Se bøkene på skjermen

Klodenes kamp

Fra thrillere til romantikk og science fiction. Her er 12 bokbaserte tv-serier du kan se denne våren.

Box 21


I fjor ble det kjent at Viaplay hadde kjøpt tv-rettighetene til fire bøker skrevet av den svenske krimduoen Roslund & Hellström. Først ut på skjermen er «Boks 21», den andre boken i serien om førstebetjent Ewert Grens. To unge jenter fra Romania lures til Sverige og ender opp i sexslaveri. De bestemmer seg for å ta hevn på bakmennene. Samtidig blir Ewert involvert i et gisseldrama på et sykehus. Her til lands er det Cappelen Damm som utgir bøkene om Ewert Grens. 

Premiere på Viaplay 17. januar. 

The Outsider

The Outsider
Det finnes 
knapt historier av Stephen King som ikke har blitt festet til en filmrull. Kvaliteten har vært varierende og anmelderne er heller ikke entydig overbegeistret over filmatiseringen av «the Outsider». Miniserien i ti deler er basert på boken med samme navn og den ble utgitt for første gang i mai 2018. En ung gutt blir brutalt myrdet og etterforskningen avdekker flere mystiske hendelser. Boken er så langt ikke oversatt til norsk. 

Premiere på HBO Nordic 13. januar.

The Stranger

The Stranger-Netflix
Krimforfatter Harlan Cobens thriller «Den fremmede» har fått et hjem hos Netflix. I miniserien i åtte deler møter vi tobarnsfaren Adam som får livet snudd på hodet da en fremmed i en bar kommer med oppsiktsvekkende opplysninger om Adams kone. Boken, som serien er basert på, ble utgitt for første gang i 2015 og fikk en femmer på terningen da den ble utgitt på norsk av Cappelen Damm.

Premiere på Netflix 30. januar.

High Fidelity

High Fidelity
Nick Hornbys populære roman fra 1995 er filmatisert på nytt, skjønt leserne vil ikke kjenne seg helt igjen. Hovedrollen som Rob, innehaveren av platebutikken, spilles nemlig av en kvinne: Zoë Kravitz. Det var opprinnelig meningen at serien skulle vises på Disney +, men i fjor ble rettighetene flyttet til Hulu. Hele serien blir på ti episoder og de slippes samme dag. Aschehoug har utgitt Hornbys roman på norsk.

Premiere på Hulu 14. februar.

Agent Hamilton

Agent Hamilton
Jan Guillous agent Carl Hamilton har dukket opp i flere filmer, men det er første gang karakteren får sin egen tv-serie. Hovedrollen spilles av Jacob Oftebro. Den første boken om Carl Hamilton ble utgitt i 1986, under den kalde krigen og det har 
blitt utgitt i alt 13 bøker om agenten. Manusskaperne bak tv-serien har modernisert handlingen slik at den skal passe inn i våre dager. I tv-serien blir Hamilton mistenkt for å ha en finger med i spillet i et terrorangrep i Stockholm, Han befinner seg snart i livsfare. Det var tidligere Piratforlaget som sist utga bøkene om Hamilton på norsk. 

Premiere på TV2 Zumo og C More 1. januar.

Klodenes kamp

the War of the Worlds
H.G. Wells´ science fiction-klassiker fra 1898, om en invasjon fra verdensrommet, skapte historie da en hørespillversjon signert Orson Welles ble sluppet på amerikansk radio i oktober 1938. Mytene hevdet at mange amerikanere trodde hørespillet var ekte og fikk panikk. Siden den gang har Wells` historie blant annet blitt film med Tom Cruise i hovedrollen og en tv-serie ble sluppet på Fox i fjor. Nå har BBC laget en miniserie i tre deler, og denne gangen er handlingen satt til Victoriatidens England. «Klodenes kamp» har blant annet vært utgitt på norsk av tidligere Damm forlag.

Premiere på NRK 1. januar.

