Synes du tiden hjemme blir lang? Årets bokvår byr på mange sterke, kritikerroste historiske romaner du kan kose deg med.
Disse historiske romanene er så langt ute i bokhandelen:
Lucinda Riley: Solsøsteren (Cappelen Damm)
Med 1.3 millioner solgte bøker bare i Norge, har Lucinda Riley plassert seg godt i leserhjertene til mange nordmenn. Serien om De syv søstre har også fått god mottakelse av norske kritikere, og nå er bok seks her. I boken får vi Electras historie og vi blir kjent med en kvinne som i 1939 flytter til Kenya. «Formidabel pageturner», skrev VGs anmelder Guri Hjeltnes om boken.
Meg Waite Clayton: Det siste toget til London (Anemone)
Meg Waite Clayton har basert sin historiske roman på den virkelige historien til nederlandske Geertruida Wijsmuller-Meijer, også kalt Truus, som reddet tusenvis av jødiske barn fra å havne i nazistenes hender under 2. Verdenskrig. I perioden mellom 1938 og 1940 var hun med på å organisere togtransporter som blant annet brakte barn til London. «Det siste toget til London» er Claytons syvende bok, men hennes store internasjonale gjennombrudd. Boken ble solgt til 19 land før utgivelsen på engelsk.
Lara Prescott: Alt vi holdt hemmelig (Gyldendal forlag)
Lara Prescotts debutroman opplevde også stor forhåndsomtale og ble solgt til 30 land. En filmopsjon er også solgt. Det handler om tilblivelsen av Boris Pasternaks klassiker «Dr. Zhivago». Midt under den kalde krigen får to kvinnelige CIA-agenter, Sally og Irina, i oppdrag å smugle en russisk utgave av «Dr.Zhivago» tilbake inn i Sovjetunionen. CIA kalte initiativet «kulturell diplomati».
Michael Ondaatje: Krigslys (Aschehoug forlag)
«Hypnotiserende lesing», skrev Dagbladets anmelder Cathrine Krøger om den åttende romanen fra forfatteren bak «Den engelske pasienten». Vi skal til London i 1945. 2. Verdenskrig er over. Nathaniel og søsteren Rachel må belage seg på en ny hverdag da foreldrene forlater byen. En mystisk mann kalt Møllen får ansvaret for dem. Det skal snart vise seg at Møllen har venner som bærer på mange hemmeligheter.
Katrine Wessel-Aas: Når alt kommer for en dag (Pitch)
Katrine Wessel-Aas debuterte med en historisk romanserie på Bladkompaniet. Nå har hun tatt steget inn mellom stive permer med en serie om overklassefamilien Winther. Det er trykket flere opplag av bøkene hvis handling foregår i Trondheim på slutten av 1800-tallet. «Når alt kommer for en dag» er den femte boken i serien. En fremmed kvinne snur livet til familien Winther på hodet.
Isabel Allende: Over havet (Gyldendal forlag)
Det handler om den spanske borgerkrigen i Isabel Allendes nyeste roman. Legen Victor må flykte over Pyreneene sammen med sin gravide svigerinne Roser. Flukten skal by på flere vanskeligheter og går via Frankrike til Chile. Begge drømmer om en gang å kunne reise tilbake til Spania. «Isabel Allende på sitt aller beste», skrev Dagbladets anmelder Cathrine Krøger om boken.
Ruta Sepetys: Taushetens pris (Cappelen Damm)
Handlingen i denne boken, som utgis rett i pocket, foregår i etterkrigstidens Spania, nærmere bestemt Madrid i 1957. General Franco sitter ved makten. Bak fasaden som vises til turistene skjer det forferdelige saker. Boken følger den amerikanske attenåringen Daniel Matheson. Han blir kjent med den fattige, spanske stuepiken Ana. Daniel foretar seg saker som utsetter Ana og hennes familie for stor fare.
