Bokanmeldelse: See What I Have Done

Lizzie Borden

Sarah Schmidt har latt seg inspirere av en sagnomsust, amerikansk krimsak fra 1892 i sin debutroman.

«Lizzie Borden took an axe, and gave her mother forty whacks. When she saw what she had done, she gave her father forty-one.» Slik lyder en kjent barneregle. Opphavet er en makaber drapssak fra Massachusetts i USA, og det er nettopp denne historien som ligger til grunn for Sarah Schmidts debutroman, som også kan kategorises som en true crime. Tittelen på boken ser forøvrig ut til å være hentet fra den kjente barnereglen.

Om formiddagen, 4. august 1892, blir Andrew og Abby Borden funnet myrdet i sitt hjem av datteren Lizzie. Det blir raskt konstatert at paret er drept med øks. Snart tar saken en ny og grufull vending når 32 år gamle Lizzie blir mistenkt for mordet. Endel av mistanken baserer seg på hennes anstrengte forhold til Abby, som var hennes stemor. Lizzie skal også ha forsøkt å kjøpe gift før drapet. Schmidt har støvsugd kildene som finnes om drapet og skrevet en bok om det hun ser for seg kan ha skjedd. For fortsatt vet vi ikke hva som foregikk denne morgenen i 1892. Lizzie ble frikjent for drapene i retten, og noen andre mistenkte fantes ikke.

See what I have done

He was still bleeding. I yelled, «Someone’s killed Father.» I breathed in kerosene air, licked the thickness from my teeth. The clock on the mantel ticked ticked.

Historien i «See What I Have Done» fortelles gjennom synsvinklene til Lizzie, Lizzies eldre søster Emma, hushjelpen Bridget og Benjamin, en gutt som blir kontaktet av pikenes onkel for å utføre en jobb for ham.  Det starter med dagen for drapet, så alternerer handlingen mellom ulike datoer mens tidligere hendelser som kan ha hatt betydning for drapet legges frem. På samme måte som i en vanlig krim presenteres leseren for ledetråder og antatt skyldige, og får dermed muligheten til å gjøre seg opp sin egen mening om hva som kan ha forårsaket de groteske drapene. Boken har også enkelte fellestrekk med den psykologiske thrilleren og særlig dens upålitelige forteller.

Vi får innblikk i et hjem som flere av de tilstedeværende ikke kan forlate; hvor de føler seg fanget. Et sted hvor det foregår råtne saker, hvor det ulmer på innsiden av flere og hvor sjalusi og svik går hånd i hånd. Det er et hus hvor drømmer blir knust og hvor det er vanskelig å ha ambisjoner for fremtiden. Boken tegner blant annet et godt bilde av hvordan det var å være kvinne på slutten av 1800-tallet, og tar for seg anstrengte forhold mellom barn, deres foreldre og deres søsken. Relasjonen mellom søsknene Emma og Lizzie vies mye plass, og det er også gjennom dette forholdet at Lizzies personlighet skildres. Benjamin har også flere likhetstrekk med Lizzie, spesielt når det gjelder forholdet han har til sin far.

I would wake with my sister in my mouth, hair strands, a taste of sour milk, like she was possesing me.

«See What I Have Done» er ingen sidevender, her ligger det mye mellom linjene som krever at leseren reflekterer og bruker tid. Samtidig er det en intensitet ved boken, blant annet gjennom hvordan Schmidt bruker gjentakelser for å få frem Lizzies antatt maniske væremåte. Jeg fikk også assosiasjoner til eventyr, hvor den onde stemoren sitter der på sin trone, lar tjenerne gå for lut og kaldt vann og hindrer døtrene i husholdet i å leve sitt liv – i hvert fall om vi skal tro noen av narrativene. Underteksten ymter om en annen virkelighet.

All the spaces between an hour, between life and death came towards me. I could see everything cleares and I could tell the officer because it was right there in my head waiting to be told.

«See What I Have Done» er en mørk roman om hva som skjuler seg bak en fin fasade og de ytterligheter enkelte er villige til å gå til for å beskytte seg, sitt og sine. Språklig sett fikk jeg assosiasjoner til Hannah Kent og hennes «Begravelsesriter»; forøvrig også en historisk roman som baserte seg på en faktisk krimsak. I likhet med Kent er også Schmidt fra Australia. Andre har sammenliknet Schmidt med Donna Tartt. Schmidt skriver meget godt, tidvis lyrisk og har et øye for detaljer. Jeg er spent på å følge dette forfatterskapet videre.

Les mer: Bokanmeldelse «Begravelsesriter»

Det nyoppstartede britiske produksjonsselskapet House Productions har kjøpt tv-rettighetene til boken. Det kommer imidlertid film om Lizze Borden-saken senere i år. Kristen Stewart, som hadde hovedrollen i «Twilight», skal spille hushjelpen Bridget. Chloë Sevigny spiller Lizzie Borden.  Denne filmen har forøvrig ikke noe med Schmidts bok å gjøre.

  • Sjanger: Historisk roman
  • Sider: 336
  • Forlag: Tinder Press
  • Utgitt: 2017
  • Kjøpt bok

Legg inn en kommentar