Hvordan kvitte seg med bøker

Bøker

Du trenger ikke kaste bøkene dine når du skal rydde plass til nye bokskatter. Mulighetene for gjenbruk er mange. Her følger noen tips.

For de fleste bokelskere er bare det å tenke på å kaste en bok i søpla helligbrøde. Bøker som har gitt timer med gode opplevelser og reiser i fjern og nær tid, i inn- og utland fortjener en langt bedre skjebne. Så hva skal man gjøre, når man står der med overfylte kott og hyller, og det rett og slett ikke er rom for mer litteratur, og du ikke har lyst til å gå hundre prosent over til e-bøker. Eller hva hvis du skal flytte til en annen bolig hvor det ikke er plass til hele boksamlingen din?

Jeg opplevde dette dilemmaet da jeg skulle flytte fra hus til leilighet. Et bibliotek med hyller på alle vegger samt et loft med kasser av bøker, skulle flyttes til to Liatorp-bokhyller fra IKEA. En stor utfordring. Det sa seg selv at mange bøker måtte bort, og siden jeg er sterk motstander av å kaste bøker måtte jeg lete opp andre muligheter.

Her følger mine tips til hvordan du kan gi bøker du ikke lenger vil ha, eller ikke lenger har plass til, nytt liv:

Bokhaug, gjenbruk av bøker, loppemarked, brukte bøker1. Selg bøkene dine på nettet eller til antikvariater

Jeg startet med å søke gjennom finn.no, for å se om noen var på jakt etter bøker jeg skulle kvitte meg med. Jeg la også ut et par egne annonser på sjeldne bøker jeg ikke lenger hadde plass til. Antikvariater er ofte kresne på hva de tar imot, men undersøk om du sitter på førsteutgaver av eldre bøker og bokverk som du kan få noen kroner for. Brukthandlere som Lucky Eddie i Oslo tar imot pocketbøker, enten ved bytte til nye bøker eller du kan få noen kroner for dem.

2. Gi bort bøker til venner, kjente og institusjoner.

Jeg la ut en melding på facebook og skrev at alle som ville ha lesestoff kunne komme på besøk til meg og plukke ut det de ville ha. Jeg lagde også bokposer til venner, satt sammen ut fra deres lesesmak – bokposer er forøvrig noe jeg lager fortløpende gjennom året. Mange av bøkene jeg har lest, som jeg ikke skal ta vare på, får nye hjem hos leseglade venner. Noen av bøkene jeg har gitt til slekt og venner har blitt gitt videre til  små bibliotek på ulike jobbarenaer, eller de har blitt loddet ut i fredagslotterier på arbeidsstedet.

Det hender også at fritidsklubber, krisesentre og/eller andre institusjoner også tar imot bøker de kan låne ut til sine brukere. Etter at jeg publiserte dette innlegget fikk jeg for eksempel tips om at sykehus og behandlingsinstitusjoner, som f.eks rehabiliteringsinstitusjoner, tar imot bøker til sine bibliotek da de har mange pasienter som har mye lesetid.

3. Gi bort bøker til ditt lokale bibliotek

Jeg kontaktet Sørum bibliotek og spurte om de hadde bruk for noen av bøkene mine til sin samling. Jeg tuller ikke når jeg sier at de fylte en hel bil med bøker til biblioteket sitt etter at de hadde vært på besøk hos meg. Noen av bøkene ble lagt inn i bibliotekets database og lånes ut der. Resten av bøkene ble solgt på bibliotekets eget boksalg, noe jeg syntes var strålende. Flere bokserier og engelske ungdomsbøker ble donert til Fet bibliotek.

FOTO: IStockPhoto.

4. Gi bort bøker til loppemarked/bokmarkeder

I morgen starter loppemarkedsesongen for fullt, og mange elsker å tråle loppemarked i jakten på bokskatter. Jeg brukte google og facebook i jakten på kommende loppemarked, og ga bort en del bøker på denne måten. Sidene loppemarked.info og loppemarkeder.com gir god informasjon om når det skal holdes loppemarked, samt hvor og når du kan levere loppene dine. Flere Lionsklubber arrangerer dessuten bruktmarkeder og disse tar ofte imot brukte bøker de kan selge. Du finner info om dette på lions.no. Fretex blir også glade for brukte bøker, men ikke alle deres butikker har bokmottak.

5. Lei deg lagerplass

Dette er aller siste utvei dersom du har bøker du virkelig ikke har lyst til å kvitte deg med, hvilket var tilfelle for meg. Jeg har leid meg et lite lager på et lagerhotell (OK Minilager) hvor jeg blant annet oppbevarer bøker sammen med noen møbler til vi senere får bedre plass. Lageret er temperert og min lagerbod er låst med en hengelås som bare jeg har nøkkelen til. Det er i tillegg døgnåpent slik at jeg kan komme og gå som jeg vil. Jeg anbefaler at du gjør litt forundersøkelser og sjekker brukererfaringer på nett før du velger ditt lager. Stedet hvor jeg leier fikk gode skussmål, og mine erfaringer så langt er veldig gode, men jeg har uansett pakket bøkene mine i plastkasser for å beskytte mot eventuelle skader.

Har du andre gode tips enn dem jeg nevner i artikkelen, så kommenter gjerne.

(Hovedfoto: iStockPhoto)

3 meninger om “Hvordan kvitte seg med bøker

  1. Jeg bruker enten å gi bort til noen, hvis jeg skal kvitte meg med bøker jeg vet noen andre i livet mitt vil like. Hvis ikke får brukt butikken dem. Jeg spurte på biblioteket i nærheten av der jeg bor, men de tok ikke i mot bøker. Noe jeg synes er veldig synd.

  2. Mange gode tips her. Skal se om Fretex tar i mot noen av mine =) det lokale bibliotek var iallfall ikke interessert da de har «mer enn nok» allerede .. Forresten er det synd at det ikke er «sosialt akseptabelt» å gi bort brukte bøker i bursdag/julegave… Alt skal jo helst være nytt..

  3. Jeg ga nevøen min tre av mine favorittbøker fra ungdomstiden som jeg hadde tatt vare på. Synes det er helt innafor 👍

Legg inn en kommentar