Bokanmeldelse: Behind Her Eyes

Bokanmeldelse-leser

En av bokvårens store engelske buzz-titler viser hvor viktig troverdighet er i en krimroman.

Sarah Pinborough har skrevet over tyve bøker i sjanger som fantasy, skrekk og historiske romaner, men det er med den psykologiske thrilleren «Behind Her Eyes» hun har fått sitt store gjennombrudd. Boken utkom denne våren og er solgt til over 20 land. Den har blant annet fått oppmerksomhet for det anmelderne kaller en sjokkerende slutt. Jeg leste boken tidligere i sommer og kan skrive under på at slutten overrasker stort. Jeg leser mange psykologiske thrillere hvert år, men det er sjelden jeg har opplevelser som denne; hvor jeg tror at jeg har forstått hvordan plotet henger sammen for så å finne ut at jeg har blitt lurt trill rundt.

Behind her eyes

«Behind Her Eyes» handler om Louise som er skilt og bor sammen med sønnen Adam. Om natten strever hun med voldsomme mareritt og om dagen sliter hun med det faktum at eksen hennes har fått ny kjæreste. Men alt endrer seg når hun møter David i en bar. Tiltrekningen mellom dem er umiddelbar, men de handler ikke på følelsene fordi David er gift. Da det viser seg at Louises nye sjef faktisk er den sjarmerende David blir det vanskeligere for henne å stå imot. Da hun dessuten utvikler et vennskap med Davis kone, Adele, som har mange personlige problemer, blir hun stilt ovenfor tunge beslutninger. Skal hun gjøre slutt på vennskapet med Adele, som trenger henne. Eller skal hun ende det hemmelige forholdet med David, som har fått henne til å føle seg levende igjen.

«Behind Her Eyes» strekker grensene for hva man kan kalle en krimhriller. I all hovedsak er krimromaner fortellinger om en forbrytelse. I denne boken tar det lang tid før en potensiell forbrytelse blir nevnt. Boken minner litt om chick-lit. Den fokuserer mye på Louises kjærlighetsliv og relasjoner, hennes hverdag og de følelsene hun har for Adele og David. Kjedelig er det ikke, boken har et underliggende driv som gjør den vanskelig å legge fra seg og den er for eksempel super som strandlektyre.

Samtidig tar det tid før det blir skikkelig spennende. Det går ikke an å si for mye om handlingen hvis man ikke skal røpe den spesielle slutten – for det er den som gjør at denne boken skiller seg fra den helt jevne thriller. Inntil jeg kom dit var det perioder hvor jeg slet med å bli engasjert av handlingen. Hvordan man opplever boken vil ha sammenheng med hvor troverdig man mener forfatteren har bygget opp plottet, for meg var dette en bok jeg hadde lyst til å lese om igjen når jeg fikk løsningen for å se hvordan og når forfatteren deler ut hint og spor.

En lettlest thriller om hvor godt man egentlig kjenner sine nærmeste.

  • Sjanger: Thriller /Grip-lit
  • Sider: 376
  • Forlag: Harper Collins
  • Utgitt: 2017
  • Kjøpt bok

(Hovedfoto: iStockPhoto)

 

 

 

Legg inn en kommentar