Disse bøkene kommer på kino i år

En rekke store romaner har filmpremiere i år. Her er en oversikt.

Jo Nesbø: Snømannen

Snømannen-Jo Nesbø

Ti år etter at Nesbø utga sin syvende roman med Harry Hole i hovedrollen er filmatiseringen av den klar. Tomas Alfredson har regien og Michael Fassbender spiller hovedrollen som Harry. En kvinne forsvinner, og Hole oppdager at forsvinningen kan ha sammenheng med andre uoppklarte saker. Han står overfor en beregnende seriemorder. Filmen har premiere på norske kinoer 13 oktober.

David Howarth: Ni liv

Den 12 mann

Jan Baalsrud flyktet fra tyskerne i Troms under 2. verdenskrig, og hans dramatiske opplevelser ble gjenstand for Howarths bok.  Boken ble filmatisert første gang i 1957. I disse dager regisserer Harald Zwart en ny versjon basert på den samme historien om den norske motstandsmannen. Filmen får tittelen Den 12 mann, og den har premiere på norske kinoer 10 november.

Jason Matthews: Red Sparrow

Red Sparrow

Jennifer Lawrence har nok en gang samarbeidet med regissøren bak filmatiseringen av Dødslekene, Francis Lawrence. Spionromanen «Red Sparrow» forteller historien om Dominika Egorova som arbeider som «spurv»; en trent forførerske. Hun får i oppdrag å legge en honningfelle for en CIA offiser. Traileren ble sluppet denne uken, og filmen har Norgespremiere 24 november.

Julian Barnes: Fornemmelsen for slutten


Julian Barnes vant Bookerprisen for denne romanen om middelaldrende Tony Webster. Han begynner å grave i fortiden da han finner ut at hans gamle universitetskjæreste sitter på en dagbok som hans beste venn en gang skrev. Filmen har norsk premiere 2 juni.

Stephen King: IT og Det mørke tårn 1: Revolvermannen

I år kan vi glede oss til to storfilmer basert på bøkene til den amerikanske skrekk-kongen. Filmatiseringen av første bok i fantasyserien «Det mørke tårn» kommer først på kino, den 28 juli. De resterende bøkene i serien skal etter planen bli tv-serie. Den 8 september kommer «IT» til norske kinoer. Boken regnes som en av Kings aller beste og forteller historien om en gjeng barn som kommer ansikt til ansikt med et monster med klovneansikt. Den etterlengtede teasertraileren ble sluppet denne uken.

Deborah Moggach: Tulipanfeber

Tulipanfeber
Vi skal til Amsterdam på 1600-tallet, til en tid da byen var preget av en hektisk tulipanfeber. Den rike kjøpmannen Cornelis Sandvoort engasjerer en maler for å å få malt et portrett av seg selv og sin unge hustru, men hustruen og maleren forelsker seg i hverandre, og innleder et hemmelig forhold. Filmen har premiere på norske kinoer 5 september.

Dav Pilkey: Kaptein SupertruseKaptein Supertruse
Thomas og Harald har skapt en tegneserie med superhelten Kaptein Supertruse i hovedrollen, og en dag blir han levende. Når Thomas og Harald havner i trøbbel er Kaptein Supertruse der for å redde dem. Filmen kommer på norske kinoer 9 juni.

Herman Koch: Middagen

Denne psykologiske thrilleren har høstet flere priser og skal visstnok være basert på en sann historie. To par er samlet rundt bordet på en dyr restaurant, men en av dem bærer på en forferdelig hemmelighet. Det viser seg snart at flere av av personene har sitt å skjule. Richard Gere og Laura Linney har to av hovedrollene i filmen som ble vist for første gang under filmfestivalen i Berlin i februar i år.

Agatha Christie: Mord på Orientekspressen

Johnny Depp har en av hovedrollene i denne nyinspillingen av Agatha Christies klassiske krimroman. Et snøskred fører til at Orientekspressen må ta et uplanlagt stopp. Neste morgen blir en av passasjerene funnet knivstukket og død i sin kupé. Hercule Poirot, i Kenneth Branaghs skikkelse, må oppklare saken. Christies bok ble første gang filmatisert i 1975 av Sidney Lumet, og Ingrid Bergman mottok Oscar for beste kvinnelige birolle. Filmen kommer på norske kinoer 1 desember.

Dave Eggers: The Circle

Emma Watson og Tom Hanks spiller hovedrollene i filmatiseringen av denne dystopiske romanen om overvåkning, personvern og hvordan teknologien invaderer livene våre. The Circle er navnet på et mektig internettselskap som kobler brukernes aktivitet på nett. Eggers er selv klar på at han ikke vil ha internett hjemme. Filmen har premiere på Tribeca Filmfestival 26 april.

Nicola Yoon: Everything, Everything

Atten år gamle Maddy har en sykdom som gjør at hun ikke kan forlate huset, og hun har derfor ikke vært utenfor på sytten år. Men en dag flytter en ung gutt inn i nabohuset og han vil ikke la Maddys sykdom stå i veien for dem. Filmen har premiere på norske kinoer 2 mai.

