– Det er spennende å være krimforfatter nå

Ruth Ware

Krimsjangeren rommer mer enn noensinne og enhver leser kan finne noe som appellerer til dem der, mener Ruth Ware, som av mange blir sett på som en moderne Agatha Christie.

Ruth Ware har blant annet arbeidet i forlagsbransjen, som bokhandler og skrevet bøker for ungdom, men det var krimdebuten «I en mørk mørk skog» som gjorde navnet hennes kjent. Da den psykologiske thrilleren ble utgitt i 2015 gikk den rett inn på bestselgerlistene, og rettighetene ble solgt til 40 land. Filmrettighetene er også solgt, og Reese Witherspoon skal produsere filmen.

I 2016 kom Wares andres bok, «Kvinnen i lugar 10», som også ble en umiddelbar bestselger og lå på bestselgerlisten til the New York Times i nitten uker. Denne boken er også oversatt til en rekke språk, og skal filmatiseres. Handlingen i boken foregår på et cruiseskip i de norske fjorder, og referansene til Norge er mange. Ruth Ware er aktuell med en ny, psykologisk thriller i juni; «the Lying Game». Hun regnes som en av de fremste forfatterne innen det som i dag betegnes som grip lit.

Les mer: Grip lit – psykologiske thrillere som hekter deg.

Jeg har intervjuet den suksessrike krimforfatteren om krimfavoritter, krimskriving og krimlesere:

I em mørk mørk skogHvorfor skriver du krim?

Det korte svaret er at det bare skjedde. Jeg hade en ide (eller det vil si en god venn ga meg en ide) til det som tydeligvis var en krimroman, det handlet om et mord under et utdrikkningsselskap. Jeg visste med en gang at jeg ville skrive om det, men jeg satt meg aldri ned og bestemte meg for å skrive en krimroman. Den ideen jeg hadde for den spesifikke boken var en krimide.

Det lange svaret, hvorfor hadde jeg den ideen i den formen, hvorfor appellerer krim som sjanger til meg… det er mye mer komplisert, og jeg forstår ikke svaret fullt ut.  Men det jeg vet er at krim er en veldig morsom sjanger å skrive i – det er en konstant kamp for å forsøke å lure leserne dine, og det elsker jeg.

Hva er det beste og verste med å være en krimforfatter?

Jeg gir det samme svaret for både det beste og verste, og det er leserne. Leserne er det beste fordi – vel, det er vel selvsagt, ikke sant? Krimlesere er fantastiske og har et flott fellesskap, og når de elsker en forfatter så støtter de veldig opp om ham eller henne. Samt at krimlesere pleier å lese MYE, de er intelligente lesere som er veldig sterkt knyttet til sjangeren.

Og det verste? Jeg motsier meg selv litt nå fordi, som jeg sa over, jeg elsker krimleserne, samtidig er det slik at krimlesere er en veldig vanskelig gruppe å skrive for. De leser vanligvis veldig bredt og de er ekstremt gode til å gjennomskue vendepunkter og spor, og komme dit før forfatteren. Som forfatter må du gjør mer enn ditt aller beste. Det er veldig vanskelig å forsøke å lure dem.

Kvinnen i lugar 10Hva tenker du om kvaliteten på dagens krimbøker?

Jeg synes dette er en veldig spennende tid både for å lese og skrive krim. Sjangeren rommer mer enn noensinne, man finner alle mulige slags forfattere innen den. Du kan finne lidenskapelige avsløringer av sosial urettferdighet, dampende erotikk, historiske sagaer. Du kan reise verden rundt med krimromaner. Du kan le og gråte og føle deg helt åndeløs av spenning, alt mens du måler din egen intelligens mot forfatteren når du prøver å forutse vendepunktet eller finne løsningen før den avsløres. Sjangeren har virkelig noe for en hver leser.

Hvorfor tror du krim er så populært blant leserne?

Trolig på grunn av alle årsakene jeg har nevnt tidligere.

Hvem er den beste norske krimforfatteren?

Oi, det er et vanskelig spørsmål. Jeg kommer til å føle meg skyldig overfor alle de forfatterne jeg ikke nevner. Jeg burde kanskje ikke si Karin Fossum, siden jeg arbeidet litt med henne da jeg jobbet innen forlagsbransjen, men jeg beundrer virkelig det hun gjør.

Hvilke krimbøker er dine favoritter?

Jeg elsker alt med atmosfære og karakter. Jeg er veldig pysete og tåler ikke mye vold – men bøker som «Den hemmelige historien» er det ideelle for meg; den er veldig godt skrevet, vakkert skildret og har et veldig fascinerende mysterium som holder deg i ånde.

The Lying GameHvilken er den beste krimboken du har lest, og hvorfor?

Det er helt umulig å svare på – jeg kan lett nevne tyve bøker, alt fra Dorothy L. Sayers «Strong Poison» til Patricia Highsmiths «Strangers on a Train», til Agatha Christies «Og så var det ingen», til Josephine Teys «Brat Farrar» – jeg kunne fortsatt i det uendelige, og det er før jeg tar for meg forfattere som fortsatt lever.

Hva leste du denne påsken?

Jeg kjøpte Sarah Perrys «The Essex Serpent» for flere måneder siden, men jeg har ikke fått tid til å lese den før denne ferien.

(Hovedfoto: Ollie Grove/Gyldendal.no)

Legg inn en kommentar