehaug ønsket å gjøre dette grepet for å gi leseren et bedre innblikk i Kenneths sinn.

– I Kenneth hode er alt som et forvrengt Disney-mareritt. Boken er ellers ganske tekst-tung, så det var viktig for meg å gi leseren en visuell inngang til Kenneth og hans historie. Hver illustrasjon gir også leseren et pekepinn på hva som vil skje i delen som følger, beskriver Eikehaug.

Fremheves av avisene

Avisen Klassekampen har utpekt ham som en av personene man burde se opp for i 2017.  Det synes Eikehaug er fantastisk.

– Som debutant er det lett å forsvinne i virvlet av alt annet som skjer, så det å bli dyttet litt frem i forkant av sin første utgivelse, slik Klassekampen gjorde, er rett og slett veldig gøy. Og så håper jeg de har rett, at jeg faktisk var verdt å se opp for. Det hadde jo vært ekstra stas, sier han.

Skal vi tro VGs anmelder, Arne Hugo Stølan, har Klassekampen ordene sine i behold. I går kom VGs anmeldelse hvor Eikehaug beskrives som et fortellertalent utenom det vanlige og Stølan mener boken kan bli en av årets viktigste romandebuter.

Les mer: 11 norske bøker du bør legge merke til i vår

– Et drømmescenarie

– Å få en så god anmeldelse er et drømmescenarie for en debutant som var forberedt på å «passere usett». Og anmelderen har lest boken akkurat slik jeg håpet den ville bli lest, så jeg er både lettet og rørt, og var særdeles fornøyd da jeg våknet opp etter lanseringen torsdag kveld, beskriver Eikehaug, som håper alle godordene vil føre til at boken når bredt ut.

– Jeg håper at boken min blir lest og ikke bare av familie og venner. Dette er det første jeg har skrevet som jeg ikke synes det er flaut at folk bruker tiden på, og det er jo en ganske hyggelig ting å føle. Det største håpet mitt er at en eller annen pussig, flau, selvbevisst jente eller gutt der ute vil legge fra seg boken og kanskje tenke at ”oi, dette var en artig bok.” At den blir værende i minnet deres, vokser og gror, og når de på et eller annet tidspunkt blir spurt om hva som er favorittboken deres nevner de «James Franco spytter når han snakker». Skjer det, om så bare en gang, har virkelig alle de tåpelige ønskene mine gått i oppfyllelse, avslutter Eikehaug.

(Hovedfoto: Gyldendal forlag/20th Century Fox)

En mening om “Utforsker mørket med Buffy

Legg inn en kommentar