William P. Young: Skuret

Skuret

Young har solgt over fem millioner eksemplarer av denne boken om en ung datter som blir bortført og myrdet, og faren som fire år senere får et mystisk brev som ser ut til å  være sendt med Gud som avsender. I brevet inviteres han tilbake til stedet hvor alt skjedde. Filmen har Norgespremiere 5 mai.

Thomas Mallory: King Arthur og ridderne av det runde bord

Mallory er en av forfatterne som har satt denne kjente legenden på papiret. Her hjemme har Sigrid Undset gjort det samme. Og nå kommer altså en ny film basert på den fantastiske historien om Arthur som blir fratatt sin rett til tronen, men må ta et oppgjør med fødselsretten sin da han trekker sverdet opp av stenen. Guy Ritchie står for regien og filmen har Norgespremiere 10 mai.

Lauren Oliver: Før jeg faller


Lauren Oliver brakdebuterte med denne ungdomsromanen i 2010. Boken handler om Samantha Kingston som dør i en tragisk ulykke, men Samanthas liv er ikke over. Neste morgen våkner hun opp igjen til den samme dagen. Samantha har fått en ny sjanse til å gjøre om på sine valg. Filmen hadde premiere i USA 3 mars, men det er ikke kjent når den settes opp på kino i Norge.

Jeannette Walls: Krystallslottet

Brie Watson og Naomi Watts spiller hovedrollene i filmatiseringen av boken om en ung pike som vokser opp i en dysfunksjonell og nomadisk familie. Det er et liv i fattigdom. Faren er alkoholisert, moren er kunstner og prioriterer maling og bøker fremfor å ta seg av sine barn.  Filmen får trolig premiere i USA mot slutten av året.

David Grann: Den tapte byen Z


I 1925 la den britiske oppdageren Percy Fawcett ut på en ekspedisjon inn i Amazonas på jakt etter en mytisk sivilisasjon. Med seg hadde han sin sønn og hans kamerat, men ingen av dem kom tilbake. Journalist og forfatter David Grann reiste selv til Amazonas og gikk i Fawcetts fotspor for å finne svar på hva som skjedde med ham. Filmen settes opp på amerikanske kinoer 21 april, men norsk premieredato er ikke kjent.

Diane Ackerman: The Zookeeper’s wife


Ackermans historiske roman er basert på den sanne historien om menneskene som arbeidet i dyrehagen i Warsawa da 2 Verdenskrig brøt ut. Da tyskerne invaderte Polen og byen drepte de mange av dyrene i dyrehagen, og menneskene som arbeidet på stedet begynte å gjemme jøder i de forlatte burene. På denne måten reddet de flere hundre mennesker fra nazistene. Filmen hadde premiere på amerikanske kinoer 31 mars, men det er ikke kjent hvilken dato den lanseres i Norge.

Shrabani Basu: Victoria & Abdul

Historiker og journalist Basu lanserte denne dokumentaren i 2010, en bok om den 24 år gamle inderen Abdul Karim som reiste til England for å servere ved bordene under feiringen av Dronning Victorias femti år på tronen. Karim fikk snart en mer betrodd stilling i dronningens hoff, og inngikk et intenst og kontroversielt vennskap med den britiske monarken. Judi Dench spiller hovedrollen i filmen som kommer på norske kinoer 22 september.

Daphne du Maurier: Min kusine Rakel


En ung engelskmann tror at hans mystiske og vakre kusine har myrdet en av deres slektninger, men han opplever motstridende følelser når han selv forelsker seg i henne. En tidligere filmatisering av boken hadde premiere i 1952. Rachel Weisz spiller den ene hovedrollen i filmen som trolig kommer på norske kinoer i løpet av juli.

Anthony Johnston: The Coldest City


En britisk etterretningsoffiser blir myrdet i Berlin, og en liste som inneholder navnene på hver eneste spion i Berlin forsvinner. Lorraine Broughton, en erfaren spion, får i oppdrag å reise til byen, finne listen og redde livene til de agentene som figurerer på den. Filmen har fått tittelen Atomic Blonde, og Charlize Theron spiller en av hovedrollene. Den kommer trolig på kino i Norge i august.


Palacios ungdomsbok betegnes som en antimobberoman, og handler om ti år gamle August som har et deformert ansikt på grunn av en genfeil. I alle år har han fått hjemmeundervisning, men fra femte klasse begynner han på vanlig skole og det blir en tøff overgang. Julia Roberts og Owen Wilson spiller to av hovedrollene i filmen som har amerikansk premiere 17 november.

Charles Martin: The Mountain Between Us

To fremmede overlever en flystyrt i fjellene og må stå sammen for å overleve i de ekstreme forholdene de brått befinner seg i. De begir seg ut på en lang og farefull reise for å finne hjelp. Kate Winslet har den ene hovedrollen i denne filmen som kommer på kino i oktober.

Ved siden av de nevnte filmene har allerede A Dog’s Purpose, Fifty Shades Darker, Live by Night, Hidden Figures, Silence, og Lys mellom to hav hatt kinopremiere.

(Hovedfoto: iStockPhoto )

Legg inn en kommentar