Tre krimbøker du bør lese

«Størst av alt», «Barcode» og «Avgrunnsblikk» er gode bokvalg for krimleseren.

Denne våren er leselisten min full av krimbøker. Både den norske og engelske bokvåren har flere interessante titler som appellerer til krimelskeren i meg. Som krimanmelder i VG forsøker jeg dessuten å få lest mye av det nye slik at jeg holder meg oppdatert, og kan oppdatere dere på hva som er verdt å lese. Denne våren har flere norske krimforfattere levert det som etter min mening er deres hittil beste bøker, og to av dem leste jeg nylig:

Avgrunnsblikk-Jørgen BrekkeJørgen Brekke: Avgrunnsblikk

Det har vært spennende å følge Brekke siden suksessdebuten med «Nådens omkrets» i 2011. Han er en ambisiøs krimforfatter som har skapt elleville og bestialske plot, ofte med forankring i fortidige hendelser og myter. Det jordnære elementet i bøkene hans sikres av hovedpersonen Odd Singsaker, en troverdig og hverdagslig politimann som stadig møter nye utfordringer. Jeg var ikke så begeistret for Brekkes forrige bok, «Paradisplaneten», og ble svært positivt overrasket da jeg leste den nye; «Avgrunnsblikk». Den er tynnere enn hans foregående bøker, stramt komponert og med mange overraskelser og vendepunkter. Historien er mer karakterdrevet enn tidligere og har flere nifse scener,. Hovedtemaet er wicca og heksekunst. Jeg ga boken terningkast fem i VG, du kan lese hele anmeldelsen her.

Barcoe-Terje BjørangerTerje Bjøranger: Barcode

Bjøranger debuterte også i 2011 med krimromanen «Den tredje søsteren». Her handlet det om tvangsekteskap og æresdrap, basert på saker Bjøranger hadde arbeidet med som jurist i UDI. Resultatet ble en samfunnskritisk og skremmende troverdig «factionkrim» om en journalist som begynner å grave i eldgamle tradisjoner etter at to pakistanske søstre blir drept. Med «Barcode» har Bjøranger fortsatt den samfunnskritiske stilen; denne gangen handler det blant annet om menneskehandel og trafficking. Og i likhet med Brekke har han skrevet sin beste bok til nå. «Barcode» er reinspikka nordic noir; spennende, mørk og opplysende. Politimannen Charlie Robertsen går sine egne veier i jakten på sannheten, og er en hovedperson som jeg gleder meg til å møte igjen.

Ved siden av disse to norske, har jeg lest det som var Sveriges mest omtalte krim i fjor:

Størst av alt-Malin Persson GiolitoMalin Persson Giolito: Størst av alt

Giolitos rettssalsdrama ble kåret til den beste svenske krimromanen i 2016, og handler om en skoleskyting i en veletablert og rik forstad i Sverige. I sentrum finner vi 18 år gamle Maja som sitter på tiltalebenken mistenkt for å ha drept flere av klassekameratene sammen med kjæresten Sebastian, sønn av Sveriges rikeste mann. Handlingen skildrer rettssaken som følger etter skoleskytingen, og i ulike tilbakeblikk nøstes også hendelsene forut for massakren opp. Forfatteren skildrer rotløs ungdom som i sin søken etter nærhet og anerkjennelse tar fatale valg.  Leseren får en slags juryfunksjon,  ved hjelp av historiene og tankene som presenteres i boken må vi gjøre oss opp en mening om Maja faktisk er skyldig eller ikke – svaret kommer ikke før helt til slutt. En intens, troverdig, velskrevet og spennende thriller som sitter i kroppen en god stund etter at siste side er lest.

«Avgrunnsblikk» og «Barcode» er anmeldereksemplarer. «Størst av alt» har jeg kjøpt selv og lest på svensk.

(Hovedfoto: iStockPhoto)

Legg inn en kommentar