Fem krimbøker fra virkeligheten

Bøker

Liker du å lese om historiske krimsaker? Her er noen boktips som kan passe for deg.

I går anmeldte jeg Sarah Schmidts roman «See What I Have Done», som handler om Lizzie Borden-saken. I den forbindelse har jeg satt sammen en liste over fem andre bøker som også omhandler virkelige krimsaker:

1. Kate Summerscale: The Wicked Boy

The Wicked Boy

Hun har blitt kalt dronningen av victoriansk true crime, og har tidligere skrevet «Mr. Whichers mistanker». I denne boken fra 2016 handler det om en drapssak fra 1895, hvor 13 år gamle Robert Coombes skal ha knivdrept sin mor. Summerscale vant Edgarprisen for beste sakprosakrim tidligere i år for boken.

2. Margaret Atwood: Alias Grace

Alias Grace

Denne 1996-utgivelsen handler om den 16 år gamle tjenestepiken Grace Marks som sammen med en annen tjener, 20 år gamle James McDermott, blir dømt for drapet på sin arbeidsgiver og hans husholderske i Canada i 1843. Boken var Atwoods første historiske roman, og den ble blant annet nominert til Bookerprisen. Den har fått ny aktualitet fordi den skal bli miniserie på Netflix.

3. Erik Larson: Djevelen i den hvite byen

djeveln i den hvite byen

Det handler om seriemorderen H.H. Holmes i denne kritikerroste dokumentaren fra 1890-tallets Chicago i USA. Holmes bygget blant annet et hotell med sadistiske dødsfeller for å få utløp for drapstrangen sin, og under verdensutstillingen i Chicago hadde han god tilgang på potensielle ofre. Martin Scorsese skal regissere en film basert på boken og Leonardo DiCaprio skal spille hovedrollen.

4. Bernt Roughtvedt: Saken mot Abelone

Saken mot Abelone

Bordellmammaen Abelone Kristensen sto i sentrum i en kontroversiell drapssak i 1893. Saken førte til stor oppmerksomhet i pressen, og ga opptøyer i Kristiania. Abelone drev et fordekt bordell i Vaterland og en dag ble mannen hennes skutt og drept av en bonde som besøkte stedet. Snart ble også Abelone selv stilt for retten. Ved hjelp av flere kilder tegner Roughtvedt et bilde av en delt by og en fascinerende kvinne. Roughtvedt er forøvrig aktuell med en ny, historisk krim fra virkeligheten i august; «Mordet på lille Mary».

5. David Grann: Killers of the Flower Moon

Killers of the flower moon

I 1920-årenes USA fant indianerstammen Osage olje på sitt landområde i Oklahoma og ble rike. Så begynte drapene på medlemmer av indianerstammen. Det gikk så langt at en ung byråkrat ved navn J. Edgar Hoover ble hyret inn av de lokale myndighetene, og boken handler blant annet om FBIs fødsel. Flere amerikanske anmeldere har fremhevet boken som en av de beste så langt i år, og filmrettighetene ble solgt på auksjon. Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio skal jobbe sammen på dette prosjektet også.

For flere boktips, les min tidligere artikkel er inne: True Crime: krim fra virkeligheten

(Hovedfoto: iStockPhoto)

En mening om “Fem krimbøker fra virkeligheten

Legg inn en kommentar