Her er de nominerte til Rivertonprisen

Rivertonprisen

I dag ble finalistene til Rivertonprisen 2017 annonsert under Krimfestivalen i Oslo. 

Rivertonprisen, «Den gyldne revolver», har, med to unntak, vært delt ut hvert år siden 1973 og går til årets beste norske kriminallitterære verk. Jeg har sittet i juryen for 2017 sammen med forfatter Knut Faldbakken og litteraturprofessor Hans H. Skei. Skei har også vært juryens leder.

Her er de fem nominerte til Rivertonprisen 2017:

Lars Mæhle: Den stille flokken (Samlaget) 

Den stille flokken
I den tredje og så langt beste kriminalromanen med psykolog Ina Grieg i hovedrollen handler det om uretten som ble begått mot taterne i Norge på 1900-tallet. Med sikker hånd trekker Mæhle leseren inn i en spennende og bevegende historie det er vanskelig å rive seg løs fra. Språket er rent og enkelt, men på samme tid dypt, og Mæhle engasjerer uten å være påtrengende i en krim som setter spor hos leseren.

Trude Teige: Pasienten (Aschehoug)

Pasienten

I denne romanen viser Trude Teige igjen sitt gode håndlag med tidligere tiders dramatiske hendelser som får tragiske konsekvenser i vår samtid. Her dreier det seg om behandlingen av såkalt «sinnslidende» på våre psykiatriske sykehus i en ikke altfor fjern fortid. Forfatteren beskriver både inhumane holdninger og brutal praksis som leseren kan gjenkjenne også i vår samtidige behandling av denne mest utsatte og sårbare pasientgruppen.

Øystein Borge: Det som aldri dør (Font forlag)

Det som aldri dør
Kriminaletterforsker Bogart Bull må nok en gang etterforske et drap i utlandet, denne gangen i Nord-Irland hvor et norsk par har blitt drept. Resultatet er en intens, velkomponert og interessant thriller om hevn og politiske konflikter. Borge skriver godt, med inngående kunnskap om historie og kultur, og romanen er et originalt tilskudd til en sjanger som ofte befatter seg med nordiske forbrytelser og forhold.

Aslak Nore: Ulvefellen (Aschehoug)

Ulvefellen
Frontkjemperen Henry Storm vil gjøre opp med sin fortid og slutter seg til motstandsbevegelsen i Oslo i 1942. Han gjenopptar studier i Berlin, blant annet for å jakte på det hemmelige våpenet tyskerne skal ha utviklet. I et nervepirrende kappløp følger vi en kamp på liv og død som kan være avgjørende for krigens utfall. En kunnskapsrik og spennende roman, tett opp mot og inn i historiens virkelighet.

Kurt Aust: Skipet med det onde øyet (Aschehoug)
Skipet med det onde øyet

Dette er den syvende av Austs romaner med hovedpersonene professor Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten. Denne gangen opptrer de som passasjerer på et skip i fart mellom København og Afrikas Slavekyst. På reisen begynner folk om bord å forsvinne på uforklarlig måte, og uhyggen stiger. Forfatteren imponerer igjen med sine historiekunnskaper, sin innlevelsesevne i tidligere tiders mennesker, deres oppførsel og tankesett, og ikke minst sin kunnskap om praktiske detaljer, denne gangen fra seilskutenes glanstid.

Vinneren av Rivertonprisen 2017 annonseres torsdag 15. mars på Litteraturhuset i Oslo. På sidene til Rivertonklubben finner du mer informasjon om prisen. 

Legg inn en kommentar