20 engelske krimtitler du kan merke deg denne våren

beautiful bad-the silent patient-my lovely wife

Psykologiske thrillere og domestic noir preger fortsatt det kommende krimåret i USA og England. Her er en oversikt over noen av de mest forhåndsomtalte titlene. 

Alex Michaelides: The Silent Patient

The Silent Patient-Alex Michaelides

En psykologisk thriller og en av vårens store krimdebuter på engelsk. Boken er solgt til 39 land, blant dem Norge, og filmrettighetene er kjøpt av produksjonsselskapet som blant annet sto bak filmen «The Departed». Alicia lever et flott liv som berømt maler, gift med en populær motefotograf.  Men en dag, når hennes mann kommer hjem fra jobb, skyter Alicia ham fem ganger i ansiktet.  Siden den kvelden har hun ikke sagt et eneste ord. Seks år senere forsøker en iherdig psykolog å få Alicia til å åpne seg om det som hendte.

Utgis i februar

Annie Ward: Beautiful Bad

Beautiful Bad-Annie Ward

Wards krimdebut har så langt blitt solgt til 11 land og er en domestic noir hvor handlingen blant annet er lagt til Balkan. Maddie og Ian lever et flott liv, men så blir Maddie utsatt for en ulykke. I kjølvannet av ulykken stiger Ians PTSD til overflaten og Maddie begynner å frykte for livet til deres sønn.

Utgis i mars

Samantha Downing: My Lovely Wife

My Lovely Wife-Samantha Downing
Denne krimdebuten beskrives som «Dexter møter Flink Pike». Et ektepar bortfører en kvinne for å krydre ekteskapet, men deres felles plan tar snart en ny retning. Downing fikk ideen til boken av en faktisk sak. «My Lovely Wife» har et førsteopplag på 75.000 eksemplarer.

Utgis i mars

Alice Feeney: I Know Who You Are

I Know Who You Are

Feeney fikk mye oppmerksomhet for sin psykologiske thrillerdebut, «Sometimes I Lie», som ble oversatt til flere språk. Tv-rettigheten ble solgt for et høyt beløp. I den nye boken handler det om skuespillerinnen Aimee Sinclair som oppdager at mannen er savnet. Politiet tror at Aimee kan ha noe med forsvinningen å gjøre, for Aimee bærer på en hemmelighet.

Utgis i april

Greer Hendricks og Sarah Pekkanen: An Anonymous Girl

An Anonymous Girl

Fra forfatterne av «Kvinnen i midten» kommer en ny psykologisk thriller som har fått en såkalt «starred review» i Publishers Weekly. Jessica Farris serverer en løgn for å få lov til å delta i en psykologisk studie. Underveis oppdager hun at eksperimentet ikke er så uskyldig som hun trodde på forhånd.

Utgis i januar

Amy Gentry: Last Woman Standing

Last Woman Standing-Amy Gentry

Denne thrilleren beskrives som «Strangers on a Train møter Thelma og Louise», og handler om seksuell trakassering. En komiker og en dataprogrammerer bestemmer seg for å ta hevn på mennene de opplever har angrepet dem i fortiden. Gentrys forrige thriller ble utgitt av Cappelen Damm.

Utgis i januar

Lucy Foley: The Hunting Party

The Hunting Party-Lucy Foley
En annen av de mest forhåndsomtalte thrillerne er denne boken, som er Foleys femte bok og hennes krimdebut. «The Hunting Party» beskrives som en miks mellom Agatha Christies «Og så var det ingen» og «Den hemmelige historien» av Donna Tartt. En gruppe venner blir innestengt i en hytte under en snøstorm. Så blir en av dem funnet død. Boken er allerede tilgjengelig som lydbok på Storytel.

Utgis i januar. 

Melanie Golding: Little Darlings

Little Darlings, Melanie Golding

Goldings debut beskrives som en kombinasjon mellom skrekk og psykologisk thriller. Lauren opplever en mors verste mareritt når noen truer med å kidnappe de nyfødte tvillingene hennes og erstatte dem med byttinger. Alle rundt Lauren er imidlertid sikre på at hun innbiller seg det hele. Så forsvinner barna og når de blir funnet opplever Lauren at ungene er annerledes…  «Little Darlings» skal blant annet være inspirert av eventyret «The Brewery of Eggshells». Filmrettighetene er solgt.

Utgis i april

Lesley Kara: The Rumour

The Rumor-Lesley Kara
En psykologisk thriller om et rykte som kommer ut av kontroll. Kara deltok i en krimkonkurranse hos Penguin Random House og kom nesten til topps. Historien i boken er løst basert på barnemorder Mary Bell, som drepte to gutter da hun var bare 10-11 år gammel. «the Rumour» utkom sent i desember 2018 så jeg har valgt å ta den med på listen. Karas andre roman, «Who Did You Tell», har planlagt utgivelse senere i 2019. TV-rettighetene til «the Rumour»  er solgt.

