Bokanmeldelse: Need to Know

Need to know

Karen Cleveland fornyer spionsjangeren i sin debutroman som har fått massiv omtale i USA.

I «Need to Know» kombinerer hun spionthrilleren med domestic noir og resultatet er en skikkelig sidevender som også vil kunne appellere til de som normalt ikke leser spionromaner.

Vivian Miller arbeider som analytiker i CIA og får i oppdrag å gå gjennom datamaskinen til en antatt russisk spion. I en mappe, som viser hvilke agenter spionen har ansvaret for, finner hun fem bilder. Et av bildene er av hennes mann. Vivian må foreta vanskelige valg for å beskytte sin familie og forsøke å finne ut hvem det er hun egentlig er gift med. Mens vi følger Vivians jakt på sannheten får vi også tilbakeblikk på hvordan forholdet mellom henne og Matt har utviklet seg gjennom årene.

Need to know

Cleveland har skapt en sidevender. Handlingen skyter fart som en kule allerede fra første side, og de fleste kapitlene slutter med en cliffhanger. En bok du lett kan lese fra perm til perm. Selv om jakten på antatte spioner står i førersetet er boken vel så mye en fortelling om et ekteskap, og det er både en fordel og en ulempe. Ved å sette barn og ekteskap opp mot internasjonal politikk skaper Cleveland tidvis nifse scener. Men på samme vis bidrar noen av de ekteskapelige scenene til å trekke intensiteten i boken ned og gjør den til en større lettvekter enn den hadde trengt å være. Cleveland har selv arbeidet som analytiker i CIA, men Vivian fremstår ikke alltid som en troverdig representant for byrået. Til tider kunne hun også hatt mer guts.

Det er likevel nok av vendepunkter og overraskelser her til å holde mange lesere i ånde. På de siste sidene kommer det nok et overraskende vendepunkt som sitter rett i magen.

«Need to Know» er en thriller som vil kunne passe lesere som har sans for hvordan Camilla Läckberg bygger opp sine plot og fortellinger. Boken er så langt solgt til mer enn 30 land, og kommer ut på norsk til neste år. Filmrettighetene er solgt til Universal Pictures som planlegger film med Charlize Theron i hovedrollen.

  • Sjanger: Spionthriller/Domestic noir
  • Sider: 294
  • Forlag: Bantam Press
  • Utgitt: 2018
  • Kjøpt bok

Legg inn en kommentar