«Den største forbrytelsen» blir film»

Marte Michelets suksessrike sakprosabok fra 2014, om deportasjonen av jøder fra Norge, skal bli norsk storfilm

«Den største forbrytelsen utkom til flotte kritikker. Dagbladets anmelder mente at det var årets viktigste bok. VGs anmelder, krigshistoriker Guri Hjeltnes, var enig i dette og trillet en sekser på terningen. Michelet vant også Brageprisen for boken, som ble en bestselger og er trykket i mange opplag.

Den største forbrytelsen-Marte MicheletSkrev om jødisk arbeiderfamilie

Marte Michelets dokumentarbok forsøkte å finne svar på hvordan det var mulig å deportere hundreveis av jøder fra Norge under krigen, og hun beskriver blant annet hvordan mange av de norske jødene ble tvunget ombord i skipet Donau i november 1942. De ble så sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Midt oppe i dette befinner den norske arbeiderfamilien Braude seg. Michelet forteller familiens historie fra de kom til Kristiania, og skildrer også andre skjebner som ble trukket inn i nazistenes utryddelsesprosjekt.

Gripende og viktig

Det er produksjonsselskapet Fantefilm Fiksjon AS, som blant annet har stått bak publikumssuksessen «Bølgen», som står bak filmprosjektet.

– Før Marte Michelets bok var dette en del av vår historie som få kjente til, og som offentligheten ikke var interessert i å belyse. Med denne filmen får vi endelig sett på en del av vår nære historie som ikke bare omhandler tradisjonelle heltedåder, men også en annen alvorlig side. Det er et av de mest gripende og viktige prosjektene jeg har fått på mitt bord som konsulent, uttaler tidligere spillefilmkonsulent Wibecke Rønseth til Norsk Filminstitutt.

Millionbudsjett

Forfatter Harald Rosenløw Eeg skal lage manuset til filmen. Han har blant annet skrevet manus til filmer som tidligere nevnte «Bølgen», «Gåten Ragnarok» og fjorårets store norske film «Kongens nei». Rosenløw Eeg er også aktiv i manusarbeidet på Fantefilms store prosjekt «Skjelvet«. Regien blir ved Marius Holst, som blant annet har regissert filmer som «Kongen av Bastøy» og «Ti kniver i hjertet».

Prosjektet har et totalbudsjett på 49 millioner kroner, og har foreløpig mottatt 12 millioner kroner i støtte.

(Hovedfoto: NFI.no)

2 meninger om “«Den største forbrytelsen» blir film»

Legg inn en kommentar