Lesing i koronaens tid: Norsk krim

Norsk krim

Mer hjemmetid, betyr mer lesetid. Bruk de neste ukene på å holde deg oppdatert på den norske krimbokvåren.

Foreløpig har det utkommet tolv krimbøker av varierende lengde. Leser du to i uken, vil du ha lest en god del av dem før påske. Her er oversikten:

Randi Fuglehaug: Fallesjuke (Kagge forlag)

Fallesjuke
Årets første, norske krimbokutgivelse er en debut som allerede er solgt til fem land og har fått fine kritikker. Handlingen i «Fallesjuke» tar til under Ekstremsportveko på Voss. En småbarnsmor faller i døden Tog bokens hovedperson, journalisten Agnes Tveit, må gå tilbake til sin egen ungdomstid for å finne svar på hva som har hendt.

Hanne Gellein: Alle fugler små (Cappelen Damm)

Gellein er den første debutanten Cappelen Damm utgir fra sin krimforfatterskole og hun har også fått fin respons på «Alle fugler små». Handlingen i boken finner sted i Trondheim og hovedpersonen er den nyansatte patologen Silje Andersen. Silje må assistere under obduksjonen av en ung gutt. Snart er hun på sporet av mørke hemmeligheter.

Lars Lenth: Norske tilstander (Kagge forlag)

Lenth har blant annet satt fokus på lakseoppdrett, miljøvern og ulvedebatt i sin elleville, satiriske serie om advokaten Leo Vangen og torpedoen Rino Gulliksen. I den fjerde boken handler det om vindmøller og asylmottak på vestlandet. BOK365 har allerede anmeldt boken til terningkast 5.

Les mer her: Bok365: «Skide godt, Lenth»

Jørgen Brekke: Andre guder (Vigmostad & Bjørke)

Andre guder

Et av de mest spennende krimprosjektene for tiden står Vigmostad & Bjørke for. De har satt i gang en serie hvor ulike forfattere skriver kortromaner basert på De ti bud. Først ut er Jørgen Brekke, som har tatt for seg det første budet: Du skal ikke ha andre guder enn meg. Handlingen i boken foregår i Kristiansand og i sentrum står en religiøs sekt.

Sven G. Simonsen: Risko (Forlaget Press)


Det er en sjeldenhet at Forlaget Press utgir krimdebutanter, så denne finansthrilleren er et unntak. Hovedpersonen, Liv Eriksson, er tidligere internasjonal hjelpearbeider og psykolog. Da hennes kjæreste faller i døden under en klatretur, faller også Livs verden sammen. Kjæresten var spesialetterforsker i Økokrim og Liv finner etter hvert ut at han satt på mørke hemmeligheter.

Jaran Dammann: Øyenstikker (Cappelen Damm)

I den tredje krimromanen om uteliggeren Claus og lensmannen Georg Bråten skal vi nok en gang til Fagernes. Et lik blir funnet på en anleggsplass og Claus finner en bevisstløs gutt i skogen. Krigen i Syria blir et av temaene under etterforskningen.

Frits De Bourg: Dykket (Vigmostad & Bjørke)

Den femte boken i serien om journalisten Nicolay Wolff har krimbokvårens hittil mest stemningsfulle bokomslag. Vi skal til Holmestrand i 1960. Nicolay hjelper til med å få liket av en dykker opp fra en skipsvrak. Det viser seg snart at dykkeren etterlot et notat som hinter til korrupsjon. Snart får dessuten Wolff bibelsitater i posten.

Myriam H. Bjerkli: Djevelens yngel (Capitana)


Den tredje og siste boken i Kodal-trilogien har akkurat kommet ut. Ni år gamle Eivind kidnappes i Sandefjord og politiførstebetjent Håkon Haakonsen må løse saken. Så oppdager han at en annen, liten gutt også har forsvunnet. «Djevelens yngel»  inneholder karakterer fra «Lille Linerle» og «Stella Polaris», men den kan leses som en enkeltstående thriller. Bjerkli måtte denne uken avlyse bokens lanseringsfest på grunn av koronaviruset, noe som fikk forfatterkollega Agnes Matre til å komme med en oppfordring til leserne:


Aurstad & Westberg: Stråmann (Vigmostad & Bjørke)

Krimforfatterduoen Tore Aurstad og Carina Westberg ble nominert til Rivertonprisen 2018 for den tredje boken i deres historiske krimromanserie fra Kristiania. Nå har de vendt seg mot vår egen tid og er klare med en thriller. Hovedpersonen er frilansskribent Robert Vinter som må ta et tvilsomt oppdrag for å overleve. Bokbransjen er et av temaene som behandles i krimboken, som er varslet å bli den første i en ny serie. 

Sven Petter Næss: Skjebnesteinen (Aschehoug forlag)

Næss gjorde en god debut med «Den stille uke» i fjor. Nå har han akkurat kommet med den andre boken om Kripos-etterforsker Harinder Singh og hans kollega Rachel Hauge. Harinder reiser til Skottland for å bistå familien da hans niese blir bortført og senere funnet livløs i en elv. Snart er han selv involvert i etterforskningen av saken.

Sonja Holterman: Gå med meg (LIV Forlag)
I den tredje krimboken om krimjournalist Ira Torgrimsson blir en kvinne funnet drept under et russetreff i Kongeparken. Ira må grave i kvinnens fortid for å finne svar på drapet. Det fører henne inn i et kristent miljø på Jæren på 1980-tallet. Svik, som har vært et tema i alle Holtermans krimromaner, er aktuelt denne gangen også.

Lisbeth Pettersen: Det er så mørkt her (Olivia forlag)

Pettersen, som debuterte med «La meg huske» i 2018, er tilbake med ny thriller på en helt nytt forlag. Klimaforsker Nina Berger har hovedrollen denne gangen også. Nå sitter hun i en fengsel, men millliarderen Christian Falchner tilbyr seg å hjelpe henne. Men kan Nina stole på at han vil henne vel?


Hvis du har vanskeligheter med å komme deg til bokhandel for å kjøpe bøkene, anbefaler jeg å teste ut ebok.no. Flere andre nettbokhandlere selger også e-bøkene. Vil du låne bøkene nå som bibliotekene har stengt, kan du bruke bibliotekenes app ebokbib. God, kriminell lesing.

Legg inn en kommentar