Den oversatte krimbokhøsten

Camilla Läckberg

Svenskene leder an blant de oversatte krim- og spenningsbøkene som utgis til høsten.

Camilla Läckberg er klar med den tiende boken i krimserien om Erica Falck og Patrick Hedström, «Heksen» (Gyldendal), i oktober. En liten pike forsvinner fra en gård utenfor Fjällbacka, og flere mistenker at saken har sammenheng med en tretti år gammel forsvinningssak. I Sverige har boken blitt Läckbergs største suksess noensinne, med 200.000 solgte eksemplarer den første måneden boken var i handelen.

mannen som jaktet sin egen skyggeMer Millenium

David Lagercrantz fortsetter Millenium-serien med «Mannen som jaget sin egen skygge» (Gyldendal). Lisbeth Salanders fortid kommer i fokus når det blir klart at det finnes dokumenter som kaster nytt lys over myndighetenes overgrep mot henne i barndommen. Jonas Bonniers thriller «Helikopterranet» (Aschehoug) er allerede solgt til 30 land og skal bli storfilm på Netflix. Boken handler om det spektakulære ranet på en tellesentral i Stockholm høsten 2009, og utgis i starten av august.

Jenter i fare

Jens Lapidus er Norgesaktuell med «Top Dogg» (Cappelen Damm), den tredje og siste boken i serien om Teddy og Emelie. Her handler det om et hemmelig nettverk i Stockholm som over lengre tid har utnyttet unge jenter. Ninni Schulman har skrevet den femte boken i serien om journalist Magdalena Hansson. «Velkommen hjem» (Cappelen Damm) kommer på norsk i august. «Midnattspiker» (Goliat forlag) av Jonas Moström er den tredje, frittstående boken i serien om Nathalie Svensson og Johan Axberg. To kvinnelige studenter blir voldtatt under Valborgsfeiringen i Uppsala. Så finner man enda et offer, men denne kvinnen er drept.

lewismannenRobert Langdon i Spania

I starten av oktober er det klart for dem femte boken i Dan Browns thrillerserie hvor symbolprofessor Robert Langdon har hovedrollen. Handlingen i «Opprinnelse» (Bazar) tar fatt i Bilbao hvor en av Langdons studenter skal avsløre et oppsiktsvekkende forskningsgjennombrudd. Men kvelden ender snart i kaos, og Langdon blir stilt overfor en fiende som virker å ha bånd til den spanske kongefamilien. Peter May mottok ovasjoner fra norske kritikere for sin «Svarthuset» denne våren. I september kommer «Lewismannen» (Goliat forlag), den andre boken i trilogien med etterforsker Fin Macleod i hovedrollen. Vi skal tilbake til Isle of Lewis hvor et lik blir funnet i en myr.

Den forrige jenta-The Girl BeforeGammelt nytt fra Jussi Adler-Olsen

Den danske krimkongen Jussi Adler-Olsens andre thriller, som ble utgitt for første gang i 2003, er aktuell på norsk. «Hun takket gudene» (Aschehoug) handler om firmaknuseren Peter de Boer som sammen med en ung trainee blir involvert i en gammel konspirasjon rundt et flykrasj. Fra Island kommer det nytt fra Arnaldur Indridason; «Skumring» (Cappelen Damm) har planlagt utgivelse i august. JP Delaneys «Den forrige jenta» (Bazar) er under utgivelse i 37 land, og skal bli storfilm. Jane flytter inn i et nytt hus i London, og finner ut at den forrige leietakeren døde under tragiske omstendigheter. Snart opplever Jane at hun også er i fare.

Les mer: Bokanmeldelse The Girl Before

Gamle mordmysterier

Matt Wesolowskis «Seks historier» (Font) har fått mye ros i England og handler om en journalist som bruker podcasten sin for å grave i en tyve år gammel drapssak. Graeme Macrae Burnet ble nominert til Bookerprisen for «Hans blodige forsett» (Forlaget Press»), en true crime hvor et trippeldrap i Skottland i 1869 står i fokus.  Amy Gentrys debutthriller «Andre folks døtre» (Cappelen Damm) utløste budkrig i en rekke land. Tretten år gamle Julie blir kidnappet. Mange år senere kommer en pike til familien og sier at hun er Julie. Men Julies mor er usikker på om det virkelig er datteren som har returnert.

Myrkongens datterMørke psykologiske thrillere

Brasilianske Raphael Montes’ psykologiske thriller «Perfekte dager» (Bazar) handler om Teo Avelar som faller pladask for en kvinne han møter på en fest Han blir overbevist om at de hører sammen, og kidnapper henne. Karen Dionnes «Myrkongens datter» (Juritzen forlag) kom ut tidligere i sommer, og har blant annet fått terningkast 5 i VG. Tatiana de Rosnay, som er mest kjent for den historiske suksessromanen «Saras nøkkel», har begitt seg inn i thrillersjangeren med «Naboen» (Bazar). Columbe Barou har funnet den perfekte leiligheten for seg og familien, men hun plages av bråk fra naboen og bestemmer seg for å gjøre noe med det.

Nytt fra Grisham og French

Den syvende boken i Mo Hayders serie om Jack Caffrey, «Ulven» (Gyldendal), utgis rett i pocket i september. Tana French er Norgesaktuell med «Inntrengeren» (Cappelen Damm), og fra Michelle Paver kommer «Høydeskrekk» (Cappelen Damm). A.J. Richs «En hund begravet» (Bazar) utgis i september. John Grisham er aktuell med «Advokaten» (Cappelen Damm) og fra John Le Carre kommer «Spionenes arv» (Cappelen Damm).  Det kommer også nye utgivelser fra Lisa Gardner, Peter James, Robert Wilson, Antonio Hill, Hugh Howey, Mary Higgins Clark & Alafair Burke samt Karin Slaughter.

(Hovedfoto: Magnus Ragnvid/Nordin Agency)

Legg inn en kommentar