Mørkt for Harry Hole

Den tolvte krimromanen med Jo Nesbøs populære helt blir visstnok en dramatisk affære. Her er krimbokvåren. 

Harry Hole står overfor det som beskrives som hans hittil verste personlige helvete i «Kniv. I følge Aschehoug er dette den mørkeste og mest dramatiske boken i serien så langt. Harry våkner opp, blodig, uten hukommelse. Snart trer en gammel fiende frem. Boken kommer i handelen i juni.

Jan Erik Fjell-Gjemsel-Anton Brekke-Krimbokvåren 2019

Thriller fra Egeland

Jørn Lier Horst og Thomas Enger fortsetter akkurat der historien sluttet i deres første forfattersamarbeid «Nullpunkt». I «Røykteppe» (Capitana forlag) er det nyttårsaften i Oslo og en bombe går av. Journalist Emma Ramm er til stede og følger saken i boken som kommer i salg i mai. Tom Egeland har hentet frem journalist Kristin Bye, som leserne blant annet kjenner fra «Trollspeilet» og «Ulvenatten». I thrilleren «Falken» (Capitana forlag) blir Ljabrutrikken kapret. Sigbjørn Mostue skriver om et gisseldrama i thrilleren «Himmelen skal gråte blod» (Cappelen Damm). Her havner tidligere spesialsoldat Even Stubberud midt oppi en flykapring når han skal eskortere en terrorist til Somalia. I «Gjemsel» (Juritzen) av Jan-Erik Fjell får Anton Brekke ansvaret for etterforskningen av drapet på en ung kvinne. 

Hevn og seriemord

Øystein Borge ble nominert til Rivertonprisen for sin forrige krim. Nå er han aktuell med den tredje boken med Bogart Bull i hovedrollen. I «Jeg er nummer 13, som kommer ut på Cappelen Damm, kretser handlingen rundt drapet på en norsk utvekslingsstudent i Amsterdam. Asle Skredderberget er klar med tredje krim med økokrimetterforsker Milo Cavalli. «Hevnen tilhører meg» handler i følge Gyldendal forlag om en hevnergruppe som straffer eliten i Norge og Europa. Jørgen Brekke er aktuell med «Menneskehunger» (Juritzen) og Glenn Johansen har skrevet «Tiden leger ikke åpne sår» (LIV forlag).

Terje Bjøranger - Business- Krimbokvåren 2019Virkelighetsnære thrillere

Terje Bjørangers politietterforsker Charlie Robertsen må finne ut hvem som står bak drapet på en kvinne i en blomsterbutikk på Aker Brygge i «Business» (Cappelen Damm). Odd Harald Hauge er aktuell med thrilleren «Store bjørn» (Kagge) hvor handlingen blant annet foregår på Svalbard. Ørjan N. Karlsson kommer med den aktuelle thrilleren «Hvit armada» (Gyldendal) hvor forholdet mellom Norge og Russland blir satt på en sterk prøve. Knut Nærum gir ut bok på Juritzen forlag: «Intet oppdrag for umulig» er tittelen. Bestselgeren Jørgen Jæger er aktuell med bok 11 i krimserien om Ole Vik: «Judasskuddene» (Juritzen).

Spennende krimkvinner

Myriam Bjerkli har byttet forlag til Capitana og er aktuell med sin andre thriller, «Stella Polaris», i februar. Kristin Storli Henningsen har skrevet den psykologiske thrilleren «Den som elsker deg høyt» (Gyldendal), hvor handlingen foregår i en spansk fjellandsby. I Agnes Matres «Iskald» (Gyldendal), andre bok i serien om lensmann Bengt Alvsaker, blir en person funnet druknet i Hardangerfjorden under triatlonkonkurransen Norseman Xtreme. Lene Lauritzen Kjølner har skrevet «Sort gryte» (Juritzen) og Linda Skomakerstuen kommer med sin andre spenningsroman; «Uten innkommende ordre» (Gyldendal). 

Isen-Jon Kåre Raake-Krimbokvåren 2019Krimdebuterer med klimathriller

Våren mest omtalte krimdebutant så langt er John Kåre Raake. Filminteresserte vil gjenkjenne ham som manusforfatter bak storfilmene «Bølgen» og «Skjelvet». I klimathrilleren «Isen» (Gyldendal) fortsetter Raake fokuset på naturkreftene. I hovedrollene finner vi spesialsoldat Anna Aune og forsker Daniel Zachariassen. Handlingen foregår like ved Nordpolen. Det var blant annet auksjon blant tyske forlag for rettighetene til boken. 

