Den norske krimbokhøsten

Veteranene leder an i en norsk krimbokhøst som også byr på flere store true crime utgivelser.

Forlagenes utgivelseslister består av flere Rivertonprisvinnere og forfattere som har en rekke krimbøker bak seg.

Hele krimkalaset innledes av Hans Olav Lahlum, som har forlatt sitt sedvanlige krimunivers og skrevet en psykologisk thriller. «De fems tegn» (Cappelen Damm) setter søkelyset på overgripere og offer etter 2. verdenskrig, og beskriver hvordan krig påvirker unge mennesker. Boken er ventet 14. august.

Ulvefellen-Alak NoreNorsk spionthriller fra krigen.

Aslak Nore lanserer sin nye roman dagen etter Lahlum. «Ulvefellen» (Aschehoug) er en historisk spionthriller, en sjanger Nore har skrevet mye om på krimbloggen Op-5. Frontkjemper Henry Storm mottok jernkorset for sin innsats ved Østfronten, men opplever at han kjempet på feil side. Så får han en mulighet til å hjelpe motstandsbevegelsen i Tyskland.  Thomas Enger er aktuell med en krim for unge voksne. I «Killerinstinkt» (Kagge) blir to unge mennesker funnet drept på Fredheim videregående skole, og en annen ung gutt blir mistenkt.

Ny Wisting-krim

Katharinakoden-Jørn Lier HorstWilliam Wisting befatter seg med en cold case sak i «Katharinakoden» (Gyldendal), som utkommer 17. august. I 24 år har Wisting forsøkt å finne svaret på hvorfor Katharina Haugen forsvant. Da hennes mann blir borte på årsdagen for hennes forsvinning må Wisting samarbeid med en ung Kripos-etterforsker for å løse saken. Asbjørn Jaklin er klar med «Hvite løgner» (Vigmostad & Bjørke) 23. august. Et lik blir funnet i havet utenfor Olavsvern i Tromsø, og journalist Alexander Winther oppdager at saken har forgreininger til 2.verdenskrig.

Politikerdrap i Kjærstad-roman

Jan Kjærstads «Berge» (Aschehoug) utkommer også 23. august. Boken er klassifisert som roman, men beskrivelsen av den inneholder en rekke krimelementer. Ap-nestoren Arve Storfjeld, og flere i hans familie, blir funnet drept i hytta en augustdag i 2008. Mistanken retter seg mot terrorister. Historien i boken fortelles gjennom synsvinklene til en journalist, en tingrettsdommer og en eks-kjæreste. «En roman som ikke handler om 22. juli, men som ikke kunne vært skrevet uten 22. juli», heter det i forlagets beskrivelse av boken.

Dødsrytteren-Øystein WiikNord-Korea truer Norge

Øystein Wiik er aktuell med «Dødsrytteren» (Aschehoug) i begynnelsen av september. Tom Hartmann er på det som skal være hans siste oppdrag for etterretningstjenesten og Nord-Korea okkuperer Svalbard. Boken er den niende i serien om Tom Hartmann. Vinneren av Rivertonprisen 2016, Torkil Damhaug, har skrevet «Glasshjerte» (Cappelen Damm), som han tidligere har uttalt er mørkere enn noe han har skrevet tidligere. Her handler det om to brødre som stifter bekjentskap med ondskapen. Boken lanseres 2. september.

Mer om Hillevågsgjengen

I midten av september er Trude Teige klar med den femte krimromanen i serien om journalist Kajsa Coren. Denne gangen fordyper Kajsa seg blant annet i psykiatrisk forskning. Jørgen Jæger har skrevet den tiende boken i krimserien om lensmann Ole Vik, «Guden» (Juritzen), og denne gangen får Vik helt nye utfordringer privat. Tore Renberg er klar med den tredje boken i Teksas-serien. «Skada gods» (Forlaget Oktober) har handling fra desember 2012. Leserne møter igjen Hillevågsgjengen som gjør så godt de kan i et land som yngler av oljepenger.