Ana Johns: Kvinnen i den hvite kimonoen (Anemone)
Nok en bok som kommer rett i pocket og som har handling fra 1957, men her skal vi til Japan. Sytten år gamle Naoko er forelsket i en amerikansk soldat, men foreldrene har allerede planlagt hvem hun skal gifte seg med. Da Naoko blir gravid, må hun foreta et valg som skal få store konsekvenser. Boken er Johns debut og den skal oversettes til 17 språk.
Dinah Jefferies: Den savnede søsteren (Vigmostad & Bjørke)
Denne boken utgis også rett i pocket. «Den savnede søsteren» er Dinah Jefferies femte bok på norsk. Vi skal til Burma på 1930-tallet. Hit reiser jazz-sangerinnen Belle for å arbeide på nattklubb. Med seg har hun et avisutklipp hun fant etter foreldrenes død. I artikkelen går det frem at Belle har en søster hun aldri har møtt, en søster hun ønsker å finne ut mer om. Men når Belle begynner å stille spørsmål, opplever hun å bli truet.
Ta-Nehisi Coates: Vanndanseren (Aschehoug forlag)
Denne kritikerroste og bestselgende, amerikanske debutromanen skildrer livet til slaven Hiram Walker, som blir født på en tobakksplantasje i Virginia på 1850-tallet. Hiram blir født med en mystisk evne, som senere redder livet hans. Han legger ut på en farefull reise som skal bringe ham til Philadelfia. «Rart at noe så råttent, kan bli så vakkert og intenst», har Stavanger Aftenblads anmelder Steinar Brandslet skrevet om boken.
Natasha Lester: Den franske fotografen (Bastion forlag)
Den tredje boken som utgis rett i pocket denne våren er en historie som beveger seg fra New York til Paris under 2. Verdenskrig. Jessica May sendes til Frankrike for å fotografere krigshandlingene der, men soldatene forsøker å gjøre livet hennes så vanskelig som mulig. Jessica blir kjent med tre personer som skal få stor betydning for henne, blant annet en liten, foreldreløs jente.
Heather Morris: Cilkas reise (Aschehoug forlag)
Heather Morris opplevde stor suksess med «Tatovøren i Auschwitz», som har solgt mer enn fire millioner eksemplarer på verdensbasis. Med «Cilkas reise» følger hun opp historien. Vi skal blant annet til Gulagleiren i Sibir. Her havner Cilka, dømt for samarbeid med tyskerne, etter at russerne har frigjort Auschwitz. I likhet med Morris sin debut er også denne boken basert på en sann historie.
Wilbur Smith: Under tigerens klør (Cappelen Damm)
I den sekstende boken om familien Courtney blir leserne tatt med til Afrika og India på 1700-tallet. To brødre stifter bekjentskap med en hemmelig fortid. Francis Courtney må flykte fra England på grunn av farens spillegjeld og Christopher Courtney reiser fra sin privilegerte posisjon i India for å søke lykken andre steder.
Gill Paul: Tsarens datter (Aschehoug forlag)
Hva skjedde egentlig med Maria Romanov, datteren til den russiske tsaren. Dette er utgangspunktet for Gill Pauls nyeste roman på norsk. «Tsarens datter» er oppfølgeren til «I gode og onde dager», som ble utgitt på norsk i 2019. I 1973 stifter australske Val Doyle bekjentskap med et av historiens største mysterier. Handlingen beveger seg mellom Vals tid og til russisk historie etter 1918.
Lorna Cook: Den glemte landsbyen (Bastion forlag)
Lorna Cook brakdebuterte med denne romanen, som har solgt over 150.000 eksemplarer bare i England. Melissa er på ferie i engelske Dorset da hun oppdager et fotografi av en kvinne. Hun begynner å grave i kvinnens historie og sporene leder tilbake til landsbyen Tyneham hvor det i 1943 skjer en forferdelig hendelse.
Hvis du har vanskeligheter med å komme deg til bokhandel for å kjøpe bøkene, anbefaler jeg å teste ut ebok.no. Flere andre nettbokhandlere selger også e-bøkene. Vil du låne bøkene nå som bibliotekene har stengt, kan du bruke bibliotekenes app Bookbites eller ebokbib. God lesing.