Her er den norske krimbokhøsten

Krimbokhøsten2020

Flere norske krimforfattere går nye veier i en bokhøst som preges av mange kjente krimforfatternavn.

Jo Nesbø tar en pause fra Harry Hole og Oslo. I «Kongeriket» (Aschehoug), som har planlagt utgivelse i starten av september, foregår handlingen i en liten norsk bygd. I sentrum står to brødre, en bensinstasjon og mørke hemmeligheter fra fortiden. Bransjebladet Publishers Weekly har alt anmeldt boken og skriver at «fans av klassisk noir som Double Indemnity vil bli hektet».

AssistentenNy Cold Case for William Wisting

Noen uker etter Nesbøs utgivelse kommer Jørn Lier Horst med den femtende boken i serien om politimannen William Wisting. I «Sak 1569» (Capitana) blir Wisting trukket inn i en lokal forsvinningssak som kan ha forbindelser til et drap tjue år tidligere. Horst er også aktuell med den tredje boken i serien om Alexander Blix og Emma Ramm. «Slagside» (Capitana), som han skriver sammen med Thomas Enger, utkom i juli. Kjell Ola Dahl har byttet forlag og tar oss med tilbake til forbudstiden på 1930-tallet i «Assistenten» (Aschehoug). Her skildrer han blant annet et agentdrama med dødelig utgang.

Selma Falck i skuddlinjen

Anne HoltKarin Fossum er ute med den femtende og siste boken i serien om overbetjent Konrad Sejer. «Bakom synger døden» (Cappelen Damm) har fått  meget god mottakelse blant mange kritikere. Jeg anmeldte for eksempel boken til terningkast 6 i VG. En mor finner tegningen av en død pike på sønnens værelse og like etter blir seksten år gamle Gritt funnet drept. Unni Lindell har byttet forlag og hovedperson. I «Nabovarsel» (Capitana) må den unge politietterforskeren Lydia Winther, også kalt Snø, kikke på noen gamle forsvinningssaker. Snart er hennes eget liv i fare. Anne Holt er aktuell med den tredje boken i serien om  Selma Falck. I «Mandela-effekten» (Gyldendal), som har planlagt utgivelse i oktober, blir en norsk stortingsrepresentant likvidert på åpen gate. Det danner startskuddet for et hevntokt som rammer flere mennesker i høye posisjoner.

Flere kidnappingsdrama

Kona og datteren til en norsk milliardær blir kidnappet i Tom Egelands enkeltstående thriller «Kongen» (Capitana). Egeland har uttalt at da Lørenskog-saken ble kjent i norsk presse, holdt han på å legge bokmanuset bort. Frode Eie Larsens krimhelt Eddi Stubb må også hanskes med en kidnapping i «Så ble det kaldt» (LIV forlag). Her kidnappes en kvinne etter en tur på byen. I Vibecke Groths «Savnet» (LIV Forlag) forsvinner en kvinne sporløst etter at ektemannen har sagt at han vil skilles. Femten år senere tar en nyopprettet Cold Case-gruppe i Oslo-politiet tak i saken. Gert Nygårdshaug har skrevet den trettende boken om Fredric Drum og Skarphedin Olsen. I «Den tredje engelen» (Cappelen Damm), som kan leses uavhengig av de andre bøkene i serien, gjøres det et makabert funn i en maurtue i Røros. Jørgen Jæger er aktuell med den tolvte boken i serien om Ole Vik: «Hjerteløs» (Capitana). 

SvanemordetDobbelt historisk fra Hans Olav Lahlum

I Hans Olav Lahlums niende krim om K2 og Patricia, «Svanemordet» (Cappelen Damm), skal vi til sommeren 1973. K2 må etterforske drapet på en ung, kvinnelig privatdetektiv.  Lahlum er også aktuell med en enkeltstående spenningsroman. I «Oppdraget» (Cappelen Damm) foregår handlingen i løpet av tre timer en maidag i 1943. En ung motstandskvinne må hjelpe en flyktende motstandsmann. Snart befinner hun seg i et kappløp hvor flere liv står på spill, og hvor det reflekteres rundt universielle dilemmaer. Historisk blir det også i «Skorpionbrosjen» (Gyldendal) av H.K. Fauskanger. Her skal vi til år 1909 og London. Oskar Prods Brattenschlag har nylig blitt ansatt som assistent ved den norske ambassaden, men blir snart viklet inn i en serie mystiske hendelser med okkult overtone. I «Hjertets mørke» (Aschehoug), den syvende boken i serien om Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten, skal vi til Guineakysten i Afrika i 1705. Her må krimheltene etterforske en eksplosjon på et dansk slaveskip.

Nye hovedpersoner for Jørgen Brekke og Ingar Johnsrud

Jørgen Brekke har tatt en pause fra Odd Singsaker og skrevet den psykologiske thrilleren «Nå har natten alt» (Gyldendal). Her møter leserne True Crime-forfatteren Helene Paus. Ingar Johnsrud har også latt sin tidligere krimhelt få hvile og skrevet «Gudmoren» (Aschehoug). Her skal vi til en bygd på Vestlandet hvor en mektig slekt regjerer. Stein Sørensen er aktuell med «Brønnøya» (Kolon), den første boken i en ny krimserie. En realitystjerne blir drept under en fest og en milliardærarving mistenker at motivet ligger i hans fortid. Knut Faldbakken har skrevet «Stammeren»(Gyldendal), som har planlagt utgivelse i oktober. Jan Mehlum er aktuell med «Lang tids reise» (Gyldendal), hvor Svend Foyn må grave i en gammel forsvinningssak. Politietterforsker Eline Torp gransker forsvinningen til en 13 år gammel gutt i Merete Junkers nyeste krim «Lillemann Ildebrann» (LIV Forlag). Handlingen er lagt til Porsgrunn og boken lanseres i august.

Merete JunkerMange krimdebutanter

2020 er det sterkeste året på lenge når det kommer til antall krimdebutanter. Fire nye krimstemmer lanseres denne høsten. Totalt vil elleve nye krimforfattere ha inntatt bokhyllene dette året. Først ut i høst er Silje O. Ulstein, som er aktuell med den psykologiske thrilleren «Krypdyrmemoarer» (Aschehoug). Her finner handlingen sted i Ålesund. Ellen G. Simensens debut, «Tro meg når jeg lyver» (Cappelen Damm), er en psykologisk krim med handling fra Hønefoss og Gulen. Journalist Atle Nielsen debuterer med journalistkrimmen «Ett blod» (Goliat), hvor leserne tas med til Bergen og London. Boken er den første i en krimserie om journalisten Ole Bull. Kjell Arvid Nilsen debuterer med «Antatt skyldig» (LIV Forlag) i oktober. Bokblogger Simen Ingemundsen (Boktimmy), som var debutant med «Spindelvevet» (Skamløst forlag) denne våren, er aktuell med sin andre krimroman i november. Han skriver bøkene sammen med krimforfatter Stig Ellingsen.

NB: Titlene i denne saken kan bli endret og/eller utsatt. Det kan også utkomme andre titler enn det som er oppført i artikkelen. 

Legg inn en kommentar