Bokanmeldelse: «Mindhunter»

En fascinerende true-crime klassiker om profiling og jakten på noen av vår tids verste seriemordere.

Interessen for seriemordere og kriminologi er høyere enn noensinne. Det tok av med «Nattsvermeren», senere har TV-serier som «Criminal Minds» satt nytt søkelys på hvordan FBI arbeider for å avsløre grusomme forbrytere. Og til høsten kommer Netflix-serien «Mindhunter», basert på boken med samme navn – John Douglas’ karrierebiografi som utkom for første gang i 1995.

Mindhunter-John DouglasDouglas er USAs fremste ekspert på seriemordere og hjernen bak FBIs profilingsprogram. Han skal også ha vært inspirasjonen bak detektiven Jack Crawford i «Nattsvermeren». Selv hadde Douglas ingen ambisjon om å bli FBI-agent. Han drømte om å bli veterinær, men fikk seg etter hvert jobb innen det amerikanske flyvåpenet.  Etter hvert blir han kjent med en FBI-agent som oppfordrer ham til å søke jobb i byrået og det blir starten på en lang og anerkjent karriere. Han starter med å etterforske voldelig kriminalitet i Detroit og blir senere gisselforhandler før han, som den yngste i historien, begynner å undervise ved Quantico.

Det er ved Quantico han begynner arbeidet med å bygge opp FBIs Behavioral Science Unit. Douglas mente at for å kunne løse en forbrytelse måtte man sette seg inn i gjerningsmannens ståsted. Gjerningsmannens atferd er et uttrykk for vedkommendes personlighet, og alt man ser på et åsted kan fortelle noe om den ukjente gjerningsmannen.

I always tell my agents, «If you want to understand the artist, you have to look at the paintings».

Han begynte å lage psykologiske profiler over gjerningsmenn for å løse sakene han arbeidet med, og for å klare dette intervjuet han flere fengslede forbrytere for å finne ut hvordan de tenkte. Douglas blir etter hvert en uvurderlig ressurs for etterforskninger over hele USA, og han var så mye på farten at han nesten arbeidet seg i hjel. Kritikk måtte han også tåle. Noen så på det han drev med som heksekunst, for Douglas og hans kollegaer traff ofte skremmende godt når de beskrev ukjente gjerningsmenn.

I «Mindhunter» tar Douglas for seg mange av sakene han har arbeidet med, flere av dem er godt kjente. Fra Unabomberen til the Green River killer. Han skriver levende og interessant, og det føles tidvis som man leser en krimroman. Her beskrives det for eksempel hvordan FBI har greid å fange gjerningsmenn ved å bruke psykologiske profiler for å legge feller for dem. Da denne boken kom ut var en av USAs verste seriemordere, the Green River Killer, enda ikke tatt. Det er derfor interessant å lese Douglas’ betraktninger om saken som i ettertid har blitt løst.

Douglas beskriver møte med pårørende og hva forbrytelser gjør med de etterlatte familiene. Han skriver engasjert om rehabilitering og straff ut fra sitt erfaringsståsted, og forteller om hvordan det krevende arbeidet han har drevet med har påvirket ham og hans egen familie.

«Mindhunter» er et must for enhver krimentusiast. Boken er en klassiker innen true-crime sjangeren og vil nok oppleve ny popularitet til høsten i lys av den nye tv-serien. Den er lærerik og interessant. Douglas har forøvrig Ameskrevet flere andre bøker, blant dem «Journey into Darkness»  som jeg også anbefaler.

  • Sjanger: True Crime
  • Sider: 384
  • Forlag: Arrow Books
  • Utgitt: 1995
  • Kjøpt bok

(Hovedfoto: iStockPhoto)

Legg inn en kommentar