Edgarprisen til «De som faller»

Noah Hawleys kritikeroste krimroman ble kåret til fjorårets beste engelske krimroman da den tradisjonsrike Edgarprisen ble delt ut i natt, norsk tid.

Prisen er nok en anerkjennelse for Hawley som tidligere har vunnet den amerikanske «NEIBA 2016 Fiction Award» for boken.

Kritikerne har også tatt godt imot boken. I Norge har «De som faller» høstet en rekke seksere, blant annet i VG, hvor anmelder Tom Egeland skrev at boken var en av de beste kriminalromanene han hadde lest på lang tid. «De som faller» ligger foreløpig på en 14. plass på den norske bestselgerlisten for ebøker.

Krim fra virkeligheten

Kate Summerscale, dronningen av victoriansk True Crime og kjent blant norske lesere som forfatteren bak «Mr. Whichers mistanker» vant prisen for beste sakprosakrim med «The Wicked Boy». Beste amerikanske krimdebut gikk til «Under the Harrow» av Flynn Berry. Rettighetene til denne boken er solgt til Norge.

Skandinaviske vinnere

Edgarprisene er oppkalt etter Edgar Allen Poe og er en årlig krimpris som deles ut av Mystery Writers of America – en organisasjon for krimforfattere, ikke ulik Rivertonklubben i Norge – til de beste krimverkene som har utkommet i Amerika året før. Edgarprisene kan også gi til andre verker enn amerikanske, så lenge boken har vært utgitt i Amerika det gjeldende året. Den svenske forfatterduoen Sjöwall og Wahlöö mottok prisen for beste krimroman i 1971 for «Døden kjører buss». Jo Nesbø var nominert i 2010 for «Sorgenfri».

Her er listen over noen av de andre prisvinnerne:

Beste krimbok rett i pocket:
«Rain Dogs», Adrian McKinty
Beste kritiske/biografiske verk over kriminallitteratur eller krimforfatter:
«Shirley Jackson: A Rather Haunted Life», Ruth Franklin
Beste krimnovelle:
«Autumn at the Automat», Lawrence Block. Fra samlingen «In Sunlight or in Shadow».
Beste krimroman for barn:
«OCDaniel», Wesley King.
Beste krimroman for ungdom:
«Girl in the Blue Coat», Monica Hesse
Beste tv-episode:
«A Blade of Grass» i serien Penny Dreadful
Grand Master:
Max Allan Collins og Ellen Hart

Hele vinnerlisten ser du her.

(Hovedfoto: iStockPhoto)

Legg inn en kommentar