Ny krimserie fra Anne Holt

Anne Holt-en grav for to-krimbokhøsten 2018

En av Norges største krimforfattere lanserer ny krimserie. Her er høstens krim- og spenningsbøker.

Anne Holts 

”En grav for to” introduserer Selma Falck, en tidligere toppidrettsutøver og stjerneadvokat som befinner seg på et mørkt sted i livet. Så blir hun kontaktet av en far som ønsker Selmas hjelp til å bevise at hans datter ble utsatt for sabotasje da hun avla positiv dopingprøve. Snart skjer det flere dramatiske ting i det norske langrennsmiljøet. Boken er den første som kommer ut på Holts nye forlag Gyldendal. Den har planlagt utgivelse i september.

Ny William Wisting-bok

Krimhøsten starter allerede i dag med utgivelse av ”Nullpunkt”, et krimboksamarbeid mellom Thomas Enger og Jørn Lier Horst. Boken er første utgivelse på Horsts forlag Capitana og handler om en seriemorder som har kjente personer som mål. Horst er også aktuell med den trettende boken om William Wisting i høst: «Det innerste rommet» (Capitana forlag). En stortingspolitiker blir funnet død og Wisting får i oppdrag å lede en hemmelig etterforskningsgruppe. Boken har planlagt utgivelse i oktober. Unni Lindell fortsetter å skrive krim om aktuelle ting i tiden. I «Dronen» (Aschehoug) har Marian Dahle igjen hovedrollen, og hun får i oppdrag å se på et drap som skjedde i et telt i Maridalen. Boken har planlagt utgivelse i slutten av august.

Varg Veum i fare

Karin Fossum er aktuell med «Formørkelsen» (Cappelen Damm) i starten av august. Konrad Sejer må finne ut hva som egentlig skjedde da en to år gammel gutt falt ned fra en hotellveranda og døde. I september kommer Gunnar Staalesen med «Utenfor er hundene» (Gyldendal), den nittende boken i serien om Varg Veum. Chris Tvedt fulgte sin redaktør til Gyldendal forlag tidligere i år. Forlaget utgir ”Bevisets stilling” i starten av august. Mikael Brenne får i oppdrag å forsvare en mann som skal ha drept sin far, mor og søster. Da Brenne dukker ned i saken innser han imidlertid at den er mer kompleks enn som så.

Nye thrillerserier fra Aust og Hanssen

Eystein Hanssen har gått til Capitana forlag hvor han utkommer med  «Svart landskap» i september. Dette er første bok i en ny thrillerserie hvor leserne blir kjent med journalisten Nora som forsøker å avsløre oljeselskapenes ødeleggelser i Afrika. Kurt Aust er også klar med første bok i en ny krimserie som han har skrevet sammen med sin kone, Kin Wessel. «Udyr» (Aschehoug) er en thriller med den 60 år gamle legen Axel Anker i hovedrollen. Anker reiser til Kenya hvor han stifter bekjentskap med krypskyttere og hensynsløse profittjegere. Tom Egeland har også byttet forlag til Capitana og er klar med den åttende boken i serien om Bjørn Beltø: «Codex». Her står blant annet Jesus tornekrone og en eldgammel kodeks sentralt.

Mystiske mord og familiedrama

Samuel Bjørk brakdebuterte med «Det henger en engel alene i skogen», som ble solgt til et stort antall land. Nå er han klar med den tredje boken i serien om Mia Krüger og Holger Munch: «Gutten som elsket rådyr» (Vigmostad & Bjørke). En gutt får en død jente på kroken da han fisker på fjellet, og Krüger og Munch må avsløre morderen før et nytt drap finner sted. Marit Reiersgård har skrevet «Det de døde vet» (Gyldendal). En lege melder sin kone savnet i Spania og etterforskningen til Bitte Røed avdekker et familiedrama med flere døde barn. Monika Kristensen er aktuell med «Dommedagshvelvet» (Forlaget Press). Her blir en person funnet drept i en ishule på Svalbard.