Locke & Key

Locke & Key
I likhet med sin far, Stephen King, er Joe Hills verker populære filmatiseringsobjekter for tiden. I fjor kunne vi se «NOS4A2». Denne våren er det skrekkdramaet «Locke & Key», som Hill utga som tegneserie sammen med Gabriel Rodriguez, som skal underholde oss. Serien handler om tre søsken som må flytte til slektens gamle hus etter at farens deres blir brutalt drept. Her finner søsknene flere nøkler som gir dem ulike krefter. Tegneserien har blitt belønnet med flere priser.

Premiere på Netflix 7. februar.

Little Fires Everywhere

Et av Reese Witherspoons nyeste prosjekter er filmatiseringen av Celeste Ngs kritikerroste og bestselgende roman fra 2017: «Små flammer overalt». Witherspoon har også en av hovedrollene i handlingen som finner sted på 1990-tallet. Familien Richardson lever et tilsynelatende vellykket liv. Så flytter en gåtefull kunstner med en mørk fortid inn i nabolaget. Miniserien består av i alt åtte episoder. Cappelen Damm har utgitt Ngs roman på norsk.

Premiere på Hulu 20. mars.

The Plot Against America

the plot Against America
Winona Ryder spiller en av hovedrollene i denne miniserien basert på Philip Roths roman fra 2004. Roth har skapt en alternativ, amerikansk historie hvor flygerhelten Charles Lindbergh slår Roosevelt i det amerikanske valget i 1940, og blir president. Lindbergh tar landet i en fascistisk retning og inngår blant annet en ikke-angrepspakt med Hitler. Det hele blir sett gjennom 
øynene til en jødisk arbeiderfamilie i New Jersey, bestående av blant annet en ung Philip Roth. «Konspirasjonen mot Amerika» er utgitt på norsk av Aschehoug.

Premiere på HBO 16. mars.

Ted Bundy: Falling For A Killer

Falling for a killer
Det har kommet flere nye filmatiseringer basert på livet og udådene til seriemorderen Ted Bundy. I 2019 ble det blant annet sluppet en film: «Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile», hvor vi blant annet kunne se Bundy sammen med den daværende kjæresten Elizabeth Kendall. Den virkelige 
Kendall var ingen motstander av filmen, men hun har ønsket å fortelle sin historie med egne ord. Det gjorde hun i 1981 da hun utga memoarene «The Phantom Prince», om sitt forhold til seriemorderen og nå gjør hun det igjen. I Amazon Primes dokumentarserie «Ted Bundy: Falling For A Killer» snakker Kendall om Bundy offentlig for første gang på 40 år. Kendalls bok fra 1981, som lenge har vært utsolgt fra forlaget, er også utgitt på nytt med et nyskrevet kapittel. 

Premiere på Amazon Prime 31. januar.

Dracula

Dracula
Bram Stokers gotiske klassiker har blitt filmatisert utallige ganger, men det har ikke stanset BBC fra å lage en ny miniserie i tre deler basert på verket. Filmatiseringen, som er av de mer blodige, har fått god kritikk og er preget både av skrekk og humor. Og den har flere nikk til Francis Ford Coppolas versjon fra 1992. Jonathan Harker oppsøker Dracula i hans slott. Handlingen beveger seg også 
til et nonnekloster og senere til et skip som er på vei til England. Stokers historie er blant annet utgitt på norsk av Gyldendal forlag.

Premiere på Netflix 4. januar.

Lincoln Rhyme: Hunt for the Bone Collector

Hunt for the bone collector
Jeffery Deavers populære krimhelt Lincoln Rhyme vender tilbake til skjermen, sammen med sin makker Amelia Sachs, i en tv-serie basert på Deavers bestselgende bok «Knokkelsamleren» fra 1997. Boken har blitt filmatisert før, i 1999, og da spilte Denzel Washington og Angelina Jolie hovedrollene. I den nye tv-versjonen går Rhyme og Sachs sammen om å etterforske en rekke mord som trolig er begått av seriemorderen Knokkelsamleren. Den amerikanske tv-kanalen NBC, som står bak serien, har sagt at de planlegger å hente inn flere mordere fra Deavers litterære univers utover i serien. Deaver selv skal være strålende fornøyd med filmatiseringen og har sagt at den er tro mot hans bok. Cappelen Damm utgir Deavers bøker på norsk. 

Premiere på Viaplay 11. januar.

Legg inn en kommentar