11 bøker som blir tv-serier i år

Mindhunter

Store klassikere og en dokumentar om FBIs profiling-eksperter er noen av bøkene som kommer på tv-skjermen i år.

Liane Moriarty: Store hvite løgner

Big little lies-store hvite løgner
Tre kvinner former et vennskap, men de bærer alle på ulike hemmeligheter. Så skjer det et mord. De tre hovedrollene spilles av skuespillere som Nicole Kidman, Reese Witherspoon og Shailene Woodley. Serien hadde premiere på HBO 19. februar og fikk terningkast 5 i Aftenpostens anmeldelse av den.

Margaret Atwood: Tjenerinnens beretning

The Handmaid's tale-tjenerinnens beretning
Denne dystopiske klassikeren forteller om et USA hvor kvinner har mistet alle rettigheter og hvor mange av dem er sterile. De kvinnene som fortsatt kan føde barn må være fødemaskiner for overklassen. Elisabeth Moss, som vi blant annet har sett i «Mad Men», har hovedrollen som Offred. Serien har premiere på amerikanske HULU 26 april. Netflix skal forøvrig vise en miniserie basert på en annen av Atwoods bøker; «Alias Grace», i løpet av året.

John Douglas & Mark Olshaker: Mindhunter

Mindhunter
John Douglas var Thomas Harris’ hovedinspirasjon til detektiven John Crawford i seriemorderthrilleren «Nattsvermeren» og regnes som en av verdens fremste eksperter på seriemordere. I «Mindhunter», som utkom i 1996, forteller Douglas om sin karriere i FBI, om saker han har etterforsket og seriemordere han har vært med på å avsløre. TV-serien, som er regissert av ingen ringere enn David Fincher i samarbeid med Charlize Theron, har premiere på Netflix i oktober og kommer nok til å få mye omtale.

Neil Gaiman: Amerikanske guder

Amerikanske guder-american gods.neil gaiman
Gaimans kjente bok om Shadow, som slipper ut av fengsel og legger ut på en reise gjennom Amerika for å samle inn myter og historier, har vært planlagt som tv-serie lenge. HBO var interessert på et tidlig tidspunkt, men i 2014 fikk Starz rettighetene og her får serien, som så langt blir på åtte episoder, premiere 30 april i år. Bryan Fuller, som blant annet står bak seriene «Heroes» og «Hannibal», har skrevet manus.

Lemony Snicket: Den onde greven


Netflix startet streamingen av «A Series of Unfortunate Events» 13. januar, og den bygger på de fire første bøkene om de tre foreldreløse søsknene som blir forfulgt av en ond greve som er ute etter arven deres. Snicket er et psudonym for Daniel Handler som har skrevet manus også til tv-serien. Den britiske avisen The Guardian kalte serien «fantastisk steampunk moro» i sin anmeldelse.

J.K. Rowling: Serien om privatdetektiven Cormoran Strike

Cormoran Strike
BBC lanserer tv-serie basert på bøkene «Når gjøken kaller», «Silkeormen» og «Ondskapens kall», skrevet av Rowling under pseudonymet Robert Galbraith. Serien blir på syv episoder fordelt på de tre bøkene. Premieredatoen er ikke fastsatt enda. HBO skal vise serien i USA og Canada.

Len Deighton: SS-GB

Len Deighton
BBC lanserte Deightons 1978-roman som tv-serie 19. februar. Her handler det om hva som kunne ha skjedd dersom Tyskland hadde greid å okkupere Storbritannia under 2. Verdenskrig. Kongen holdes fanget og Winston Churchill har blitt drept i et attentat. Serien er på fem episoder og hovedrollene spilles av Sam Riley og Kate Bosworth.

Charlaine Harris: Midnight Texas

Midnight Texas
Tilhengere av True Blood kan merke av 30 april i kalenderen. Da kommer denne overnaturlige bokserien, opprinnelige skrevet av Charlaine Harris, til tv-skjermen via NBC. Et medium flytter til Midnight, Texas, en by for dem som er annerledes og hvor det kryr av vampyrer og andre vesener.

Dan Simmons: The Terror

The Terror
Ti år etter at Simmons grøsser ble lansert er den klar for tv-skjermen. Her handler det om en reell ekspedisjon til Arktis i 1845. To skip satte seg fast i isen, og siden har ingen hørt fra besetningen. Simmons historie har lagt til et monster som jakter på menneskene i isen. Serien skal vises av AMC, men premieredatoen er så langt ikke kjent.

Jay Asher: Tretten gode grunner

13 reasons why
Seksten år gamle Hannah Baker begår selvmord, og etterlater seg en skoeske med kassetter som Clay Jensen, som var forelsket i Hannah, finner. På kassettene forteller Hannah hvorfor hun valgte å ta sitt eget liv. Serien har premiere på Netflix 31 mars og Selena Gomez er en av produsentene.

L. Frank Baum: Trollmannen fra Oz

Emerald City
Under tittelen «Emerald City» ble denne barnebokklassikeren lansert som tv-serie på den amerikanske kanalen NBC 6, januar i år. En tornado bringer Kansas-jenta Dorothy Gale til Oz og på sin ferd for å møte trollmannen støter hun på hekser og andre mystiske skapninger.

Ved siden av disse titlene er det ventet at Gillian Flynns debutroman Åpne sår, dokumentaren The Immortal Life of Henrietta Lacks og L.M. Montgomerys Anne fra Bjørkely kommer til tv-skjermene i 2017.

(Hovedfoto: iStockPhoto)

2 meninger om “11 bøker som blir tv-serier i år

  1. Oj, her var det masse spennende. Leste en bok jeg virkelig elsket om Franklin ekspedisjonen (sakprosa) og har hatt The Terror på leselisten en stund. Den gleder jeg meg til. Aldri hørt om Len Deighton, men både boken og serien høres fascinerende ut. Atwood, Gaiman og Rowling vil jeg også se. Takk for tips, vi har tydeligvis mye å glede oss til.

Legg inn en kommentar