Det de døde vetMer krim fra Lom

Vigdis Kroken og Ragnhild Kolden har skrevet sin fjerde krim fra Lom; «Frosten og døden» (Samlaget). Etterforskerduoen Seljestad og Vold må løse mordet på en kvinne samtidig som de har private ting og hanskes med. Eirik Husby Sæther er klar med «Sett av den døde» (Cappelen Damm). Politietterforsker Mikael Wulf må finne svaret på dødsfallet til en prostituert kvinne han ikke kjenner identiteten til. Geir Tangen har fullført den tredje boken i serien om journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll. I «Død manns tango» (Gyldendal) ryster en rekke dødsfall Haugesund, og Lotte og Viljar blir stilt overfor moralske valg.

Historisk krim

Den tredje boken i Tore Aurstad og Carina Westbergs serie om fullmektig Wulfsberg og betjent Nystuen fra Kristiania utgis i august. I «Djeveldansen» (Vigmostad & Bjørke) befinner vi oss i år 1900. Flere drap ryster Kristiania og politiet frykter at de står overfor en norsk Jack the Ripper. Roar Ræstad er aktuell med «Ravnens time» (Vigmostad & Bjørke). Det er juli 1943 og politibetjent Gabriel Navarseth får en ny vanskelig sak å bryne seg på når en tysk offiser og hans NS-kjæreste blir funnet drept. Hans Olav Lahlum har skrevet «Isbjørngåten» (Cappelen Damm), den åttende boken i serien om K2 og Patricia. En seksten år gammel gutt forsvinner sporløst i 1973. K2 finner ut at guttens far er en mektig forretningsmann hvis eldste sønn ble kidnappet fra sitt barneværelse førti år tidligere. Knut Nærum er aktuell med «Den gåtefulle Oberon Qvist» (Cappelen Damm).

Isbjørngåten-Hans Olav LahlumKrigersk spenning

Ørjan N. Karlsson har skrevet spenningsromanen «Soldathjerte» (Gyldendal), hvor handlingen blant annet foregår i Narvik vinteren 1940. Goliat forlag relanserer flere av titlene i Karlssons serie om Frank Halvorsen fra Forsvarets spesialkommando i pocket. Jan Mehlum er aktuell med ny bok om Svend Foyn: «Hvit engel, svart natt» (Gyldendal). Frode Eie Larsen er aktuell med «Slå på ring» (LIV forlag), hvor en jente blir funnet død på stranden i Helgeroa. Erling Greftegrebb har skrevet» Liten pike forsvunnet» (LIV forlag), og Glenn Johansen er aktuell med «Tiden leger alle sår» (LIV forlag). Fra Tor Edvin Dahl kommer «Utenom sesongen» (Cappelen Damm).

Flere debutanter

Krigernes fred - Lars GallefossRuth Lillegraven forsøker seg som krimforfatter med den psykologiske thrilleren «Alt er mitt» (Kagge). Det handler om ekteparet Clara og Haavard, og en rekke drap på folk med invandrerbakgrunn i Oslo. Hedda Tollefsrud debuterer også med psykologisk thriller. «De du ikke kjenner» (Juritzen forlag) handler om tre kvinner som føler seg fanget. Lisbeth Pettersens thriller «La meg ikke huske» (Juritzen forlag) handler blant annet om klimaforskeren Nina. Lars Gallefoss debuterer med «Krigernes fred» (Aschehoug). Storm Steinset var dobbeltagent for motstandsbevegelsen under 2. Verdenskrig. Nå er krigen over, men Steinset befinner seg fortsatt i fare. Bak debutantnavnet Gaute Wicksander finner vi Harald Gauteneb, Audun Wickstrand-Iversen og Ulf André Andersen som har skrevet konspirasjonskrimmen «Liket i slottsparken» (Juritzen forlag) Handlingen foregår i 2001 rett før Mette-Marit skal gifte seg med kronprins Haakon. Det er også verdt å nevne at krimforfatter Ingar Johnsrud debuterer som barnebokforfatter med «Fargerne» (Aschehoug).

