Vårens store, engelske krimtitler

Krimbøker-thrillere-bokvår

Den psykologiske thrilleren med upålitelig forteller står fortsatt sterkt i den engelske krimvåren.

Paula Hawkins: Into the Water

Paula Hawkins-Into the water

Debutromanen «Piken på toget» ble en gigantsuksess med 18 millioner solgte bøker verden over. Filmversjonen ble utgitt i fjor. I Hawkins nyeste thriller blir en alenemor funnet død i en elv. Hennes søster hadde sverget på aldri å returnere til byen, men må nå reise tilbake for å ta seg av den gjenlevende datteren. Og snart flyter mørke hemmeligheter til overflaten. Utgis 2. mai, på norsk i juni

Les mer: Ny thriller fra Paula Hawkins

E.O. Chirovici: The Book of Mirrors

The Book of mirrors

Chirovici har skrevet og utgitt flere bøker i Romania, men dette er hans første utgivelse på engelsk. Krimromanen ble raskt solgt til 37 språk. En litterær agent mottar memoarene til en forfatter som skriver om sin tid på Princeton Universitetetet og hans relasjon til en professor som ble drept der. Det handler blant annet om hvor godt man kan stole på hukommelsen. Jeg leste boken i julen og er helt enig med Fredrik Wandrups anmeldelse av den. En velskrevet krim med et veldig godt og gjennomtenkt plott.

Sarah Pinborough: Behind Her Eyes

Behind her eyes

«Fantastically creepy» skriver The Guardian om denne psykologiske thrilleren som visstnok skal ha en skikkelig bra og overraskende slutt.. Vi følger to upålitelige fortellere; Adele som er kona til David og alenemoren Louise som møter David i en bar. Boken var en stor tittel på bokmessen i Frankfurt i 2015 og er solgt til 20 land.

Emma Flint: Little Deaths

Little Deaths

Det er sommeren 1965 og New York er rammet av en hetebølge den morgenen Ruth Malone våkner og finner ut at hennes to små barn er forsvunnet. En journalist som blir satt til å dekke saken tror først, som politiet, at Ruth har noe å gjøre med saken. Så blir han usikker. Denne psykologiske trilleren er en debut og den er solgt til flere land.

Fiona Cummins: Rattle

Fiona Cummins, Rattle

Cummins’ debutkrim skapte mye buzz på bokmessene i 2015, og flere har sammenliknet forfatteren med Mo Hayder. Handlingen foregår i London hvor politibetjent Etta Fitzroy etterforsker en serie bortføringer som kan ha sammenheng med én manns makabre samlerinteresse. En tv-serie av boken er under planlegging.

Daniel Cole: Ragdoll

Cole strevde i flere år med å få antatt tv-seriemanus før han bestemte seg for å gjøre en av ideene til en krimroman istedet, og det viste seg å være smart. Debutromanen, med handling fra London, er så langt solgt til 33 land, blant dem Norge hvor den akkurat har blitt utgitt. Etterforsker William Fawkes må forsøke å finne en seriemorder som har sendt media en liste over menneskene han planlegger å ta livet av, og hvilken dag han vil drepe dem.

Jane Harper: The Dry

Harpers debutroman var en av fjorårets største krimsuksesser i Australia, og nå er den klar for utgivelse i resten av verden. Aaron Falk må reise tilbake til sin barndomsby for begravelsen til en barndomskamerat. Luke skal ha skutt nesten hele sin familie før han tok sitt eget liv, men Lukes foreldre tror han er uskyldig, og snart dras Aaron inn i saken. Boken er under utgivelse til 20 land. Utgis på norsk i 10.april.

Les mer: Bokelskerinnens bokanmeldelse av «The Dry»

Sarah Schmidt: See What I Have Done

See what I have done

I august 1892 ble faren og stemoren til Lizzie Borden drept med øks i sitt hjem i Massaschusetts i USA, og snart rettet mistanken seg mot Lizzie. Men var hun skyldig? Saken har fascinert amerikanerne siden da, og danner bakgrunnen for Schmidts bokdebut hvor hun blant annet skriver fra perspektivet til Lizzie Borden, hennes søster og deres hushjelp. Boken er solgt til flere land. Utgis 2. mai

Ali Land: Good Me, Bad Me

Ali Land-Good me bad me

Det handler om upålitelige fortellere i Lands thrillerdebut også, og boken har allerede blitt en bestselger i Storbritannia. Annies mor er en seriemorder, og rettssaken mot henne er på vei. Annie står ved starten av et nytt liv, men hun har mørkt blod i årene. Boken er solgt til 20 land, blant dem Norge.