Svein Petter Næss debuterer med politikrimmen «Den stille uke» (Aschehoug). Kripos-etterforsker Harinder Singh må reise tilbake til stedet han vokste opp for å bistå i etterforskningen av drapet på en ung mann. Filip Lundhaugen debuterer med «Sorte Hull» (Vigmostad & Bjørke). Trygve Kalland har skrevet thrilleren «Hundene i Raqqa» (Aschehoug) hvor en norsk kvinne tas som gissel av IS. For å løse saken setter PST sin lit til en nordmann som har konvertert til islam. Aspirerende krimdebutanter kan forøvrig merke seg at Goliat forlag ser etter en ny krimforfatter i en skrivekonkurranse med deadline til våren. 

Les mer: Skrivekonkurranse; 100.000 kr for beste krimmanus.

Oversatte suksesser

CJ Tudor mottok en rekke gode kritikker for debutkrimmen «Krittmannen». I januar kommer hennes andre bok «Annie Thornes forsvinning» (Cappelen Damm). Mattias Edwardsons «En helt vanlig familie» har blitt solgt til 29 land og er en av Gyldendals store satsinger denne våren. I boken handler det om et foreldrepar som kommer opp i en vanskelig situasjon når deres 19 år gamle datter anklages for drap. Aschehoug utgir Elisabeth Norebäcks suksessdebut «Si at du er min». Denne psykologiske thrilleren er også solgt til en rekke land og handler om en kvinne som tror at en jente i terapigruppen hun leder er hennes forsvunne datter. 

Vinterild-Anders de la Motte-Krimbokvåren 2019Mer fra svenske bestselgere

Den tredje boken i Anders de la Mottes årstidskvartett, «Vinterild» (Aschehoug) utgis i februar. Camilla Läckberg er Norgesaktuell med første bok i en ny krimserie; «Gulluret» (Gyldendal) utgis i slutten av mars og handler om kvinnelig hevn. Glassnøkkelen-vinner Camilla Grebe har skrevet «Dvalen» (Gyldendal) hvor kriminalinspektør Manfred Olsson må etterforske to narkotikarelaterte mord. Christina Eriksons første bok i serien om Elias Svensson, «Din venn Forseti» (Goliat forlag), kommer på norsk i mars.

Nytt fra kritikerfavoritter

Det utgis ny krimserie skrevet av kritiker-yndlingen Peter May. «Ualminnelige mennesker» (Goliat forlag) er første bok i «Enzo-filene» og setter ny rekord i det norske forlaget med et førsteopplag på 30.000 bøker. Tredje bok i Arne Dahls kritikerroste serie om Sam Berger og Molly Blom, «Åpen sjø» (Cappelen Damm), utgis i januar. Dahls populære serie om A-gruppen gjenutgis i heftet format. 

Lina Bengtsdotter fikk blant annet terningkast fem i Dagbladet for krimdebuten «Annabelle». I mars kommer oppfølgeren, Francesca» (Gyldendal). Den sjette boken i Michael Hjorth og Hans Rosenfeldts serie om Sebastian Bergman, «En høyere rettferdighet» (Aschehoug), utgis i begynnelsen av mars. Samme måned kommer det også ny bok fra Cilla & Rolf Börjlind: «Koldbrann» (Gyldendal).

Utgir «årets beste thriller»

Galgen-Yrsa Sigurdardottir-Krimbokvåren 2019

Den fjerde boken i Yrsa Sigurdardottirs serie om barnepsykolog Freyja og politimannen Huldar, «Galgen» (Kagge), kommer på norsk i januar. Mads Peder Nordbo skriver om hemmelige eksperimenter på Grønland i sin andre krim «Kald angst» (Gyldendal). Katrine Engberg har byttet fra Goliat forlag til Capitana og er klar med sin tredje krimbok på norsk; «Glassvinge». Peter Swanson har skrevet  «Alle disse vakre løgnene» (Cappelen Damm). Jane Harpers «Falsk natur» (Cappelen Damm) kommer på norsk i februar. Asbjørn Slettemark kalte D.B. Johns «Nordstjernen» (Gyldendal) «årets beste thriller» i A-magasinet. Johns spionthriller har blant annet handling fra Nord-Korea og utgis i mai.

Domestic Noir

Leila Slimanis «Vuggesang» (Cappelen Damm) vant Frankrikes fremste litterære pris, Goncourtprisen, og er oversatt til over 35 språk. Boken, som utgis på norsk i mars, handler om et par som tror de har funnet den perfekte guvernante for sine barn. Araminta Halls psykologiske thriller «Ondskapen mellom oss» (Cappelen Damm) var en av de mest forhåndsomtalte engelske krimtitlene i fjorårets bokvår. I februar kommer boken på norsk. Samme måned kan de som likte «Store hvite løgner» av Liane Moriarty glede seg til «Ni vilt fremmede» (Pantagruel). Sarah Vaughans bestselger «Skandalen» (Gyldendal) kommer på norsk i starten av mars. I mai kommer Rebecca Fleets «Husbytte» (Aschehoug), som er solgt til 14 land. Laura Marshalls «Venneforespørsel» (Vigmostad & Bjørke) utgis rett i pocket i januar. 

