Nå kommer korona-bøkene

covid-19

Den pågående pandemien har gitt inspirasjon til flere nye og kommende bokutgivelser.

Nylig ble det offentliggjort av bransjemagasinet the Bookseller at den 99 år gamle krigsveteranen Tom Moore, som ble kjent for en hel verden da han samlet inn over 200 millioner kroner ved å gå hundre runder i hagen sin med gåstol, får utgitt en biografi hos Penguin Random House. Flere forlag ønsket seg biografien, som får tittelen «Tomorrow will be a Good Day». Den har planlagt utgivelse 17. september. Og ikke nok med det: Moore debuterer også som barnebokforfatter med en billedbok som lanseres 1. oktober. Også denne boken speiler livet hans og har et budskap om at man aldri må gi opp.

Personlige opplevelser og vitenskap

Forfatter Fang Fang har, i følge Dagbladet blitt et hatobjekt, i Kina med sine beskrivelser fra livet i Wuhan under pandemien. Nå er betraktningene hennes blitt bok. «Wuhan Diary» kom nylig ut på engelsk og skildrer de seksti dagene forfatteren levde under portforbud i Wuhan. Allerede i slutten av mars utga psykiatriprofessor Brendan Kelly «Coping With Coronavirus», om hvordan man blant annet tar vare på egen psyke under pandemien. Et søk på Amazon viser flere nyutgivelser inspirert av koronaviruset, som antologien «After the Pandemic: Visions of Life Post COVID-19» og Stephen E. Strangs «God, Trump and COVID-19».  I følge The New York Times er flere amerikanske bøker, som ser på konsekvensene av koronaviruset, under planlegging.

Allerede i juni lanseres vitenskapsjournalist Deborah MacKenzies bok «COVID-19. The Pandemic That Never Should Have Happened, and How To Stop the Next One». MacKenzie skrev boken på seks uker og den blir først utgitt som e-bok. Essaysamlingen «There is No Outside: COVID-19 Dispatches» kom akkurat ut, og inneholder blant annet beskrivelser fra akutten i New York, og essays om hvordan pandemien har påvirket alt fra den globale økonomien til digital overvåkning. I august utgis «How We Live Now», hvor forfatter og fotograf Bill Hayes har dokumentert de øde gatene i New York.

Poesi om pandemi

Journalist Liz Hoffman, fra the Wall Street Journal, arbeider med «Going Dark». Dette er en beskrivelse av de økonomiske følgene av pandemien. Hoffman tar, i følge Publishers Marketplace, leserne med på innsiden av noen av verdens største selskaper og banker, og avslører hvordan ledere måtte snu seg rundt på dagen for å greie å redde selskapene. Professor Adam Tooze skriver på «Shutdown», som har planlagt utgivelse i 2021. Forfatter Gay Courter skriver om sin opplevelse ombord på cruiseskipet Diamond Princess i «Quarantine! How I survived the Diamond Princess Coronavirus Crisis».  Doktor Lydia Kang og journalist Nate Pedersen skriver på «Patient Zero», som blant annet handler om hvordan COVID-19 spredte seg. 

Alice Quinn, tidligere leder for the Poetry Society of America, har tatt initiativet til en lyrikksamling som omhandler livet under pandemien. «Together in a Sudden Strangeness» inneholder 85 dikt fra lyrikere som Billy Collins, Jane Hirschfield og Matthew Zapruder. Antologien utgis digitalt den 9.juni og en innbundet versjon er planlagt til november.  Den slovenske filosofen Slavoj Zizek har skrevet «Pandemic!», som tar for seg de etiske og filosofiske dilemmaene som har oppstått i kjølvannet av pandemien. 

corona poetryRomantikk og spenning fra karantenelivet

Mediene har rapportert om spirende kjærlighetshistorier fra byer med strenge restriksjoner. Til høsten kommer, i følge the Bookseller, Chloe Adams med «Love in Lockdown», som handler om to naboer som møtes via balkongen og får utfordret sitt syn på kjærligheten og den rette. Britiske Jenny Parrot skriver på sin side på det forlaget kaller en «lockdown thriller». «Stay Home», som utgis under pseudonymet Ava Pierce, lanseres allerede i september og er en fortelling om to kvinner hvis mørke hemmeligheter stiger til overflaten under portforbudet i London.

Inne-aktiviteter

Da historielærer Claire Balkind startet Facebookgruppen «Family Lockdown Tips and Ideas» ante hun ikke at gruppen etter hvert skulle få over 1 million medlemmer. Nå blir også innholdet i gruppen bok. «Great Family Days In» inneholder enkle og morsomme aktiviteter for barn og unge som ikke krever at man går ut. Boken utgis i oktober, men en liten forsmak er allerede lansert i form av en e-bok.

Forfatter Joanne Harris har satt sammen en skriveguide myntet på forfatterspirer. «Ten Things about Writing: Building Your Story, One Word at a Time» er allerede utgitt som e-bok og kommer i print den 10. desember. Harris har uttalt at hun laget boken etter at mange forfattere kontaktet henne for å få råd i en vanskelig tid. Innholdet tar for seg alt rundt skriveprosessen, frem til hvordan man finner og når sine lesere.

i smittens tidUtgivelser på norsk

Her til lands ble nylig «30 dager i april 2020» lansert. I boken skriver blant annet flere kjente forfattere om hvordan de har opplevd koronatiden. Bokens redaktør er Linn Skåber.  Spartacus kastet seg rundt og fikk oversatt «I smittens tid» av Paolo Giordano på rekordtid. Giordano bor i Roma og skriver personlig om hvordan han opplevde krisen da hele Roma ble lukket. Boken ble utgitt i 21 land samtidig.

Hvorvidt en bok inspirert av den pågående pandemien vil bli en suksess, er uvisst. – Problemet til forleggerne er at vi vet det vil komme mange bøker, og vi vet at bare et fåtall av dem vil fungere, sier forlegger Jonathan Burnham hos amerikanske Harper til the New York Times.

Legg inn en kommentar