J.P. Delaney: The Girl Before

Det handler om besettelse og store kontrollbehov i Delaneys krimroman. Da Jane flytter inn i det spesielle, arkitekttegnede huset One Folgate Street oppdager hun snart at huset har en dødelig forhistorie. Og Jane har mye til felles med den tidligere kvinnelige leieboeren som endte opp død. Boken er solgt til mange land, blant dem Norge, og en filmversjon er under planlegging.

Les mer: Bokanmeldelse: The Girl Before

Joseph Knox: Sirens

Sirenene-krimvår-Joseph Knox

Knox er også debutant, og har tidligere arbeidet som bokhandler med hovedfokus på krimlitteratur. Nå er det flere som regner ham som det nye, store navnet på krimhimmelen. I «Sirens» blir vi kjent med Aidan Waits, en ung detektiv som må gå undercover og lete etter en ung rømling. Boken er den første i en planlagt serie, og den er også utgitt på norsk.

Peter Swanson: Her Every Fear

Peter Swanson

Swanson har blitt en internasjonal bestselger med sin to foregående krimbøker. De er solgt til 28 land og begge skal filmatiseres. I den tredje, som nå er ute på engelsk, skriver han om Kate Priddy som alltid har vært plaget av angst og det blir verre når eksen hennes kidnapper og nesten dreper henne. En fjern slektning tilbyr henne å bytte leilighet, men da Kate ankommer sitt nye bosted oppdager hun at naboen har blitt drept.

Erica Ferencik: The River at Night

The river at night

Winifred Allen har behov for en ferie for å komme over dødsfallet til sin bror. Sammen med tre venninner reiser hun på jentetur i den amerikanske villmarken, men turen blir snart et mareritt. Jentene må ta i bruk alt de har for å overleve, og gamle hemmeligheter stiger snart til overflaten. Ferencik er debutant, og flere har trukket sammenlikninger med handlingen til filmen «Deliverance».

Chevy Stevens: Never Let You Go

Mever let you go-chevy stevens

Stevens brakdebuberte med thrilleren «Fortsatt savnet», en grip lit som kom lenge før suksesser som «Piken på toget» og «Flink pike». I sin femte thriller skriver hun om Lindsey Nash som lenge levde i et voldelig forhold, men kunne starte på nytt da ektemannen ble fengslet. Nå er han løslatt, og snart får Lindesey en følelse av at noen overvåker henne og datteren.  Boken utgis 14. mars.

Mindy Mejia: Everything You Want Me to Be

Da tenåringen Hattie Hoffman blir knivstukket til døde rammer det den lille byen hennes hardt. Det viser seg snart at Hattie levde et risikabelt liv og hun hadde et forhold til en mann på internett. Dessuten var hun en mester på å manipulere andre, så listen med potensielle mordere er lang.  Mejia har tidligere skrevet for ungdom, men dette er hennes første bok for voksne.

Dennis Lehane: Since We FellDennis Lehane

Lehane returnerer til Boston i sin nyeste bok hvor vi møter den tidligere journalisten Rachel Childs som sluttet i jobben etter et sammenbrudd på lufta. Nå lever hun et godt liv med ektemannen, inntil et tilfeldig møte, hvor Rachel ser noe hun ikke skal se, snur opp ned på hele livet hennes og sender henne inn i en tykk konspirasjon. Boken utgis 16. mai.

Christina Kovac: The CutawayThe Cutaway

Kovac har arbeidet som journalist i flere år, og denne psykologiske thrilleren er hennes debutroman. Den unge tv-produsenten Virginia Knightly etterforsker forsvinningen til en kvinnelig advokat som sist ble sett da hun forlot en restaurant etter en krangel. Knightly finner ut at forsvinningen kan ha sammenheng med mørke hemmeligheter og hennes eget liv er snart i fare. Boken sammenliknes med titler som «Verdens heldigste jente» og «Store, små løgner». Boken utgis 21 mars.

Nuala Elwood: My Sister’s Bones

Journalist Kate Rafter greide å reise fra barndomshjemmet og sin far, men hennes søster kom seg aldri bort. Da moren dør må Kate returnere til familiehjemmet, og den første natten blir hun vekket av et grusomt skrik. Denne psykologiske thrilleren er Elwoods debut, og hun sammenliknes allerede med bestselgere som «Bak lukkede dører» og «Piken på toget».

M.L. Rio: If We Were Villains

Oliver Marks har sonet ti år i fengsel for et mord som skjedde mens han studerte Shakespeare på college. Men er han egentlig skyldig? Når han løslates vil detektiven som satte ham fast vite hva som egentlig hendte. Boken beskrives som en litterær sidevender og sammenliknes med Den hemmelige historien av Donna Tarrt. Boken utgis 11. april.

Ved siden av disse vårutgivelsene kommer det store titler til sommeren av bestselgende forfattere som B.A. Paris, Ruth Ware, John Grisham, Terry Hayes og Fiona Barton.

(Hovedfoto: iStockPhoto)

Legg inn en kommentar