Les mer: BOK365: Ruths kriminelle drømmer

Lars Kepler-LazarusLars Kepler skriver fra Oslo

Lars Kepler har skrevet den syvende boken om Joona Linna. I «Lazarus» (Cappelen Damm) foregår deler av handlingen i Oslo, og boken utkommer i oktober. Den andre boken i Anders de la Mottes nye krimserie, «Høstdåd» (Aschehoug), handler om drapsetterforsker Anna Vesper som ser nærmere på en tragisk ulykke fra sensommeren 1990. Peter Mays «Coffin Road» (Goliat)  kommer på norsk i september. 

James Patterson har slått seg sammen med den tidligere amerikanske presidenten Bill Clinton og skrevet thrilleren «Presidenten er savnet» (Gyldendal). Den historiske krimmen «1793» (Cappelen Damm) av Niklas Natt og Dag ble kåret til beste svenske krimdebut i 2017 og er solgt til et tredvetalls land. I starten av august kommer boken på norsk. Laura Lippmans «Brent av solen» (Font) er en moderne krim-noir inspirert av mesterverk som «Postmannen ringer alltid to ganger», «Double Indemnity» og «Mildred Pierce».

Seriemordere og svenske advokater

Malin Perssons Giolito er klar med «Utover enhver rimelig tvil» (Cappelen Damm), en spenningsroman om advokaten Sophia Weber. Camilla Grebe er aktuell med «Husdyret» (Gyldendal), som ble kåret til beste svenske krimroman i 2017. Fra Stefan Ahnhem kommer «Motiv X» (Aschehoug). Fiona Cummins ble sammenliknet med Mo Hayder for sin krimdebut «Beinrangleren» (Goliat forlag), som kommer på norsk i midten av august. Samme forlag utgir også J.D. Barkers seriemorderthriller «Den fjerde ape». 

Danske Hanne Vibeke-Holsts spenningsroman «Som pesten» (Gyldendal) skal bli skandinavisk tv-serie. En dødelig influensaepidemi bryter ut i Danmark, og sprer seg snart til hele verden.

Les mer: Bokanmeldelse: Rattle

Beinrangleren-Fiona CumminsPsykologiske thrillere

Sheena Kemals «Med mine øyne» (Vigmostad & Bjørke) er en psykologisk thriller om Nora Watts som må hjelpe til med å finne datteren hun adopterte bort femten år tidligere. Cara Hunter har opplevd stor suksess med sin domestic noir «Hjemmets lune rede» (Cappelen Damm). Her handler det også om en forsvunnet pike. Karin Slaughters nyeste psykologiske thriller, «Pieces of Her» (Vigmostad & Bjørke), utgis på norsk i oktober.

Mørke hemmeligheter

Jessica Fellowes´ «Mysteriet på Asthall» (Gyldendal) er første bok i en historiske serie basert på livene til de seks kjente, britiske Mitford-søstrene. Det er planlagt en bok for hver søster, og serien markedsføres spesielt til fans av Downton Abbey og Agatha Christie. 
Jens Henrik Jenssen er aktuell med andre bok i serien om Oxen, «Mørke menn» (Aschehoug). Cappelen Damm utgir Lee Childs samlede noveller om Jack Reacher: «En mann går inn på en bar». Det kommer dessuten krimromaner fra Arnaldur Indridason, John Grisham, Mari Jungstedt, Val McDermid, William Shaw, Volker Kutscher, Emelie Schepp, S.J. Bolton og Martin Österdahl.

True crime

Lesere som er opptatt av krim fra virkeligheten kan blant annet se frem til Ståle Øklands «Operasjon Gamma» (Aschehoug) hvor han skriver om et av Norges farligste, kriminelle miljøer. Leder for brann-og kjemiseksjonen i Kripos, Håvard Haftor Arntzen, har skrevet «Åsted» (Kagge), hvor han forteller hva som skjer på innsiden av politisperringene når politiet etterforsker drap og ulykker. Andrew Hogan og Douglas Century er Norgesaktuelle med «Jakten på El Chapo» (Vigmostad & Bjørke). Her handler det om narkokrigen i Mexico og jakten verdens mest ettersøkte narkobaron Joaquin «El Chapo» Guzman.

NB: Titlene i denne artikkelen kan bli endret og/eller utsatt.

(Hovedfoto: Anna-Lena Ahlström/Gyldendal forlag)

Legg inn en kommentar