Store engelske romaner denne våren

Fra dystopi til kjærlighet og intime relasjoner. Her er noen av de mest omtalte, engelske romanene denne våren.

Omar El Akkad: American War

American War

Handlingen i Akkads debutroman foregår i 2075. Amerika har blitt en krigssone. Historien følger en familie gjennom tyve år og kretser rundt hva som former terrorisme. Forfatteren er oppvokst i Egypt, men bor i dag i Canada. «En overraskende mektig roman», skrev the New York Times om boken.

Hannah Tinti: The Twelve Lifes of Samuel Hawley


Ta en Tarantino-film og kryss den med en John Green-roman, og du har denne boken, i følge en amerikansk anmelder. Samuel Hawley har vært på flukt i flere tiår, men slår seg etter hvert ned i Massaschusetts sammen med datteren. Men den mørke fortiden hans sniker seg snart innpå dem. Boken har fått en stjernespekket anmeldelse i Publishers Weekly, hvor det står at boken er vakker og intrikat.

Moshin Hamid: Exit West


Hamids bok gir rett inn på den amerikanske bestselgerlisten da den ble utgitt i mars. I boken skildrer han møtet mellom to unge mennesker i et land som er på randen av borgerkrig. Snart er krigen over dem og de begur seg inn i en usikker fremtid. «Et magisk blikk på flyktningekrisen», skrev the Guardian om boken.

George Saunders: Lincoln in the Bardo

Lincoln in the Bardo

Denne boken er allerede en bestselger. Handlingen foregår under den amerikanske borgerkrigen. President Lincolns sønn blir syk og dør, og en sorgtung president oppsøker stadig sønnens gravkammer for å sørge. Historien i boken foregår i løpet av en enkelt natt. «En fortryllende historisk roman og en rørende spøkelseshistorie», skrev Publishers Weekly om boken.

Hari Kunzru: White Tears

white tears

Seth og Carter befinner seg i 20-årene og deler interessen for musikk. Da de tar opp en ukjent sanger i parken blir det starten på noe som setter dem i kontakt med landets mørke fortid. Publishers Weekly kalte boken «en utmerket roman».

Neil Gaiman: Norse Mythology

Nprse Mythology

Gaiman gjenforteller historier fra nordisk mytologi i denne bestselgende boken. Her møter man blant andre Odin, Tor og Loke, og Gaiman legger inn dialog for å menneskeliggjøre dem. Boken har fått blandet mottakelse, men selger likevel godt. Publishers Weekly skrev at Gaiman blant annet senker de kjente gudene ned til menneskelig nivå.

Elizabeth Strout: Anything is Possible

Strout gir liv til flere av karakterene som Lucy og hennes mor snakket om i romanen «Jeg heter Lucy Barton». I den nye boken møter leserne blant annet Tommy, som er vaktmester på en lokal ungdomsskole og stifter bekjentskap med en Vietnamveteran som lider av PTSD, og Lucy Bartons søster Vicky. «Strouts fortellerkunst når nye, mektige nivåer», skrev Publishers Weekly om boken.

Paul Auster: 4 3 2 1


Austers nyeste roman er en skikkelig murstein på over 800 sider. Auster skildrer hvordsan livet til en gutt, som blir født i New Jersey i 1947, tar fire ulike veier. «Nesten alt i  denne boken er stort», skrev Publishers Weeklys.

Emily Friedlund: History of Wolves

I denne debutromanen handler det om Linda, som bor i Minnesota og sees på som en outsider. Da en lærer blir beskyldt for å være i besittelse av barneporno skaper det ringvirkninger i Lindas eget liv. «En rørende og forstyrrende bok som blir værende hos leseren», skrev Publishers Weekly.

Katie Kitamura: A Separation

En kvinne separerer seg fra sin utro ektemann. Så får hun beskjed om at mannen er savnet i Hellas, og motvillig reiser hun for å lete etter ham.  «En smart studie av fremmedgjøring i overklassen», skrev the Guardian om boken.