Vannmannen-Merete JunkerDødsjakt og sporløse forsvinninger

I begynnelsen av oktober lanserer Tom Egeland den syvende romanen om Bjørn Beltø. I «Lasaruseffekten» (Aschehoug) leter Beltø etter det mystiske manuskriptet De dødes bok, men en farlig munkeorden skyr ingen midler for å stanse ham. Merete Junker er aktuell med «Vannmannen» (Gyldendal). Kattis er alkoholiker og narkoman, og en natt blir hun vitne til at noen dumper et lik. Så forsvinner hun sporløst. Sonja Holterman har byttet forlag og er klar med «Fra jord har du kommet» (Goliat forlag), den tredje boken om krimjournalist Ira Torgrimsson.

Fra jord er du kommet
(Dette omslaget kan bi endret)

Storpolitikk og kodekrim

Egil Foss Iversen er aktuell med «Janus» (Commentum). Den tidligere marinejegeren og etterretningsagenten Cato Iversen må hjelpe en jødisk familie med å få tilbake noen verdifulle malerier som nazistene stjal under 2. verdenskrig, men både CIA, MI6 og to nazibaserte grupper er også på jakt etter kunstskattene. Kjell H. Mære har skrevet flere krimromaner fra Valdres. Nå har han slått seg sammen med biolog og sakprosaforfatter Frode Skarstein og skrevet Darwin-thrilleren «Seleksjon» (Commentum). En reporter snubler over et gammelt brev fra en arkeolog, og det fører henne ut på en jakt som blant annet omhandler hemmelige CIA-program, en glemt øy i Stillehavet og en hemmelighet som kan sende verden ut i total kollaps.

SeleksjonTrue Crime fra Norge

Det har lenge vært kjent at Torgrim Eggen skriver bok om Eirik Jensen-saken. «Rettssal 250» (Kagge) er planlagt utgitt i starten av november og følger hele rettsprosessen frem mot domsavsigelsen. Journalist Erlend Frafjord har arbeidet med drapet på Tina Jørgensen i 16 år. I slutten av september er han klar med «Da Tina ble drept» (Gyldendal) hvor han ser på ulike teorier og hvordan politiet har arbeidet med saken. Bjørn Olav Jahr er redaktør for Frafjords bok, og er aktuell med sin egen krimdokumentar; «Drapene i Baneheia» (Pitch forlag). Bernt Roughtvedt har tatt for seg en historisk kriminalsak fra 1937 i «Mordet på lille Mary» (Cappelen Damm). Øyvind Olsen og Arild Molstad er aktuelle med «En narkojegers bekjennelser» (Cappelen Damm). Einar Haakaas skriver om kriminelle nettverk i «Svartmaling» (Kagge).

ingen kjære mor
(Dette omslaget kan bli endret)

Nye stemmer

Kristine Getz, som tidligere har skrevet sakprosa om spiseforstyrrelser, krimdebuterer med «Ingen kjære mor» (Goliat Forlag). En liten jente kidnappes fra Vigelandsparken og to etterforskere ved Grønland politistasjon settes på saken. Snart forsvinner enda en pike. Glenn Johansen er redaktør for Frode Eie Larsens krimromaner. Nå debuterer han selv som krimforfatter med «Tiden leger ikke åpne sår» (LIV forlag). Tom Harvey, etterforskningsleder ved M15 i London, begynner i Politiets Sikkerhetstjeneste i Oslo. Snart går en bombe av i en oppbevaringsboks på Oslo S. Rikard Sommer er aktuell med «Når ingenting finnes» (Spell As). Mikrobiologen Paul Bild har dedikert sitt liv til å kjempe mot multiresistente bakterier. Nå står han overfor sitt store gjennombrudd, men sterke krefter er på jakt etter arbeidet hans.

Bokelskerinnen er kjent med at et par andre norske krimforfattere også er i innspurten på nye bøker, men om disse bøkene kommer til høsten er så langt uvisst. Jeg gjør dessuten oppmerksom på at titlene og lanseringsdatoene i dette innlegget kan bli endret.

(Hovedfoto: iStockPhoto)

Legg inn en kommentar