Venneforespørsel-Laura Marshall-Krimbokvåren 2019Japansk forlagsfenomen

J.D. Barkers «Det femte offer» (Goliat) utgis i februar. Samme måned utgis også Bernhard Miniers tredje bok i serien om kriminalførstebetjent Martin Servaz, «Ikke slå av lyset» (Aschehoug). Kagge utgir det japanske forlagsfenomenet «64» av Hideo Yokoyama, Boken solgte én million eksemplarer på seks dager i hjemlandet. Handlingen foregår i Tokyo. «Blomster over inferno» (Bazar) av Ilaria Tuti blir regnet som fjorårets største debut i Italia. Handlingen foregår i en landsby i Alpene. Den tredje boken i Robert Dugonis serie om Tracy Crosswhite, «Kvinnen uten ansikt» (Gursli Berg forlag) er planlagt utgitt i mars.

Nytt fra Gullkulen-vinnere

Michel Bussi vant Gullkulen 2016 for «Etter styrten». I april kommer «Tiden er en morder» (Bazar). Vinneren av Gullkulen 2017, Ane Riel, er klar med «Slakteren i Liseleje» (Aschehoug). Joseph Knox ble nominert til Gullkulen 2017 for sin første krim på norsk. I mars kommer «Mannen som smilte» og Knox utgis nå på Capitana forlag. I «De venstrehendtes forening» (Gyldendal) av Håkan Nesser møtes Van Veeteren og Gunner Barbarotti. Bo Svernströms debut «Ofrenes offer» (Cappelen Damm) kommer på norsk i januar. Samme måned utgis Anna Bågstams «Øyenvitnet» (Pantagruel). Denne boken ble skapt i samarbeid med Storytel, det vil si at historien er skrevet for å fungere like bra både som lydbok og i trykket format. 

Det kommer også titler fra M.J. Arlidge, Peter James, Ann Rosman, Fred Vargas, Jen Henrik Jensen, Anne Mette Hancock, Harlan Coben, Lisa Gardner, Belinda Bauer, Lucy Clarke, Simon Kernick, Viveca Sten, Lisa Jewell, Mari Jungstedt, Mariette Lindstein, Mark Billingham, Robert Harris, Martin Ôsterdahl, Jonas Moström, S.K. Tremayne, Liza Lutz og Wilbur Smith. 

Krim fra virkeligheten

Jan Stocklasso-Stieg Larssons arv-Krimbokvåren 2019

I det hemmelige arkivet til forfatter Stieg Larsson fant journalist Jan Stocklassa kilder som inneholdt nye spor om drapet på den svenske politikeren Olof Palme. Disse funnene danner bakgrunnen for «Stieg Larssons arv» (Cappelen Damm), hvor Stocklassa utpeker en navngitt person som Palmes morder. Michelle McNamaras «Jeg blir borte i mørket» (Press) blir sett på som en kommende klassiker innen true crime sjangeren. Boken handler om jakten på The Golden State Killer, en seriemorder som ble pågrepet ikke lenge etter at McNamaras bok ble publisert. Flere har ment at McNamaras arbeid bidro til pågripelsen. 

Les mer: Bokanmeldelse; I`ll Be Gone in the Dark av Michelle McNamara

Anne Britt Harsem, som blant annet har skrevet flere bøker om Alvdal-saken, har byttet forlag til Cappelen Damm. Her utkommer true crime-boken «Den mørke hemmeligheten i Tysfjord». Øystein Bogen er aktuell med «En uvanlig spion, Frode Bergs hemmelige liv» (Kagge). Trine Hamran har også skrevet bok om Frode Berg. «En god nordmann» (Gyldendal) har planlagt utgivelse i mars. Moren til den drepte Monika Sviglinskaja forteller om hvordan hun kjempet for datterens sak og rettferdighet i «Kampen for Monika» (Vigmostad & Bjørke), skrevet av Aase Christine Stoltz og Stig Nilsen. Mark Galeotti har skrevet «VORY. Russlands supermafia» (Gyldendal). Tom Kristensen har sammen med Bjarne Kvam og Per Christian Magnus skrevet «Den store svindelen» (Vigmostad & Bjørke), om to forskere som lurte hele Norge til å tro at politivold var et stort problem. 

NB: Titlene i denne saken kan bli endret og/eller utsatt. 

(Hovedfoto: Jørn H. Moen/Salomonsson Agency)

Legg inn en kommentar