Lisa Ko: The Leavers

Elleve år gamle Deming Guos mor, en papirløs innvandrer fra Kina, forsvinner på vei til jobben i USA. Etter hvert blir Deming adopert av to universitetsprofessorer og han må tilpasse seg et helt nytt liv. Boken, som utkommer i mai, har alt vunnet 2016 PEN/Bellwether Prize for fiction. Publishers Weekly har gitt romanen en stjernespekket anmeldelse og skriver at den «gir et frisk og rørende blikk på hvordan det er å være innvandrer i USA», og at den er aktuell som aldri før.

Shanti Sekaran: Lucky Boy

Det handler om innvandring i Sekarans roman også. Atten år gamle Solimar Castro Valdez ser lyst på fremtiden da hun krysser grensen mellom Mexico og USA, men snart er hun gravid. Etter hvert føder hun en gutt som hun kaller Nacho. «Leserne blir følelsesmessig involvert i Nacho sin skjebne«, skrev Publishers Weekly i sin anmeldelse av romanen.

Joyce Carol Oates: A Book of American Martyrs

 

Oates forteller om to amerikanske familier hvis liv blir knyttet sammen etter attentatet på en abortklinikk.  Boken stiller blant annet spørsmål rundt hvorvidt man kan menneskeligjøre ekstreme idealistiske holdninger. Publishers Weekly gir Oates ros for hennes skildring av sorg.

Meg Howrey: Tne Wanderers

Tre mennesker kan bli de første personene som setter beina på Mars. For Helen er romferden hennes siste sjanse til å returnere til verdensrommet, det eneste stedet hvor hun virkelig har kjent seg hjemme. Yoshi vil vise seg verdig for kvinnen han elsker og Sergei ønsker å være et forbilde for sønnene sine. Men forberedelsene blir alt annet enn enkle. «En sjangeroverskridende og innsiktsful roman», står det i Publishers Weeklys stjerneprydede anmeldelse av boken.Emily Robbins: A Word for Love

Denne debutromanen har handling fra Syria rett før krigen bryter ut. Hovedrollen innehas av en amerikansk, kvinnelig utvekslingsstudent som blir vitne til forbudt kjærlighet hos familien hun bor hos. «En oppsukende historie», står det skrevet i Publishers Weekly.

Colm Toibin: House of Names

Tòibìn har gjenfortalt den greske tragedien om Agamennon som gir ordre om at datteren skal ofres for å gi ham seiere i kamp; en hendelse som fører til opprør innad i familien hans. En dramatisk og intim krønike av en familie som rives fra hverandre fra innsiden, skrev Publishers Weekly og ga boken en stjernespekket anmeldelse.

Jason Rekulak: The Impossible Fortress

Historien i Rekulaks debutroman begynner i 1987. Tre tenåringsgutter legger en plan for å stjele det nyeste Playboy-magasinet. Planen fører til at en av guttene, Billy, blir kjent med en jente som er like glad i å programmere dataspill som ham selv. Publishers Weekly skriver at selv om boken har masse nostalgi for dem som husker 1980-tallet, vil romanen appellere til alle.

Kayla Lee Whitaker: The Animators

Mel og Sharon har holdt sammen siden college. Nå, etter ti år med hardt slit i den mannsdominerte animasjonsbransjen, skal de endelig utgi sin første, helaftens spillefilm. Men snart slår vennskapet sprekker. Fremragende, vidunderlig og eksepsjonell er noen av karakteristikkene som Publishers Weekly gir romanen.

Jami Attenberg: All Grown Up

En 39 år gammel, singel kvinne står i sentrum i denne romanen. Andrea Bern har valgt å være ugift og barnløs, men livet er likevel ingen dans på roser.  Andrea sliter på flere fronter. «Attenberg både underholder og beveger oss», skrev anmelderen i The New York Times.

(Hovedfoto: iStockPhoto)

Legg inn en kommentar