Alice Clark-Platts: The Flower Girls

the Flower Girls-Alice Clarck PLatts
Det var auksjon om de engelske rettighetene til denne boken som i likhet med «the Rumour» også er inspirert av barnemorder Mary Bell samt James Bulger-saken. To unge søstre dreper en to år gammel pike. Nitten år senere kommer saken igjen på avisenes forsider når et nytt barn forsvinner. Forfatteren har skrevet flere krimbøker tidligere. «The Flower Girls» er også solgt til Norge.

Utgis i januar

Jane Harper: The Lost Man

Jane Harper-The Lost Man
Den tredje boken fra den australske krimbestselgeren og den første uten Aaron Falk. En mann blir funnet død og de to gjenlevende brødrene må konfrontere familiehemmeligheter og finne ut hva som egentlig ligger bak dødsfallet. Flere anmeldere har ment at dette er Harpers beste bok så langt.

Utgis i februar

Wendy Walker: The Night Before

The Night Before-Wendy Walker
Rosies perfekte liv slår sprekker når hennes søster Laura forsvinner etter en blind date med en mann hun møtte på en datingside på internett. Filmrettighetene til Walkers debut «All is Not Forgotten» ble kjøpt av Reese Witherspoon. Walker hadde også stor suksess med sin andre bok, «Emma in the Night».

Utgis i mai

Jessica Barry: Freefall

Freefall-Jessica Barry
Allison Carpenter må kjempe seg gjennom villmarken etter at flyet til hennes forlovede krasjer. Men naturkreftene er ikke den eneste faren som truer. Allison bærer på en hemmelighet som mektige menn ønsker å begrave. «Freefall» er en krimdebut med et imponerende førsteopplag på 200.000 eksemplarer. Rettighetene er solgt til over 14 land.

Utgis i januar

Fiona Barton: The Suspect

The Suspect-Fiona Barton
Bartons tredje bok handler om alle foreldres verste mareritt. To jenter på 18 år forsvinner i Thailand. Journalist Kate Waters er villig til å gjøre hva som helst for å ligge i forkant av nyhetshistorien, men dette skal vise seg å være en av hennes tøffeste saker noensinne. Bartons forrige bøker er utgitt på norsk av Cappelen Damm.

Utgis i januar

Harriet Tyce: Blood Orange

Blood Orange-Harriet Tyce
En mørk domestic noir om Alison som har fått sin første drapssak som advokat. Alisons eget liv er ikke så perfekt som fasaden skulle tilsi og når hun begynner å arbeide med drapssaken viser det seg at det også ligger mer her enn det hun i utgangspunktet trodde.

Utgis i februar

Nuala Ellwood: Day of the Accident

Day of the Accident
Det første Maggie får vite når hun våkner fra koma er at datteren er død og at årsaken er en ulykke som Maggie er skyld i. Maggie husker ingenting og ektemannen er forsvunnet. Dypt inni seg er Maggie usikker på om datteren virkelig er død. Ellwood debuterte i 2017 med bestselgeren «My Sister´s Bones».

Utgis i februar

Fiona Cummins: The Neighbour

The Neighbor
Forfatteren bak «Beinrangleren» og «The Collector» har latt sin første serie hvile og er aktuell med en enkeltstående thriller som markedsføres mot lesere som blant annet likte «Naboparet» av Shari Lapena. Det handler imidlertid om en seriemorder denne gangen også. Et par flytter inn i et nytt hus på samme tid som en morder herjer i området. Det skal vise seg at det befinner seg flere hemmeligheter i nabolaget.

Utgis i april

Peter Swanson: Before She Knew Him

Before She Knew Him-Peter Swanson
Henrietta og ektemannen lever et rolig liv i nytt hus med flotte naboer. Idyllen slår imidlertid sprekker når Henrietta gjenkjenner en gjenstand i hyllen til naboen, en gjenstand som forsvant etter et uoppklart drap som Henrietta har brukt mye tid på å sette seg inn i. Boken er Swansons femte thriller. Hans forrige bøker er utgitt på norsk av Cappelen Damm.

Utgis i februar

Craig Russell: The Devil Aspect

The Devil Aspect-Craig Russell
Russell er kjent for sine seriemorderthrillere02. Nå har han skrevet en gotisk thriller med handling fra 1935, men også her står en seriemorder i sentrum av handlingen. Hvilken forbindelse er det mellom seks psykopater, sperret inne på et asyl i Tsjekkoslovakia og en seriemorder som dreper ofre i Praha? Det må den unge psykiateren Viktor Kosarek finne ut. Russells tidligere bøker utgis i 25 land, i Norge har flere av titlene blitt utgitt av daværende Damm forlag.

Utgis i mars

Renee Knight: The Secretary

The Secretary-Renee Knight

Forfatteren bak «Avslørt» er tilbake med en ny psykologisk thriller om Christine Butcher, en tilsynelatende grå mus som i over tjue år har overhørt mange hemmeligheter bli utvekslet. Så skjer det noe som gjør at Christine viser seg fra en side få tidligere har sett.

Utgis i februar

En mening om “20 engelske krimtitler du kan merke deg denne våren

  1. «Problemet» med krim er at det er så uhorvelig mange krimforfattere. Hvor begynne? Hvem velge? Jatakk til andre enn norske, så takk for en fiiin oversikt hvor jeg kan starte 2019! 🙂

Legg inn en kommentar