5 Lesemål for 2020

Lesemål

Liker du struktur på lesingen? Her er fem ulike mål du kan benytte deg av dette året.

Det vanligste lesemålet er å sette opp antallet bøker man håper å få lest i løpet av året. For noen lesere er dette en stor motivasjon og inspirasjon. For andre kan et slikt lesemål føles som en tvangstrøye. Selv har jeg ulike lesemål gjennom året. Noen går på antallet bøker jeg ønsker å lese meg gjennom, andre handler om hvilke bøker jeg har lyst til å plukke opp. Felles er at målene gir meg nettopp motivasjon og inspirasjon til å sette meg ned og lese.

Her er fem tips du gjerne kan adoptere for leseåret 2020:

1. Les deg gjennom et forfatterskap

Det er givende å dykke ned i alle utgivelsene til en forfatter. Hvis du leser kronologisk vil du også få med deg forfatterens utvikling gjennom årene. Jeg har hatt flere slike leseprosjekter gjennom årene. I fjor startet jeg for eksempel med å lese meg gjennom bøkene til krimforfatter Karin Slaughter. Etter å ha lest noen av de nyere utgivelsene hennes, har det vært spennende å gå tilbake til der hvor det hele startet og se hvordan Slaughter utvikler seg på plott, skriving og karakterer fra bok til bok.

2. Les én klassiker i måneden

Bokhandlere og bibliotek har flust av nye, spennende utgivelser som bare venter på å bli lest, men det er også givende å gå litt tilbake i tid og finne de eldre perlene. Hvis du setter av tid til å lese én klassiker i måneden, blir det hele 12 klassikere i løpet av et år. Klassikertipsene finner du for eksempel i oppslagsverket ”1001 bøker du må lese før du dør”. Noen forlag slipper også nyutgivelser. Denne våren kan du for eksempel plukke opp en ny utgave av Sigrid Undseths «Kransen».

3. Les en debutant

I Bokelskerinnens spede begynnelse hadde jeg en bloggutfordring som gikk ut på å lese en debutant hver måned. Det er så lett å plukke opp bøker av forfattere man allerede holder høyt, men blant debutantutgivelsene kan det skjule seg fremtidige favoritter. Hvis du for eksempel står på venteliste på biblioteket, for å få låne den siste boken til Jo Nesbø eller Unni Lindell, kan du lese et par debutanter i mellomtiden. Og hvis du trenger tips til hvilke debutanter som er verdt å plukke opp nå, kan du sjekke ut dette innlegget hos BOK365: Her er vårens debutanter.

4. Sett deg en bokhylle-utfordring

Hvis du er som meg har du antagelig mange uleste bøker i bokhyllen. Hva med å gjøre en innsats for å lese flere av dem? Lag deg en liste på, for eksempel, 12 bøker som du har kjempelyst til å komme gjennom dette året. Du kan lagre listen på mobilen din, så har du lett tilgang til den. Selv pleier jeg å ha en bunke med bøkene jeg planlegger å lese på nattbordet, eller i en egen hylle i bokhyllen. Da er det lettere å bli inspirert til å plukke dem frem. Bokhyllelesing er dessuten veldig miljøvennlig.

5. Les en bok fra en sjanger du vanligvis ikke leser

Det er lett å havne i det samme lesesporet. Vi leser det vi vet at vi liker, for da er vi sikre på at vi får godt utbytte av tiden vi bruker. Uheldig eksperimentering kan oppleves som bortkastet lesetid. Jeg vil likevel utfordre deg til å bevege deg inn i noen litterære sjangere du ikke er så bevandret i. Det kan jo være du finner nye favorittforfattere. Selv gjenoppdaget jeg kjærligheten for ungdomsbøker og paranormale fenomener da Twilight-bølgen skapte en flom av ungdomsbøker med overnaturlig handling. Så hvis du ikke leser krim til vanlig; ta en sjanse på en thriller eller politikrim. Eller hvis du aldri beveger deg inn i dokumentarens verden; sjekk ut noen nye titler. Hvis du ikke aner hvor du skal starte, kan du få god hjelp av en bibliotekar eller bokhandler. Eller du kan sende meg en melding på Instagram eller Facebook.

Godt leseår!

(Hovedfoto: Thought Catalog/Pexels.com)

Legg inn en kommentar