Bokanmeldelse: The Fourth Monkey

Bokanmeldelse

Hvis du liker seriemorderthrillere er denne boken et godt valg.

«The Fourth Monkey» har fått mye buzz i USA, og det var bakgrunnen for at jeg forhåndsbestilte boken tidligere i år. Forfatteren, J.D. Barker, har tidligere skrevet grøsseren «Forsaken» og fikk i den forbindelse tillatelse fra selveste Stephen King til å la en av Kings karakterer opptre der. Men nå har Barker altså debutert som krimforfatter, uten at det er mangel på grøss i denne historien heller. Forlaget markedsfører boken som en krysning mellom filmen «Seven» og «Nattsvermeren», for så vidt en passende sammenlikning. «American Psycho» virker også å være en stor inspirasjon bak enkelte scener.

The Fourth Monkey

I hovedrollen finner vi politietterforskeren Sam Porter. I fem år har han jaktet på seriemorderen med kallenavnet 4MK. En morder som kidnapper kvinner og skjærer av dem øre og tunge, samt tar øynene deres og sender disse kroppsdelene til slektninger før han til slutt tar livet av kvinnene. Ved bokens begynnelse må Porter rykke ut til det som ved første øyekast kan virke som en ulykke; en mann har blitt påkjørt og drept av en buss. Nærmere undersøkelser av liket avdekker dagboken til seriemorderen 4MK, og kort tid før han ble påkjørt postet mannen en pakke som viser seg å inneholde det avskårede øret til et ukjent offer. Porter og kollegaene hans må arbeide mot tiden for å finne det ukjente offeret.

Barker har skrevet en skikkelig sidevender som er tro mot seriemorderthriller-sjangeren. Kapitlene alternerer mellom seriemorderens dagbok, den kidnappede jenta og etterforskningen. Hvert kapittel avrundes med en cliffhanger. Det er selve dagboken som skaper drivet i fortellingen. Disse delene av boken er velskrevet og uhyggelige, og leder tankene hen mot psykologiske thrillere. Barker skriver visuelt og filmatisk. Det er derfor ikke vanskelig å forstå at CBS har plukket opp rettighetene og er i ferd med å utvikle en tv-serie basert på boken.

Minuset går på orginaliteten. Hvis du har lest mye i sjangeren vil du ikke bli spesielt overrasket; vendepunktene er enkle å liste ut. Det er likevel nok av spenning og uhygge for thrillerentusiaster her. Plottet er også godt snekret sammen og Barker har god kontroll på oppbyggingen av historien. Jeg kommer helt sikkert til å plukke opp oppfølgeren – «The Fourth Monkey» er nemlig første bok i en planlagt serie og det kan være greit å gjøre oppmerksom på at boken har en delvis åpen slutt. Oppfølgeren er ventet i 2018.

  • Sjanger: Thriller
  • Sider: 404
  • Forlag: Harper Collins
  • Utgitt: 2017
  • Kjøpt bok

(Hovedfoto: iStockPhoto)

Legg inn en kommentar