Domestic noir: når hverdagen blir uhyggelig

Double indemnity-domestic noir

De siste årene har bøker om ulykkelig kjærlighet, giftige forhold, svik og bedrag gjort et dramatisk inntog på bestselgerlistene.

Det startet med Gillian Flynns ”Flink pike”. Boken ble utgitt i 2012 og ble en sensasjon verden over med førsteplass på bestselgerlistene i en rekke land. Flynns psykologiske thriller var inspirert av kjente forfattere som Patricia Highsmith og Alfred Hitchcock, men pløyde samtidig ny mark ved å etablere en ny sjanger: domestic noir. Domestic noir» kan spores lenger tilbake enn 2013, helt til noir-filmene som ble utgitt i tiden rundt 2. verdenskrig. Her fikk trøblete ekteskap og forhold mye plass. Et eksempel er filmen «Gaslight» fra 1944. Daphne du Mauriers «Rebecca» kan også betegnes som domestic noir.

 

Flink pikeOppfunnet av forfatter

Domestic noir skal ha blitt lansert i 2013 av krimforfatter Julia Crouch. Hennes bøker ble klassifisert som psykologiske thrillere, men hun opplevde at dette ikke var dekkende for det hun skrev og ga leserne forventninger hun ikke kunne møte. Hun fant derfor opp begrepet domestic noir.
– Domestic noir foregår primært i hjem og på arbeidsplasser, og handler hovedsakling (men ikke bare) om kvinners opplevelser, om forhold. I kjernen ligger et bredt feministisk syn på at den hjemlige sfære er et ufordrende og av og til farlig prosjekt for dens beboere, skriver Crouch i et blogginnlegg på sin egen hjemmeside. Andre har brukt begrepet «suburban noir» om sjangeren.

Ikke nødvendigvis mord

Domestic noir er en undersjanger av den psykologiske thrilleren, flere av bøkene kan også klassifiseres som griplit, og kan oversettes til mørke samlivsthrillere. Kjernen i bøkene er ikke nødvendigvis et mord, og det handler sjelden om en politietterforskning. Ofte får ikke leseren vite hva som egentlig har foregått før på de siste sidene. Mange av bøkene har ingen forbrytelser overhode, spenningen handler vel så mye om frykten for at en forbrytelse kan komme til å finne sted. I sentrum står virkelige mennesker, ofte et par. Det handler om uhyggen som kan oppstå i disse nære relasjonene, om hemmeligheter, destruktive og giftige forhold, misbruk og svik. Det vanlige er at fortiden kommer tilbake for å hjemsøke en eller flere av karakterene, og at hjemmet ikke lenger er et trygt sted å være. Ofte er det frykt for at den som står en nærmest har gjort, eller er i ferd med å gjøre, noe grusomt. Et sentralt spørsmål i historiene er om vi egentlig kan stole på den eller de vi elsker, eller om vi kan stole på oss selv og vår oppfatning av virkeligheten.

Les mer: Grip Lit – psykologiske thrillere som hekter deg

Domestic noir
Hvem kan leseren stole på?

Synsvinkelen i fortellingene ligger gjerne hos en upålitelig forteller. I bøkene bringes uhyggen inn i hverdagslige situasjoner og hendelser som er gjenkjennelige for lesere verden over. Det er lett å føle seg en anelse distansert når man leser om en gal seriemorder som dreper menn med røde slips. Desto mer nifst kan det være å lese om hvordan vanlige mennesker havner midt oppi uhyggelige situasjoner, gjerne i sitt eget hjem. Faren truer ikke på utsiden. Den er allerede på innside. I noen av historiene dreier det seg om rene tilfeldigheter som snur karakterenes liv på hodet, og setter i verk en rekke hendelser som eskalerer til noe stort og farlig.

Sterke følelserForfatterne som skriver domestic noir understreker at vi alle kan bli forbrytere eller ofre dersom de rette omstendighetene er til stede, følelser som kjærlighet og lidenskap kan få oss til å gjøre unevnelige ting. Mange av bøkene setter fokus på kjærligheten mellom to elskende, eller mellom mor og barn, og tar opp flere eksistensielle spørsmål: Hvem er vi når vi ikke lenger har noen rundt oss? Og hvem blir vi den dagen vi forelsker oss? Hva hvis vår elskede forlater oss, hvem er vi da? Er det i orden å ty til kriminalitet dersom en selv, eller ens nærmeste, er truet?

Skapt av sosiale medier?

Etter utgivelsen av ”Flink pike” har domestic noir økt i popularitet og antall utgivelser er stigende. Flere har pekt på at fremveksten av sosiale medier, hvor vi viser frem de beste sidene av våre liv, er en av årsakene til sjangerens popularitet. Vi er nysgjerrige på å finne ut hva som foregår bak den flotte fasaden, på kontrastene i et tilsynelatende perfekt liv. Dette året vil det utkomme flere titler både på norsk og engelsk. På min instagramkonto kommer jeg til å tipse om noen av disse fremover, under finner du også en liste over bøker i sjangeren, både nye og eldre titler.

Eksempler på domestic noir:

BA Paris: Bak lukkede dører

BA Paris
: Det store sviket
Gillian Flynn: Flink pike
Paula Hawkins: Piken på toget
Shari Lapena: Naboparet
Shari Lapena: En fremmed i huset
J.P. Delaney: Den forrige jenta
Renèe Knight: Avslørt
Elizabeth Haynes: Inn i det mørkeste hjørnet
Louise Doughty: Apple Tree Yard
SJ Watson: Før jeg sovner
Liane Moriarty: Store hvite løgner
Sharon Bolton: Albatross
S.K. Tremayne: Istvillingene
Harlan Coben: Ikke et ord
Caroline Kepnes: Du
Clare Macintoch: Jeg lar deg gå
Karin Slaughter: De vakreste
Flynn Berry: Lokkedue
Liv Constanine: Den siste Mrs Parrish
Greer Hendricks & Sarah Pekkanen: Kvinnen i midten
Chevy Stevens: Du slipper aldri unna 
Clare Macintosh: La meg være
Michelle Richmond: Ektepakten
Mary Kubica: En siste løgn

(Hovedfoto: Double Indemnity/StockPhoto)

En mening om “Domestic noir: når hverdagen blir uhyggelig

  1. Takk for gode tips! Jeg fant hele åtte av dem på Storytel til en regnværsdag 🙂
    Lapenax2, Haynes, Tremayne, Coben, Kepnes, Richmond, Kubica – for dem som er interessert.

Legg inn en kommentar