Bokanmeldelse: Helikopterranet

Helikopterranet

Jonas Bonnier har skrevet en forrykende thriller basert på virkelige hendelser.

En septemberdag i 2009 våkner svenskene opp til nyheten om at ranere har brutt seg inn i en verdisentral i Stockholm. Ranerne tar seg til taket av bygningen med helikopter, og kommer seg inn via en glasskuppel. De unnslipper med over 39 millioner svenske kroner. Tilbake sitter politiet som ikke klarte å hindre dem.

I «Helikopterranet» beskriver Bonnier hvordan ideen til ranet oppsto, og hvordan ranerne planla sjokkbrekket som vakte forbløffelse over hele verden. Historien i boken er basert på personlige intervjuer med ranerne, samt artikler og rapporter.


En av hovedpersonene i fortellingen er Sami Farhan, som drømmer om å legge det kriminelle livet bak seg slik at han kan bli en lovlydig familiefar. Hans kjæreste, og store kjærlighet, har truet med å forlate ham dersom han fortsetter å operere på kant med loven. Sammen med brødrene investerer Sami en del penger i et nytt prosjekt som skal sikre hans nye liv, men det viser seg fort at de har blitt lurt. For å komme på beina igjen, og betale brødrene tilbake, ser Sami seg nødt til å gjøre én eneste kriminell jobb til.

Sami kommer i kontakt med Michel Maloof. Michel har også flere lovbrudd på rullebladet. Hans håp er å kunne tjene penger på en ny verdikoffert sammen med Zoran Petrovic, men da de forstår at inntjeningen først vil begynne flere år frem i tid må de se seg om etter en annen inntektskilde. Maloof begynner å date en kvinne som arbeider på innsiden av tellesentralen G4s i Stockholm, og slik får ranerne ideen til sjokkbrekket. Zoran blir med på å planlegge ranet, og de får også hjelp av en kreativ altmuligmann og nerd samt en helikopterpilot. Men politiet, med Caroline Thurn fra Rikskrim i spissen, har fått nyss om ransplanene.

Bonnier har skrevet en skikkelig sidevender hvor overraskelsene står i kø. Historien er som hentet ut av en actionfilm fra Hollywood, bortsett fra at det meste i denne boken har skjedd. Riktignok har Bonnier tatt seg noen kunstneriske friheter, navnene på ranerne er for eksempel endret, men det mest spektakulære, selve gjennomføringen av ranet, er autentisk. Kapitlene er korte, og flere av dem har små cliffhangere. Bonnier skriver filmatisk og tar seg god tid til å bygge historien opp mot bokens store klimaks.

Personskildringene hever bokens kvalitet. De er dyptgående og interessante, og ranernes ulike motiver kommer godt frem. Måten de skildres på gjør at de fremstår som autentiske mennesker som leseren får sympati med. Dette kan problematiseres. Slik historien er lagt opp blir skurkene «the good guys» og politiet «the bad guys» som skal forsøke å hindre ranerne i å nå sitt mål. Selv om leseren vet hvordan det går er det likevel skikkelig spennende når ranerne entrer verdisentralen og klokken begynner å tikke mot flukten. Gjennom boken har Bonnier bygget opp ranerne som ekte, sammensatte personer som alle bærer på en drøm om et bedre og mer meningsfylt liv. De må bare ta en liten ulovlig avstikker for å nå drømmen. Skildringen av dem gir et bilde av hvorfor noen tyr til kriminalitet, og viser også hvor stor kreativitet og oppfinnsomhet som finnes i disse miljøene. Boken understreker dessuten at virkeligheten som regel overgår fiksjonen.

«Helikopterranet» kan beskrives som Jens Lapidus møter David Lagercrantz. En smart, engasjerende og spennende thriller som du sikkert kommer til å høre mye om fremover. Boken er solgt for utgivelse i 32 land, og filmrettighetene er solgt til Netflix som planlegger storfilm med Jake Gyllenhaal i hovedrollen. Bokens omslagsdesigner fortjener for øvrig mye skryt. Omslaget er rent, godt, tiltalende og treffende.

  • Sjanger: Thriller / True Crime
  • Sider: 448
  • Forlag: Aschehoug
  • Utgitt: 2017
  • Forhåndseksemplar fra forlaget

Legg inn en kommentar